LISTĂ Hainele pentru iarnă ale unui copil de școală costă minimum 483 de lei

487 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ca să stabilească ce costuri are o familie cu doi copii de vârste diferite, pentru a avea un trai decent, autorii unui studiu susținut de Fundația Friedrich Eberth Stiftung au elaborat o cercetare complexă în care au inclus, printre altele, prețurile pentru alimente și pentru îmbrăcăminte. Hainele unui copil pentru sezonul rece costă, în prețuri reale practicate de două mari centre comerciale de profil, peste 483 de lei pentru câte o pereche/o bucată din fiecare piesă de îmbrăcăminte, potrivit lucrării citate.

Bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte este calculat pe un întreg coș de produse pentru familia luată în calcul. Am desprins din acest buget anual doar partea care arată garderoba de iarnă. Au fost vizate obiectele vestimentare folosite în mod curent. Nu sunt luate în calcul accesoriile sau hainele pentru
ocazii speciale. Iată prețurile pe bucată.

Necesarul pentru un trai decent

Haina de iarnă, fie palton sau geacă, are un preț pe bucată de 159 de lei. În condițiile folosirii pe o durată de doi ani a unei asemenea piese de îmbrăcăminte, autorii au luat în calcul achiziția a două bucați. La fel și fularul, mănușile, căciula și încăltămintea de iarnă. Pantalonii, în schimb, au câte 3 perechi în coșul acesta, asemănător cu puloverul. Cât despre ciorapi, autorii au trecut în studiu 11 perechi. Așa că în total, suma pe care o familie ar trebui să o aloce pentru traiul decent al copilului lor, ar fi 1035 de lei, acum la începutul iernii.

Hainele de iarnă sunt haine groase, în general mai scumpe ca cele de vară, dar pot fi mai rezistente și, drept urmare, pot fi purtate o perioadă mai mare de timp (2-3 ani) având în vedere că sunt purtate intens doar pe perioada iernii (aproximativ 3,5 luni). Asta, bineinteles, dacă este posibil, deoarece copiii cresc destul de mult între ani, așa că s-ar putea ca o haină din anul anterior să nu le mai fie bună.

Ca metodologie, structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând în total 226 de itemi. Conținutul coșului a fost stabilit prin coroborarea mai multor surse de informații: interviuri de grup reprezentați ai populației țintă, interviuri cu experți, standarde internaționale, cercetări de piață. Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iulie–septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice orașe din România din punct de vedere economic și demografic.

Autorii mai scriu că prețurile au fost colectate din două mari lanțuri de magazine de profil, alese conform criteriilor definite în cadrul interviurilor de grup. Au fost luate în considerare prețurile cele mai mici pentru produse echivalente.

Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru  populația României”, este un raport care stabilește cu un nivel ridicat de precizie costul unui trai minim decent în momentul de față în România. Acesta poate servi drept instrument în elaborarea politicilor sociale și de salarizare ale autorităților publice și oferă o bază solidă de fundamentare a negocierilor colective, scriu autorii în deschiderea studiului.

Cine sunt autorii studiului:

Ștefan Guga, consultant în cadrul Syndex România, doctor în sociologie și antropologie socială (Central European University, Budapesta).

Adina Mihăilescu, Cercetător ştiinţific II, Absolventă a Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, a finalizat teza de doctorat cu subiectul ” Costurile sociale în evoluţia României spre economia de piaţă” în anul 2000, din 2009 este cercetător ştiinţific gr. II în cadrul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Marcel Spatari, directorul filialei Syndex România, MBA, MA în studii europene.

FOTO: pixabay.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Explicațiile ministrului Cîmpeanu pentru rezultatele mai bune la Evaluarea Națională 2022: Nu au fost întreruperi ale școlii, conținuturile au fost mai restrânse, fără teme predate când școlile au fost închise, ore remediale “mai eficiente”

“Faptul că anul acesta nu au fost întreruperi ale școlii”, dar și acela că “s-au eliminat conținuturile care s-au predat în momentul când școlile au fost închise în perioada pandemiei”…
Vezi articolul

Generalul SRI Dumitru Dumbravă, fostul vicepreședinte ANAF Gogancea-Vătășoiu și fiica lui Gabriel Oprea au rămas fără doctorate, după verdictele oficiale de plagiat de la CNATDCU

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis marți că lucrările de doctorat semnate de 16 persoane sunt plagiate, potrivit Newsweek. Printre cei cu lucrări…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Procesul de aderare a României la OCDE va aprofunda cooperarea, nu doar din perspectiva accesului la date de înaltă calitate, ci și a expertizei organizației care acoperă întreg procesul de elaborare a politicilor publice – de la diagnosticare până la implementare

Moment important pentru dezvoltarea învățământului românesc, transmite ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un comunicat cu ocazia lansării negocierilor de aderare a României la OCDE, anunțate pe 25 ianuarie. Reamintim că OECD…
Vezi articolul