Măsuri suplimentare pentru prevenirea și detectarea abuzurilor sexuale la adresa copiilor în mediul online, adoptate de Parlamentul European

149 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Parlamentul European a aprobat, săptămâna aceasta, noi reguli care să îi ajute pe furnizorii online să detecteze, să înlăture și să raporteze, în continuare, materiale online reprezentând abuzuri sexuale la adresa copiilor. Instituția spune că a acționat în acest sens în condițiile în care, în perioadele de carantină din timpul pandemiei Covid-19, copiii au început să petreacă mai mult timp online, adesea nesupravegheați, ceea ce îi vulnerabilizează în fața abuzatorilor sexuali.

Aceștia au, la rândul lor, instrumente mai multe de a ajunge la copii prin intermediul platformelor digitale, de la camere web la programele de chat din social media și jocuri video, putând în același timp să rămână anonimi, cu ajutorul tehnologiilor cloud și dark web.

În sesiunea de săptămâna aceasta, Parlamentul și-a exprimat sprijinul pentru măsurile temporare ce permit furnizorilor de servicii de email, chat sau mesagerie să detecteze, să înlăture și să raporteze, în mod voluntar, activitățile ce se înscriu ca abuz sexual la adresa minorilor. Li se permite acestor furnizori, totodată, să folosească tehnologii de scanare pentru a detecta când cineva încarcă să se împrietenească, în scopul unor posibile abuzuri sexuale ulterioare, cu un copil.

Materialele asociate abuzului sexual împotriva copilului ar putea fi detectate prin tehnologii ce scanează conținutul de tip imagini sau video, iar inteligența artificială poate fi folosită să analizeze texte, dar și date de trafic. Regulile vizate de Parlamentul European nu acoperă verificarea materialelor audio.

Dar tehnologiile ce vor fi folosite în acest sens, arată raportul adoptat în legislativul comunitar, trebuie să prezinte cel mai redus grad de intruziune în viața privată și să nu poată înțelege substanța conținutului online, ci doar să detecteze tipare. Interacțiunile acoperite de secret profesional nu pot fi monitorizate.

În plus, când într-o activitate de monitorizare nu a fost detectat niciun caz de abuz sexual la adresa minorilor, toate datele trebuie șterse imediat de către cei care au întreprins verificarea.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto: 149505622 © Gan ChaonanDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii, propuneri pentru redeschiderea școlilor: Acordarea unei responsabilități reale autorităților locale și consultarea elevilor, nu doar a asociațiilor de părinți

Acordarea unei responsabilități reale autorităților locale și consultarea reprezentanților elevilor, nu doar ai asociațiilor de părinți în procesul decizional se numără printre recomandările făcute de „Salvați Copiii” într-o scrisoare deschisă…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul politician, față în față cu Ligia Deca, fosta studentă reprezentantă care milita în 2013 pentru 6% din PIB pentru Educație: Alta este când lupți din perspectiva membrului de Guvern care are în față și limitările bugetare și legislative

Cum s-a schimbat perspectiva Ligiei Deca asupra alocării bugetului prevăzut de Legea Educației, indiferent care este aceasta – Legea 1/2011, care prevedea 6% din PIB și niciodată nu a fost…
Vezi articolul