Ministerul Educației are în continuare administratori numiți politic la cele două întreprinderi publice aflate sub umbrela sa, fără să declanșeze procedurile necesare de selecție – Informare a unei agenții guvernamentale / Una dintre cele două entități este Editura Didactică și Pedagogică

368 de vizualizări
Foto: © Picsfive | Dreamstime.com
Ministerul Educației figurează, într-o informare a unei agenții guvernamentale publicată de Profit.ro, ca având sub umbrela sa două entități cu statut de întreprindere publică, iar ambele au conduceri provizorii, deoarece procedurile de selecție a administratorilor nu au fost declanșate încă, în pofida angajamentelor României în ceea ce privește guvernanța corporativă în instituțiile publice. Una dintre aceste entități ale Ministerului este Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA.
  • După cum arată publicația citată, care analizează datele agregate la nivelul tuturor instituții publice, consolidarea guvernanței corporative este un element-cheie în cuprinsul Foii de parcurs pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Dar România cunoaște întârzieri în procedurile de selecție pentru administratorii companiilor publice centrale, conduse în continuare într-o proporție foarte mare de către persoane numite politic, nu pe bază de selecție: pentru 110 societăți din 142 consiliile de administrație fiind formate din administratori provizorii, conform analizei făcute de Profit.ro, pe baza datelor Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Această agenție are rol de monitorizare și control în privința guvernanței corporative în companiile publice.

Potrivit raportărilor ANAF cu privire la întreprinderile publice monitorizate, în coordonarea Ministerului Educației se află Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA, societate ce aplică regulile de monitorizare privind guvernanța corporativă. Pe lângă aceasta, în situația centralizată a ANAF mai figurează un institut inactiv (în lichidare), precum și trei entități de tip SRL aparținând unor universități, în care ministerul apare cu participații – Editura Discobolul SRL, FMF-Dent SRL și UNATC Producție Teatru SRL.

Potrivit tabelului realizat de AMEPIP și prezentat de Profit.ro, Ministerul Educației se numără printre cele câteva ministere unde procedurile de selecție nu au fost încă declanșate pentru nicio entitate, iar conducerile sunt formate din administratori provizorii. În aceeași situație se mai află Ministerul Apărării (cu 3 entități), Ministerul Familiei (2 entități), Ministerul Muncii (1 entitate). Comparativ, în rândul ministerelor cu număr mic de întreprinderi publice, Ministerul Sănătății are 1 procedură finalizată și 1 în derulare, iar Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – 2 proceduri declanșate și 2 nedeclanșate.

În cazul societății Editura Didactică și Pedagogică, aflată în coordonarea Ministerului Educației, acolo a fost numit, la sfârșitul anului 2019, fostul șef al SIE, Claudiu Săftoiu, pe baza unei decizii a Consiliului de Administrație, după cum relata atunci Edupedu.ro. Pe site-ul editurii, el apare ca administrator cu rol executiv. El și alți 2 membri ai CA apar ca administratori definitivi, numiți oficial în 18 mai 2020 și cu mandat care a expirat săptămâna trecută, pe 18 mai 2024, iar doi membri figurează ca administratori provizorii.

  • Claudiu Săftoiu a fost, între altele, consilier prezidențial al fostului președinte Traian Băsescu (2004-2006), director al Serviciului de informații Externe pentru 5 luni în 2006-2007, președinte al Societății Române de Televiziune (2012-2013).

Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA este una dintre cele trei unități aflate în coordonarea ME, pe site-ul instituției, alături de Autoritatea Națională pentru Calificări și Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC).

Foto: © Picsfive | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Universitățile vor da titlurile de doctor și tot ele vor verifica plagiatele. Instanțele capătă rol-cheie în cazurile de plagiat, în timp ce CNATDCU e retrogradat și transformat în comisie controlată de o direcție din Minister condusă de 6 ani de o apropiată a lui Sorin Cîmpeanu – Proiectul Deca al Legii învățământului superior

Forul-cheie în verificarea acuzațiilor de plagiat în cazul doctoratelor – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – reapare în proiectul Legii învățământului superior – varianta…
Vezi articolul

Explicațiile ministrului Cîmpeanu pentru rezultatele mai bune la Evaluarea Națională 2022: Nu au fost întreruperi ale școlii, conținuturile au fost mai restrânse, fără teme predate când școlile au fost închise, ore remediale “mai eficiente”

“Faptul că anul acesta nu au fost întreruperi ale școlii”, dar și acela că “s-au eliminat conținuturile care s-au predat în momentul când școlile au fost închise în perioada pandemiei”…
Vezi articolul