Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pentru lipsa manualelor speciale de română și a noilor programe școlare pentru elevii maghiari

1.609 vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru lipsa manualelor de limbă română speciale și a noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

CNCD anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că “pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat”.

Comunicatul integral al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

“Fapta Ministerului Educației Naționale de a nu aplica prevederile art. 46 alin. (1) și (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în privința asigurării programelor școlare și a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, constituie faptă de discriminare, potrivit art. 2 alin. (1), art. 2 alin. (4), art. 10 lit. h.) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.

Astfel, lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară:

 • de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului,
 • de a avea acces la educație în condiții de egalitate,
 • de a avea acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate,
 • și dreptul la demnitate.

Colegiul director constată că Ministerul Educației Naționale nu a inițiat și implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către cetățenii români aparținând minorității naționale maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat.

Colegiul director a aplicat Ministerului Educației Naționale din România sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 de lei. Recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului.

Colegiul director dispune o monitorizare de 6 luni.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).”

 


5 comentarii
 1. Maghiarii din Romania au obligatia morala fata de tara in care traiesc si fata de romanii cu care convietuiesc de sute de ani! Si romanii si maghiarii au obligatia sa se RESPECTE reciproc. Si, cum minoritatile din tara noastra au drepturi egale cu ale noastre, mi se pare de bun simt sa trateze limba romana cu respect, sa o vorbeasca si sa o studieze ca pe limba materna

 2. In primul rand, in Romania limba oficiala este limba romana. In al doilea rand cine amendeaza acelasi minister pentru lipsa manualelor la mai multe materii si la mai multe clase?Asta ca sa fie echitate!

 3. Pentru ce este nevoie de manuale speciale ?
  De ce nu cunosc etnicii maghiari limba oficiala a statului in care traiesc ?
  De ce trebuie invatata limba oficiala ca pe o limba straina ?
  Acum 100 de ani era de inteles ca anumiti cetateni romani sa nu cunoasca deloc limba romana. Dar, dupa o suta de ani, dupa trei sau patru generatii de trait in Romania este aberant sa ceri ca limba romana sa fie predata in Romania ca o limba straina, este intolerabil ca absolventi de bacalaureat din Romania sa nu cunoasca limba romana.
  Fostul ministru al invatamantului V. Popa a declarat : “Am fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita si am intrat in trei clase a V-a si a VI-a si am incercat sa dialoghez cu elevii in limba romana, insa fara nici un fel de succes.
  Nici cand am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns decat dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa.
  Acesti elevi facusera in conformitate cu programa timp de cinci – sase ani cate patru ore de limba romana pe saptamana platite de statul roman suplimentar, peste salariul de baza al invatatorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaste al limbii romane era aproape de zero.
  Avand in vedere ca ordonantele de urgenta ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, ii invit pe toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, sa incerce sa vada nivelul de cunoastere a limbii romane capatat de elevi intr-un sistem care se doreste astazi a fi conservat”, a explicat Popa.

  1. Maghiariii din Transilvania mu au nicio obligatie morala fata de romani. Nu stiu de ce va emotioneza atat de mult ca ei nu vorbesc limba ro. Eu cred ca doar din sovinism ieftin. Ia un calmopirin si accepta ideea ca sunt si maghiari. Traim aici mii de ani si vorbim limba maghiara. Daca vrei sa vorbim limba ramana invata si tu limba maghiara. Ce zici? Ca asta ar fii 100% corect!

 4. dar nici elevii majoritari nu au toti manuale. Si asta e discriminare: sa amendeze MEN si pt ceilalti, nu doar pt unii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul

Experții din sănătate trebuie să emită recomandările necesare pentru testarea în școli, așa încât actul educațional să nu fie afectat, cere Consiliul elevilor / “La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic”

“Solicităm ferm ca experții în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din școli, în așa fel încât actul educațional să nu…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță că va ține cont de scenariul privind descentralizarea deciziei de deschidere a școlilor în funcție de rata incidenței de COVID-19 la nivel local, propus de Consiliul Național al Elevilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că va ține cont de scenariul privind descentralizarea deciziei de deschidere a școlilor în funcție de rata incidenței de COVID-19 la nivel local, propus de…
Vezi articolul

INTERVIU Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Macron pentru lupta împotriva pandemiei, despre măsurile anunțate în România: Cred că este deja târziu / Va fi greu de evitat un lockdown dur

Medicul Radu Lupescu, decorat de președintele Emannuel Macron, pentru meritele sale în lupta împotriva pandemiei în Franța, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că un lockdown dur va fi greu…
Vezi articolul