MEN: Înscrierea elevilor la Evaluarea Naţională se face automat pentru cei din promoţia 2019, fără cerere. Părinţii lor nu trebuie să vină la şcoală

13.666 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Înscrierea pentru examenul de Evaluare Naţională 2019 de la finalul clasei a VIII-a se face de către secretarii şcolii, conform evidenţelor unităţii. Potrivit răspunsului primit de Edupedu.ro de la Ministerul Educaţiei, după ce am solicitat lămuriri, pentru că mai multe şcoli semnalau faptul că nu au fişe de înscriere şi că nu-i pot înscrie pe elevi în Evaluarea Naţională 2019, reiese faptul că procedura de anul acesta prevede înscrierea automată, din oficiu a elevilor, pe baza evidenţelor de la secretariatele şcolilor.

Iată ce spune Ministerul Educaţiei pentru Edupedu.ro: “Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională se realizează în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 4, din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010 – 2011, aprobată prin OMEN nr. 4801/2010, valabilă, conform prevederilor OMEN nr. 4813/2018 și pentru Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019″.

Ministerul susţine că metodologia folosită anul acesta pentru anul şcolar 2019-2020 este aceeaşi care a fost folosită şi anul şcolar trecut 2018-2019. Dar anul trecut au existat fişe de înscriere tipizate, fişe pe care acum şcolile nu le-au mai primit, potrivit mesajelor trimise către Edupedu.ro de profesori.

Cum se face înscrierea, potrivit ministerului:

“Înscrierea candidaților pentru Evaluarea Națională se face la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută de calendarul examenului;

a)     pentru candidații din seria curentă, înscrierea se face de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii;

b)     pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia.        

Așadar, nu se utilizează o cerere tip pentru înscriere, înscrierea se face pe baza evidențelor școlii”, scrie subliniat în răspunsul ministerului pentru Edupedu.ro. Rezultă faptul că înscrierea se face automat pentru toţi elevii din promoţia actuală. În plus, ministerul susţine că nici măcar nu trebuie să vină părinţii la şcoală pentru înscrierea în Evaluarea Naţională.

“Părinții elevilor din seria curentă nu trebuie să vină la școală pentru înscrierea elevilor la examenul de Evaluare Națională, înscrierea se face pe baza evidențelor școlii, conform Metodologiei, art. 16, alin 4.”, se mai arată în răspunsul dat la solicitarea Edupedu.ro. 

Pentru elevii cu cerinţe speciale: “conform art. 32, alin. (2) din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, elevii cu cerințe educative speciale, integrați în școlile de masă, precum și cei din învățământul special, susțin Evaluarea Națională numai la solicitarea scrisă a părinților sau a întreținătorilor legali”.

“Conform art. 36 din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale, conducerile unităților de învățământ aduc la cunoștința persoanelor interesate prevederile prezentei metodologii prin: afișare la avizierul școlii, organizarea unor întâlniri cu părinții elevilor de clasa a VIII-a, în vederea informării acestora, prezentarea în colectivele de elevi ai clasei a VIII-a etc”, se mai arată în mesajul ministerului.

În județe/ISMB a fost transmisă adresa nr. 32190/20.05.2019, prin care se fac precizări cu privire la pregătirea examenelor naționale 2019, inclusiv modalitatea de înscriere a elevilor la examene, mai scrie în răspunsul oferit Edupedu.ro.

Reamintim că în calendarul de Evaluare Națională 2019 este prevăzut că în săptămâna 3-7 iunie se realizează înscrierea absolvenților de clasa a VIII-a la examene.

CALENDAR EVALUAREA NAȚIONALĂ CLASA A VIII-A 2019:

3 – 7 iunie 2019  Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la examenul de Evaluare Naţională 2019
7 iunie 2019         Elevii de clasa a VIII-a termină școala

18 iunie 2019       Limba şi literatura română – examen scris
20 iunie 2019       Matematică – examen scris
21 iunie 2019       Limba şi literatura maternă – examen scris

25 iunie 2019      Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele14:00 – 20:00)
29 iunie                Afișarea rezultatelor finale

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019:

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată
12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

FOTO: Image by Adina Voicu from Pixabay


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like