Scrisoare deschisă: Asociația cercetărilor Ad Astra cere cinci măsuri urgente pentru un program de finanțare “amplă, variată și predictibilă” a cercetării

957 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Autoritățile să-și asume un buget și un calendar anual de competiții pentru cercetarea fundamentală, să aloce bani corespunzători proiectelor de cercetare, să asume mecanisme pentru ca Școala Doctorală și doctorandul să poată livra “real” rezultate, să lanseze anual competiții pentru consorții de cercetare și să ofere facilități pentru implicarea în proiecte de cercetare. Acestea sunt principalele puncte pe care asociația cercetătorilor Ad Astra le include într-o scrisoare deschisă adresată primului ministru, publicată la începutul acestei săptămâni, ca punct de plecare pentru “relansarea cercetării din România, cercetare care până în acest moment nu a beneficiat de o predictibilitate a finanțării”.

Organizația arată că lipsa cronică a competițiilor pentru finanțare a dus la demotivarea sau alungarea cercetătorilor, ceea ce mărește decalajul între România și alte țări europene.

“Considerăm că este nevoie de o organizare a cercetării la nivel de minister astfel încât cercetarea sa beneficieze de o sursă de finanțare ampla, variată și predictibilă”, afirmă Ad Astra.

Textul integral al scrisorii:

Stimate Domnule Prim-Ministru, 

Vă adresăm prezenta scrisoare cu motivul principal de a sprijini relansarea cercetării din Romania, cercetare care până în acest moment nu a beneficiat de o predictibilitate a finanțării. Lipsa cronică a competițiilor care să finanțeze cercetătorii competenți a dus fie la demotivarea acestora, fie la orientarea spre un cadru mai ofertant din străinătate. În ciuda unor investiții importante în infrastructură, performanțele cercetării fundamentale și aplicative (inclusiv de transfer tehnologic) din România au evoluat mult mai lent în comparație cu entități similare din alte state cu statut de dezvoltare comparabil. Acest lucru a dus din păcate la înregistrarea în domeniul cercetării și inovării a unor decalaje importante față de marea majoritate a țărilor Uniunii Europene. Asociația Ad Astra a propus de-a lungul anilor numeroase măsuri și obiective strategice de stimulare a cercetării pe termen mediu și lung. Printre acestea se numără și Pactul Național pentru Cercetare, pact asumat recent de majoritatea universităților de prestigiu din Romania, de anumite organizații importante, cât și de o serie de partide politice (sursa *).

Pentru a răspunde provocărilor actuale în domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), considerăm că este nevoie de o organizare a cercetării la nivel de minister astfel încât cercetarea sa beneficieze de o sursă de finanțare ampla, variată și predictibilă. În acest fel atingerea obiectivelor viitoarei strategii de specializare inteligentă, cercetare și inovare (2021-2027) poate deveni un proces fezabil. Prin acest comunicat asociația Ad Astra propune ministerelor și factorilor decidenți implicați în dezvoltarea și managementul resurselor umane, a activității de CDI, în primul rând ME și MCID, următoarele: 

  • Asumarea unui buget și a unui calendar anual de competiții de granturi pentru cercetarea fundamentală, inclusiv: Proiecte de cercetare postdoctorală (PD), Tinere echipe (TE), Proiect de cercetare exploratorie (PCE), Proiecte complexe de cercetare de frontieră (PCCF) și Proiecte de cercetare „ERC-like„;
  • Bugetarea corespunzătoare (mai consistentă decât în prezent, inclusiv la nivelul necesar salarizării echipelor de cercetare cu normă întreagă conform legislației existente, ceea ce bugetele actuale nu asigură) a fiecărui proiect (în funcție de nivelul de performanță al competiției) pentru a deveni ofertante pentru producerea de rezultate de CDI performante la nivel internațional, precum și pentru crearea de echipe de cercetare performante, stabile și sustenabile în timp; 
  • Asumarea unor mecanisme care să pună Școala Doctorală și doctorandul în postura reală de a putea livra rezultate în cercetare, crescând competitivitatea absolvenților în competițiile internaționale (de exemplu de tip ERC Starting Grants); 
  • Lansarea anuală de competiții pentru consorții de cercetare formate din universități, institute de cercetare și companii private, pentru dezvoltarea ecosistemului de cercetare public-privat, stimularea inovației, transferului tehnologic și dezvoltării de produse de înaltă tehnologie, inclusiv de tip: Bridge Grant (Transfer de cunoaștere la operatorul economic (BG), Proiect experimental demonstrativ (PED), Transfer la operatorul economic (PTE), Parteneriate (PCCA); 
  • Sponsorizarea start-up-urilor tehnologice prin astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care cofinanțează astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care realizează activități de cercetare și de cercetare-dezvoltare.

Prin implementarea celor 5 puncte considerăm ca cercetătorii performanți (inclusiv din diaspora) vor fi cu siguranță atrași de instituțiile de cercetare românești. Anul 2021 reprezintă pentru cercetare un an de vârf, în care atât Strategia Națională de Cercetare, Inovare si Specializare Inteligentă, cât și viitorul Plan Național CDI vor fi finalizate și adoptate și, mai mult, pentru prima dată se va face o evaluare a politicilor naționale în domeniul CDI, a guvernanței și arhitecturii instituționale, în vederea unei mai bune integrări în Spațiul European al Cercetării. Din aceste considerente sperăm că pentru actuala coaliție de guvernare va reprezenta o prioritate întreprinderea unor măsuri urgente in vederea creării unui program de finanțare predictibil si suficient de amplu pentru a se putea ajunge la ponderea de 1% din PIB pentru activitatea de CDI.

Asociația Ad Astra”

Photo 156364089 © Kreangkrai IndarodomDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Aceasta asociatie era foarte vocala in timpul guvernarii pesediste. In conditiile de acum activitatea acesteia este cel mult silentioasa, sa nu supere colegii. Nu mai critica ministrul, nu mai trimit articole la Nature, nu se mai leaga de situatia dificila din cercetare. Si cei doi mici si un sfert au disparut.

  2. Ca de obicei, ONG-ul celor care vor sa se repatrieze pe banii publici ai statului roman si-a gasit cel mai “bun” moment pentru puseele periodice de “sa se dea”, “sa se faca” etc. In plina pandemie si cand spitalele ne iau foc, noi sa relansam “cercetarea”. Efectiv, te doare mintea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul demisionar al Cercetării, despre Laserul de la Măgurele: Criza politică pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC

“Criza pune sub semnul întrebării întâlnirea pe care trebuia să o am cu miniștrii de resort din Ungaria și Cehia, pentru ca ELI-NP să fie membru ERIC”, susține ministrul demisionar…
Vezi articolul
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei

Daniel David critică dur proiectele “science-fiction” ale Guvernului Orban de înființare de noi institute de cercetare: Va fi o problemă mare de tot dacă aceste proiecte strategice nu vor fi distribuite echilibrat în țară

Rectorul celei mai mari universități din România, Daniel David, critică dur Guvernul Orban pentru intenția de a construi noi institute de cercetare și de a stabili noi domenii strategice. “Cu…
Vezi articolul