Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

12.856 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie la data de 22 martie 2019, susţine instituţia într-o clarificare trimisă Edupedu.ro, ca reacţie la articolul în care semnalam această diferenţă între cifrele oficiale. Practic, justificarea instituţiei plasează responsabilitatea corectitudinii cifrelor sau a coerenţei acestora pe seama directorilor de şcoli.

Precizările ministerului sunt următoarele:

  • “Numărul de 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, prezentat public de ministrul Educației Naționale în cadrul conferinței de presă din data de 18 iulie 2019, este numărul elevilor înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), la data de 28.06.2019, conform datelor înregistrate de unitățile de învățământ și certificate de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.
  • În situația privind rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale (prezentată în 22.03.2019), a fost raportat de către unitățile de învățământ un număr de 175.463 de copiii de clasa a VIII-a pentru simulare (cu situația școlară deschisă la data respectivă în SIIIR).

Datele pe care le prezintă MEN sunt cele înscrise de directorii școlilor în SIIIR. MEN a solicitat ISJ-urilor să actualizeze datele din SIIIR. Astfel, la începutul lunii februarie a.c., a fost transmisă ISJ/ISMB o notă prin care a fost solicitată verificarea cu maximă atenție și responsabilitate a datelor înregistrate în aplicația informatică SIIIR privind elevii, date care trebuie să fie în concordanță cu înscrisurile din cataloage și registrele matricole.

  • Datele incluse în comunicatele referitoare la numărul elevilor înscriși/prezenți la examenele naționale au la bază raportările făcute, în timp real, de inspectoratele școlare județene. Acestea au statutul unor raportări de etapă (parțiale/nedefinitive). Datele finale, revizuite și validate, sunt cele comunicate după încheierea examenului.

Totodată, pot apărea diferențe minore de cifre, deoarece există posibilitatea ca operatorii să solicite corectarea unor date introduse, în primă fază, eronat. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul de față, inclusiv după raportarea rezultatelor finale înregistrate la Evaluarea Națională (după contestații), când a fost debifat în aplicație, din greșeală, statusul unei eleve din județul Arad”, mai explică reprezentanţii ministerului Educaţiei.

Cum se schimbă datele generaţiei care în 2019 a terminat clasa a VIII-a

Potrivit noilor cifre, din generaţia actuală de 178.899 de elevi înscrişi în clasa a 8-a, au susţinut Evaluarea doar 154.958. 23.941 de elevi nu au ajuns la acest examen. Este vorba despre 13,38% din această generaţie. Potrivit ministerului, aceştia au fost lăsaţi corigenţi, repetenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Asta înseamnă că nu s-au prezentat, nu au ajuns sau au reuşit să ia peste 5 la Evaluarea Naţională 71.900 de copii din această generaţie, adică 40,19%.

 

  • “Numărul de 146.105 elevi prezenți la probele scrise de la Evaluarea Națională reprezintă numărul elevilor care au participat la probele scrise obligatorii ENVIII.

În cadrul conferinței de presă pe tema rezultatelor înregistrate la cele două examene naționale din data de 18 iulie, ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat ca măsură pentru soluționarea neconcordanțelor datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), revizuirea modului de actualizare a situației școlare a elevilor.

Totodată, în urma inadvertențelor apărute în SIIIR, ministrul Educaţiei a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, faptul că a dispus derularea, în perioada 1 august – 30 august 2019, a unei inspecţiiși analize de risc bazate pe situația școlară a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a în anul școlar 2015-2016 până la susținerea evaluării naționale în anul școlar 2018-2019. 

Obiectivele activităţii de inspecţie sunt prevenirea excluziunii școlare a elevilor din unitățile de învățământ unde rata de neparticipare la examenele naţionale depăşeşte media pe ţară și identificarea grupurilor defavorizate de elevi care sunt în risc de abandon școlar,” mai arată ministerul în clarificare.

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Szekely, Ministerul Educației: Sunt 11 cereri de școli pilot / Scrisorile de intenție se pot depune oricând / Dacă așteptați să vă dau eu o rețetă, cum să faceți școala pilot, nu o să v-o dau, pentru că ne plângem de ani de zile de centralizarea excesivă a sistemului

Au solicitat să deruleze proiecte pilotate 11 unități de învățământ din toată țara, a spus secretarul de stat Radu Szekely la conferința SuperTeach din 11 mai 2021. Cererile se pot…
Vezi articolul

“Pentru copiii vulnerabili, întoarcerea la școala fizică este singura opțiune pentru a evada din cercul sărăciei” – Mihaela Nabăr, World Vision România. Organizația începe o campanie pentru vaccinarea anti-COVID-19 în satele românești

Oamenii din comunități vulnerabile au acces vara aceasta la centre de vaccinare, echipe mobile de vaccinare sau la medici de familie înscriși în program, cu ajutorul organizației World Vision România.…
Vezi articolul

Argumentele premierului Ciolacu pentru ca tinerii plecați să revină în România: “România rămâne țara noastră” și “nu cred că există pentru un părinte o mai mare durere decât când îi pleacă copilul de acasă” / Guvernul își dorește “modificări” pentru acces facil al tinerilor la cercetare

“E normal că abordarea noastră este insuficientă pentru a vă încuraja să faceți aceste două lucruri împreună” – împlinirea profesională și întemeierea unei familii – a afirmat miercuri premierul Marcel Ciolacu,…
Vezi articolul