Marea Britanie se alătură din nou programului european de cercetare Horizon, după disputele post-Brexit

248 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Marea Britanie se alătură din nou programului european de cercetare Horizon, după trei ani de excludere cauzată de dezacorduri politice post-Brexit, relatează BBC, citând un anunț al guvernului de la Londra. Marea Britanie, una dintre cei mai mari actori din domeniul cercetării la nivel global, va putea astfel să aibă din nou acces la fondurile Horizon, care se ridică la 95 de miliarde de euro.

Marea Britanie și UE conveniseră ca această țară să rămână membru asociat al Horizon, ca parte a acordului comercial ce a însoțit ieșirea ei din spațiul comunitar, începând din 2020. Însă, din cauza disputelor ce au urmat, legate în special de Protocolul privind Irlanda de Nord, Marea Britanie a fost exclusă din schema comunitară de finanțare a cercetării.

Totodată, țara se va asocia și programului Copernicus destinat observării Pământului, program cu o valoare de 9 miliarde de euro. Marea Britanie nu va reveni, însă, în programul de cercetare nucleară Euratom, păstrând doar un acord punctual de cooperare.

Potrivit unor estimări ale Comisiei Europene, Marea Britanie este de așteptat să contribuie cu circa 2,6 miliarde de euro anual în cadrul programelor Horizon și Copernicus.

Foto: © ChormailDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. un alt exemplu clasic de șarlatanism politic!
    după brexit au fost excluși din fondurile Horizon dar acum….i au reprimit.
    Cum e sa cotizezi 2,5 miliarde și sa folosești 40% din 100 miliarde?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul francez insistă pentru vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor de 5-11 ani, chiar și în condițiile valului Omicron: experții explică felul cum vaccinul previne cazurile grave și sprijină revenirea la normalitate

Medicii francezi încurajează vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani, printr-un videoclip realizat de Guvern, chiar dacă simptomele în cazul copiilor sunt mai ușoare în valul Omicron.…
Vezi articolul

Unele domenii ale universităților românești au rata de angajabilitate de 20-30%, susține președintele Autorității Naționale pentru Calificări, fără să spună care sunt acestea. Dobrescu: Sunt finanțate din bani publici, formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt cerute

„Sunt programe din zona de învățământ superior care au rata de ieșire ca angajabilitate undeva la 20-30%. Încă la noi în țară formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt…
Vezi articolul