La vârsta de 1 an, copiii consumă cu 50% mai multă energie decât adulții, raportat la dimensiunea trupului / “Parcă sunt altă specie” – studiu

820 de vizualizări
Foto: © Famveldman | Dreamstime.com
Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 15 luni consumă într-o singură zi cu 50% mai multă energie decât adulții, raportat la dimensiunea trupului, „de parcă ar fi dintr-o altă specie”, potrivit unui studiu prezentat de revista Science. Aceștia consumă energie chiar mai repede decât femeile însărcinate și băieții adolescenți, arată studiul internațional, condus de o echipă coordonată de un biolog de la Universitatea Duke din SUA.

Metabolismul lor ridicat poate determina, pe de altă parte, o încetinire a creșterii sau îi poate vulnerabiliza în fața bolilor, dacă nu primesc caloriile de care au nevoie. Celulele lor pot metaboliza medicamentele mai repede decât cele ale adulților, ceea ce înseamnă că pot avea nevoie de doze mai frecvente. 

Pe de altă parte, adulții cu vârste de peste 60 de ani încep să consume mai puțină energie zilnic decât persoanele mai tinere și pot necesita mai puțină mâncare sau doze mai mici de medicamente, mai ales după vârsta de 90 de ani, când consumă cu 26% mai puțină energie decât persoanele de vârstă mijlocie.

Herman Pontzer, biologul evoluționist al Universității Duke, care a condus noua analiză a datelor culese la nivel internațional, speculează că metabolismul este mai accelerat în cazul copiilor mici datorită schimbărilor produse de dezvoltarea creierului, a altor organe sau ale sistemului imunitar, schimbări care consumă multă energie. Consumul de energie încetinește la persoanele în vârstă, pe măsură ce organele lor se micșorează și pierd substanța cenușie din creier.

  • În noul studiu, Pontzer și colegii săi au creat o bază de date care a reunit rezultatele mai multor studii existente pe această temă, cu participarea a 6.421 de persoane cu vârste cuprinse între 8 zile și 95 de ani, din 29 de națiuni.

Când oamenii de știință au trasat ratele metabolice pe întreaga durată a vieții, au descoperit că sugarii se nasc cu aceleași rate metabolice ca și mamele lor, atunci când sunt ajustate pentru dimensiunea corporală. Dar între 9 și 15 luni, își dezvoltă celulele pentru a arde energie mai repede.

Ratele metabolice ale copiilor rămân ridicate până la vârsta de 5 ani, dar rata începe încet să scadă până în jurul vârstei de 20 de ani. Interesant este faptul că ratele adulților sunt stabile până la vârsta de 60 de ani, când încep să scadă. După vârsta de 90 de ani, oamenii consumă cu aproximativ 26% mai puțină energie zilnic, spune Pontzer.

De asemenea, studiul a constatat că femeile însărcinate nu au rate metabolice mai mari decât alți adulți. Consumul lor de energie și consumul de calorii crește cu dimensiunea corpului. „Știm că femeile însărcinate ard mai multe calorii, dar consumă mai multă energie doar datorită faptului că sunt mai mari”, a adăugat biologul.

Foto: © Famveldman | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Sunt binevenite aici articole despre descoperiri recente din toate domeniile. Mai ales dacă adaugă cunoaștere, nu doar pentru adulți ci și pentru elevi, într-o formă accesibilă și interesantă, fără exagerări sau trucuri de agățare forțată a cititorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii nu vor fi testați antiCovid nici săptămâna viitoare. Raed Arafat: Din păcate, achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe

Școlile rămân fără teste de salivă pentru elevi și săptămâna viitoare, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat în briefing de presă în derulare la Guvern. “Din păcate, am fost…
Vezi articolul