Ministerul Cercetării începe procedurile pentru investiții totale de 168 milioane de euro în atragerea de cercetători din străinătate: maxim 7 milioane de lei pentru un proiect de 36 de luni

453 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat, joi, lansarea apelului pentru investiții de 168 de milioane de euro, prin PNRR, în programe de atragere a specialiștilor din străinătate pentru activități de cercetare, dezvoltare și inovare desfășurate în România. 

Este vorba, potrivit informării MCID, despre Investiția 8 din Planul Național de Redresare și reziliență. Acesta urmărește ca cercetători din străinătate, inclusiv români din diaspora, să-și desfășoare proiectele în instituții de profil din România. 

Finanțarea maximă acordată pentru un proiect cu o durată de 36 de luni este de maximum 7 milioane de lei, anunță ministerul. Domeniile pentru care pot fi depuse proiecte sunt științele exacte și inginerie, științele vieții, științele sociale și umaniste.

Potrivit informării MCID:

  • Directorul de proiect își va putea construi o echipă formată din cel puțin două poziții echivalent normă întreagă pentru cercetătorii post-doctoranzi și cel puțin două poziții echivalent normă întreagă pentru studenții doctoranzi. 
  • Contractarea proiectelor aprobate spre finanțare se va realiza în iunie 2023. 
  • Cheltuielile eligibile sunt: cheltuieli cu personalul, cu logistica, de deplasare și cheltuieli de regie.
  • Directorul de proiect va activa pentru instituţia gazdă minimum 75% din perioada acoperită de grant și va fi angajatul acesteia pe durata proiectului.

Depunerea propunerilor de proiecte se realizează într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere on-line: https://proiecte.pnrr.gov.ro și se face obligatoriu de către instituția gazdă din România. Pentru fiecare proiect, cel puțin 50% dintre experţii evaluatori sunt selectaţi din străinătate (UE și OECD), iar evaluarea se face după ce proiectele au fost declarate eligibile. 

Foto: © Kreangkrai IndarodomDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Fara o crestere organica, nu se poate sustine proiectul. Chiar daca vin din strainatate, nu vor ramane aici pentru ca nu au de ce, vin si pleaca dupa 3 ani. O alta abordare constructiva care a fost testata de Chile, India, si China, este aceea de STV (Short-Term Visits). Se propun proiecte prin care se efectueaza vizite scurte, de 2-4 saptamani in diferite tari, un schimb de experienta cu cativa indicatori de proiect – prezentarea rezultatelor la o conferinta internationala, un articol publicat, etc. Astfel de stagii se pot efectua si la nivel de doctorate, si ajuta mult la contactul cu diferite personalitati din strainatate. Cred ca este singura abordare care se poate efectua avand in vedere bugetul insificient la MEC.

  2. Nu va veni niciun cercetător din străinătate, unde are toate condițiile și salariul pe măsură, să lucreze în România, unde salariile sunt mizere și nici statul român nu încurajează și nu investește în acest domeniu, așa cum ar trebui. România este o rușine la acest capitol, ca la multe alte capitole de altfel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetător român la MIT, despre problemele pe care trebuie să le depășească oamenii de știință: La primul proiect de cercetare am lucrat vreo 6-7 luni fără să obțin rezultatele dorite, iar eu nu înţelegeam de ce – Adevărul

“În perioada facultății, m-am hotărât să fac cercetare după ce termin studiile, fiindcă eram foarte fascinat de ideea de «cunoaștere» (knowledge) și de a ajuta lumea să progreseze din punct…
Vezi articolul

Probleme majore la examenul de Română de la Evaluarea Națională, identificate într-un Raport de cercetare alarmant realizat de aceeași instituție a Ministerului Educației care face subiectele: subiecte concepute pe curriculumul care nu mai este în vigoare, cu barem de corectare care “compromite validitatea probei” prin punctaje alocate arbitrar / Plus: efectul backwash constatat oficial

Achizițiile de învățare nu au putut fi identificate corect, rezultatele așteptate ale învățării nu au putut fi măsurate suficient de bine, deoarece este favorizată măsurarea imprecisă, potrivit unei analize a…
Vezi articolul