Mica lună a planetei Marte, fotografiată de la apropiere de sonda spațială lansată de Emiratele Arabe Unite

163 de vizualizări
Foto: Twitter.com – Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Sonda marţiană lansată în spaţiu de Emiratele Arabe Unite, care orbitează de doi ani “Planeta Roşie”, a observat mica sa lună Deimos cu o precizie de neegalat până acum şi a adus noi informaţii despre originile acestui satelit misterios al lui Marte, informează AFP, conform Agerpres.

Sonda “Al-Amal” (“Hope” în engleză), prima misiune arabă interplanetară, a zburat la mai puţin de 110 kilometri distanţă de Deimos, un corp teluric neregulat cu diametrul de doar 12 kilometri şi având forma unui bob de fasole, care, alături de însoţitorul său mai mare, Phobos, este una dintre cele două luni ale planetei Marte.

A fost pentru prima dată după misiunea Viking din 1977 când un vehicul spaţial a survolat la o distanţă atât de mică acel satelit natural arareori cercetat de oamenii de ştiinţă, au subliniat luni coordonatorii “Emirates Mars Mission” (EMM) la o adunare a Uniunii europene pentru geoştiinţe, care se desfăşoară la Viena, conform sursei citate.

În timpul survolărilor pe deasupra lui Deimos, începute în ianuarie, sonda Hope a putut să realizeze observaţii cu o precizie fără egal, mai ales graţie camerei sale EXI ce furnizează imagini în culori, în mai multe rezoluţii şi în mai multe lungimi de undă.

Aceste date au dezvăluit “faţa ascunsă” a micii luni ce orbitează la circa 23.000 de kilometri planeta Marte şi a cărei compoziţie nu a fost încă studiată.

“Nu suntem siguri de originile lui Phobos şi Deimos”, a explicat Hessa Al Matroushi, coordonatoarea ştiinţifică a EMM, într-un comunicat.

“O teorie mai veche afirmă că ar fi vorba despre asteroizi” proveniţi din centura de asteroizi a Sistemului Solar şi care ar fi fost “capturaţi” apoi pe orbita “Planetei Roşii”, a adăugat ea, mai scrie Agerpres.

Însă observaţiile făcute din apropiere de sonda Hope par să indice mai degrabă o origine planetară. La fel ca însoţitorul său Phobos, Deimos deţine într-adevăr “proprietăţi infraroşii mai apropiate de rocile bazaltice de pe Marte decât de cele ale meteoriţilor căzuţi lângă Lacul Tagish din Canada”, “adeseori utilizate ca analogie pentru a-i studia pe Phobos şi Deimos”, a declarat Christopher Edwards, un om de ştiinţă care se ocupă de instrumentul EMIRS de la bordul sondei arabe.

Prim-ministrul din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, a distribuit pe Twitter o imagine cu Deimos. Sonda, a scris el, arată că micuţa lună a făcut parte din Marte, de care “s-a separat în urmă cu câteva milioane de ani”.

Sonda Hope va continua să survoleze luna Deimos pe întreaga durată a anului 2023 pentru a strânge mai multe date, a precizat Agenţia spaţială a Emiratelor Arabe Unite, care a decis să prelungească misiunea marţiană cu un an suplimentar, potrivit sursei citate.

În februarie 2021, Emiratele Arabe Unite au reuşit să plaseze sonda Hope pe o orbită în jurul planetei Marte, devenind prima ţară arabă care a realizat o astfel de performanţă ştiinţifică.

Emiratele Arabe Unite, o ţară bogată din regiunea Golfului Persic, doreşte, de asemenea, să trimită un rover fără echipaj uman pe Lună până în 2024, mai transmite Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții care schimbă Bucureștiul: Grow Up Romania a lansat o campanie de înlocuire a panourilor “comuniste” din parcuri. Răspunsul autorităților: Să spună cetățenii că afișele nu sunt bune

“Bine că inventați voi roata!”, “Veniți să ne cereți să schimbăm panourile din parcuri când aveți statistică pe sector care să arate că cetățenilor nu le plac afișele existente”. Acestea…
Vezi articolul

VIDEO Avem o urgență de tip demografic, susține Ligia Deca: Dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea sub 16 milioane de locuitori în anul 2050. Nu ne putem permite să pierdem niciun copil

Nu ne putem permite să pierdem niciun copil, ne dorim ca fiecare dintre ei să devină cetățeni activi, a declarat Ligia Deca, consilierul președintelui Iohannis pe Educație, la prima ședință…
Vezi articolul