Încrederea în profesori, la același nivel cu cea în medici și preoți – sondaj IRES

5.223 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
Profesorii sunt creditați cu multă și foarte multă încredere de 59% dintre români, la fel ca medicii ori preoții. Pe ultimul loc se află politicienii în care au încredere 6% dintre respondenți, conform sondajului IRES Românii în 2022, care arată în ce măsură ultimii ani, dominați de pandemie și de război, au schimbat viața românilor din perspectiva unor practici sociale și a obiceiurilor zilnice.
  • Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 12 decembrie 2022, pe un eșantion de 1.615 de persoane și este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Are o eroare maximă tolerată de ± 2,5%. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Atunci când au fost invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere) pe pompieri (91%), pe specialiștii în IT (77%), pe ingineri (69%). Profesorii sunt creditați cu multă și foarte multă încredere de 59% dintre cei intervievați, la fel ca și medicii (59%) ori preoții (59%). Pe ultimul loc se află politicienii în care au multă și foarte multă încredere 6% dintre respondenți.

Doar 2% dintre participanții la studiu recunosc că în 2022 au oferit bani unui funcționar sau angajat al statului, în timp ce 5% spun că au oferit diferite cadouri. Dintre acești 5%, în 11 cazuri persoanele au răspuns că au dat cadouri profesorilor.

35% dintre români au cumpărat cărți în 2022, mai puțini decât în 2020 și 2019.

În 2022, 60% dintre români au citit cel puțin o carte.

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


14 comments
  1. România este stat în stat mafie instituțională , așa au vrut politicienii și oculta rituală de vicleni BOR paraziți bugetari , anarhie diversitate și dezbinare fărădelegi comise cu bună știință în România , educație nu se dorește în România ,intelectuali au fost vânați și în trecut , majoritatea instituțiilor statului român au protocol cu oculta rituală de vicleni BOR impostori ordinari , măcar educația și medicina mai fac ceva util pentru oameni dar paraziți bugetari BOR nu sunt de folos dimpotrivă ei BOR îndobitocesc oameni!!

  2. @You
    Nu cred. Probabil impart acelasi salon si stau pe aceeasi banca atunci cand sunt scosi la plimbare in curte si scapa un pic din camasa de forta. E totusi o competitie intre ei. Li s-a pus la dispozitie, amandurora, un al doilea neuron. De aia se bat in latraturi pe aici.

    1. Ciocanel, poporul poate doar sa ridice/inalte statui. Altfel, poetule agramat si decerebrat, calaii ar calari statuile. Si n-ar fi elegant, gigică…mică si privată.

  3. Dacă habar nu au să predea sau predau după metode comuniste, dictând din manual și nu știu, mulți dintre ei să își facă ora cât mai plăcută și mai atractivă, de-aia nu prezintă credibilitate sau vin la școală doar pentru a racola elevi pentru meditații și se mai miră că sunt jigniți de elevi și părinți. De multe ori merită acest lucru din partea lor, pentru că nici ei nu dau respectul cuvenit, așa că este o vorbă: “cu ce mână dai, cu aia primești”

  4. Minciuni. E zero pentru ca ati stiut voi, presa si ninisterul sa-l faceti de 2 lei pe profesor din vorbe. Spre exemplu, nimeni nu ne crede acum ca nu ne mareste nici naiba salariul cu zece procente. Cum sa-i explici amaratului cu 8 clase care lucreaza in privat pe minim pe economie ca totul e o minciuna si el nu tine in spate niciun profesor bugetar puturos. Cum sa-i explici uneia ca Oana ca tu traiesti cu 2500 de lei si ca ai grila de salarizare care nu este influentata de cresterea minimului pe economie? Si ca minimul acesta este ca la gunoieri, nu ca la studii superioare, desi legea asa prevede… ATI DISTRUS increderea in profesor. Profesorul a predat online peste 2 ani cu propriile resurse si pe aceiasi bani si voi ati scris ca au stat acasa. Pai voi, privatii, ati stat acasa in somaj tehnic pe 75 la suta, noi am produs, oare nu noi v-am platit de fapt drepturile si v-am tinut in spate? Dar cand romanul are 2 clase ca trenul, educatie financiara zero si MULTA carte pe Facebook, normal ca asa gandeste.

    1. @Bint.Increderea in profesor ati distrus.o voi, parazitilor incompetenti. de 30 de ani rageti numai dupa salarii in timp ce rezultatele ” muncii” voastre este de la sumediocru la mizerabil… dl “profesor”, stiai ca nu te-a obligat nimeni sa te bagi in invatamant unde sa baltestiin poropria autosuficienta pana la pensie, cu sanse 0 sa te dea cineva afara? .. daca nu iti convine asta, iti poti prezenta oricand demisia, nu o sa iti duca nimeni dorul. PS: ai reusit totusi sa ramai acelasi jeg de om pana la sfarsitul randurilor de latrat penibil.. ” oare nu noi v-am platit de fapt drepturile si v-am tinut in spate?” ..raspunsul este NU MA SCURSURA, ca sa ti tu pe cineva in spate trebuie sa produci ceva ori tu n-ai facut decat sa freci pl pe banii dati de stat, fix din buzunarele celor carora pretinzi ca le-ai asigurat spatele. de aia produceti scarba, sunteti niste jeguri de oameni, prosti ca noaptea, tinuti pe vecie la catedra doar ca sa dati PSD.ului masa de votaci analfabeti si totusi noi, pulimea din privat suntem obligati sa va platim salariile si nu va putem da in suturi afara.

  5. Există o mare diferență între categoriile mai sus menționate: profesorii au cel mai mic salariu, și culmea, culmilor: sunt și cei mai judecați ! Respect munca profesorilor, fără a desconsidera munca celorlalți! As mai avea multe de spus, … dar poporul îi odihnit.😥

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic

În pandemie, tu vrei să ai învățământ tradițional de aceeași calitate? Păi nu se poate! Logica trebuia să fie „oricât de puțin, cu calitate bună, e mai bine decât nimic” – Daniel David, rectorul UBB

„Este inacceptabil că în toamna anului 2021 n-am căutat și n-am înțeles că va trebui să găsim o altă paradigmă educațională. În pandemie, tu vrei să ai învățământ tradițional la…
Vezi articolul

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Inspectoratele școlare n-au putut publica broșura pentru admiterea la liceu 2024, pentru că proiectul de HG nu a fost aprobat de Guvern

Proiectul cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025 se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Luni, 13 mai, Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare nu pot publica…
Vezi articolul

INTERVIU Elev de clasa a XI-a, în prima zi de școală, după mai bine de un an: Am simțit o apropiere umană de care am dus lipsă. Am vorbit ca între oameni, nu ca între elev și profesor. Despre școala online: Am realizat că cel mai important în viață este să fii autodidact

Ștefan este elev în clasa a XI-a la o școală din Suceava și astăzi, 19 mai, a fost pentru prima dată într-un an și două luni când și-a revăzut toți…
Vezi articolul

VIDEO 126.000 de angajați din educație, în special din grădinițe și cei care au contact direct cu elevii, vor avea prioritate să se vaccineze înainte de 8 februarie, anunță ministrul Educației / Vor fi organizate webinarii cu răspunsuri pentru profesorii nehotărâți

Un grup de 126.000 de angajați din sistemul de învățământ, în special cei din grădinițe, unde copiii nu poartă mască, dar și cei care lucrează direct cu elevii vor avea…
Vezi articolul