Medicul Mihai Craiu atenționează că un val de bronșiolite, cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică: La noi abia a început / Ce este bronșiolita

4.192 de vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
“Un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, scrie pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii medicul pediatru Mihai Craiu, citând studii și articole de presă din Europa și Statele Unite.

Cazurile de gripă sunt mai mari decât de obicei pentru această perioadă a anului și se așteaptă ca numărul lor să crească în săptămânile următoare. Un alt virus, VSR, afectează deja spitalele de pediatrie, conform nytimes.com.

“Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Și nu e numai Franța… Și în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început”, scrie medicul Mihai Craiu.

La finalul postării, Mihai Craiu oferă și 6 sfaturi simple:

“1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. “Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave”.

Ce este VSR 

VSR se referă la virusul sinciţial respirator. La copii, provoacă, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli, însă poate duce la boli severe, cum ar fi bronșiolita și pneumonia. Se poate transmite ușor de la o persoană la alta prin strănut, tuse, contactul cu o suprafață infectata. Nu există un tratament specific pentru infecția cu VSR, conform desprevsr.ro.

Ce este bronșiolita

Bronșiolita este o infecție pulmonară frecventă la copiii mici și sugari. Provoacă inflamație și congestie în bronhiolele plămânului și este aproape întotdeauna cauzată de un virus. Bronșiolita începe cu simptome asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, dar apoi progresează spre tuse, respirație șuierătoare și uneori dificultăți de respirație, potrivit Mayo Clinic


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Nici a doua licitație de tablete nu a reușit, pentru două loturi s-au reluat procedurile. Ministrul Educației: Avem o problemă, să spunem așa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete

“Avem o problemă, să spunem așa, din punct de vedere al distribuirii acestor tablete”, anunța ministrul Monica Anisie la Realitatea TV, despre tabletele cumpărate de Guvern pentru elevii fără dispozitive…
Vezi articolul