“Redeschiderea școlilor este benefică fiului meu pentru că așa reușește să-și vadă prietenii, este mai fericit acum”, spune o mamă din Danemarca, unde şcolile s-au deschis pe 15 aprilie. Ce se întâmplă în Olanda şi Italia

6.438 de vizualizări
Învățământul primar
Foto: Pexels.com
În majoritatea claselor băncile au fost în așa fel aranjate încât copiii să fie la o distanță sigură unii de ceilalți în Danemarca ţară care a deschis școlile pe 15 aprilie, se arată într-un reportaj al Radio România Cultural. Elevii trebuie să se joace în grupuri mici, se păstreze distanța față de celelalte grupuri și să urmeze normele de igienă, potrivit părinţilor contactaţi. Reportajul cuprinde şi păreri ale părinţilor sau profesorilor din Olanda şi Italia.

Din Danemarca, Karen Toftegaard le-a declarat celor de la Radio România Cultural că “în opinia mea, ca mamă, redeschiderea școlilor este benefică fiului meu pentru că așa reușește să-și vadă prietenii, lucru foarte important pentru el. Copilul meu este mai fericit acum. Sigur că este o situație dificilă, coronavirus-ul este încă acolo, ne luăm toate măsurile, păstrăm distanța, ne spălăm pe mâini, nu o vizităm pe bunica dar nu trebuie să ne uităm importanța relațiilor dintre oameni. Suntem precauți, dar este important să nu fim distanțați social, ci doar fizic”.

“În Germania relaxarea restricțiilor a început în 20 aprilie. Una dintre cele mai importante măsuri a fost redeschiderea școlilor și liceelor în unele landuri. Imediat însă au apărut indicii de agravare a epidemie de COVID-19. Creșterea ratei de infectare pare să confirme temerile cancelarului Angela Merkel care susține o linie mai dură și-a avertizat de mai multe ori asupra tendinței opiniei publice și a unora din responsabilii politici de a sări peste etape”, precizează sursa citată.

Care sunt regulile la şcolile din Olanda

O altă țară care pregătește deschiderea școliilor este Olanda. Guvernul olandez a decis redeschiderea parțiala grădinițelor și școlilor primare începând cu 11 mai.

Anca Irimia Wildschut, mama trei copii: “S-a organizat așa în fi încât în fiecare clasă să fie două sub-grupe. Jumătate din copii vor merge luni și joi la școală, iar cealaltă grupă merge în zilele de marți și vineri, miercuri vor sta acasă.

În zilele în care copiii nu merg la școală, vor putea lucra în continuare prin prin online. Vor lucra patru zile în mod efectiv, vor avea și temă, vor avea instrucție. S-au luat măsuri de igienă, este totul detaliat într-un e-mail de 5 pagini pe care l-am primit vineri.

Noi nu-i vom mai putea duce pe copiii până în clasă, îi vom lăsa în fața școlii și vor intra și vor ieși de la școală în două momente după-amiază la diferență de 10 minute, un sfert de oră”.

În Olanda școlile au fost închis acum șase săptămâni, de atunci copiii au făcut și cursuri online pe diferite platforme digitale de învățare. Au parcurs materie nouă, au fost testați și au fost notați cu calificative.

“Și aici se fac eforturi pentru ca fiecare copil să aibă acces la educație. Acolo unde școlile nu au putut împrumuta elevilor din mediile defavorizate laptopul sau tablete, au intervenit ong-urile sau bisericile. Nu putem spune că este un mod ideal de a face învățământ și chiar și profesorii, învățători educatorii de aici au avut nevoie să se adapteze noului tip de învățământ, dar cred că dacă e bună voință putem progresa”, a mai declarat Anca Irimia Wirscut.

În liceele olandeze învățământul online continuă cel puțin până la 1 iunie. Bacalaureatul a fost anulat încă din luna martie, la doar o săptămână după închiderea școlii, iar validarea diplomei va fi făcută pe baza notelor obținute în timpul anului, mai explică realizatorul reportajului.

Norvegia Polonia Elveția și Lituania plănuiesc redeschiderea parțială a școlilor la sfârșitul lunii aprilie. În mai vor începe să meargă la școală o parte din copiii din Franța Finlanda, Estonia și Letonia.

În Austria școlile să redeschid mai întâi pentru elevii care au de dat echivalentul local al bacalaureatului.

În Italia probele scrise de la bacalaureat au fost anulate şi înlocuite cu probe orale

În Italia premierul Giuseppe Conty a promis redeschiderea școlilor în luna septembrie subliniind că o eventuală reluarea cursurilor în timpul verii ar fi pus în pericol sănătatea copiilor.

Până atunci cursurile vor continua online, spune Iuliana Maximiuc, profesor de limba și literatura franceză într-un liceu din Roma.

“Din experiența personală, după două luni de activitate pot să spun că lecțiile video se desfășoară normal, dar uneori cu siguranță apar probleme de conexiune slabă, platforme care se blochează sau se încarcă greu.

În ceea ce privește examenul de bacalaureat și examenul de final al ciclului gimnazial au fost total transformate: probele scrise au fost eliminate, iar examenul constă în susținerea unei probe orale. Nu există însă o confirmare în ceea ce privește modalitatea organizarea acestor examene, ministrul educației anunța zilele trecute că va face tot ce-i stă în putere pentru a organiza examenul în unitățile de învățământ și nu online”.

Reportajul Audio poate fi ascultat pe radioromaniacultural.ro 


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Dacă Dragnea a avut un Iordache, Ciucă are un Cîmpeanu”, spune senatorul USR-PLUS Irineu Darău, despre proiectul de lege a învățământului superior care permite renunțarea la titlul de doctor “prin act unilateral de voință”

“Legea învățământului superior – dacă va fi aprobată în această formă – va avea efectul amnistierii de facto a plagiatorilor și a altor falsificatori. Dacă Dragnea a avut un Iordache,…
Vezi articolul