Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

12.796 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie la data de 22 martie 2019, susţine instituţia într-o clarificare trimisă Edupedu.ro, ca reacţie la articolul în care semnalam această diferenţă între cifrele oficiale. Practic, justificarea instituţiei plasează responsabilitatea corectitudinii cifrelor sau a coerenţei acestora pe seama directorilor de şcoli.

Precizările ministerului sunt următoarele:

  • “Numărul de 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, prezentat public de ministrul Educației Naționale în cadrul conferinței de presă din data de 18 iulie 2019, este numărul elevilor înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), la data de 28.06.2019, conform datelor înregistrate de unitățile de învățământ și certificate de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.
  • În situația privind rezultatele obținute la simularea Evaluării Naționale (prezentată în 22.03.2019), a fost raportat de către unitățile de învățământ un număr de 175.463 de copiii de clasa a VIII-a pentru simulare (cu situația școlară deschisă la data respectivă în SIIIR).

Datele pe care le prezintă MEN sunt cele înscrise de directorii școlilor în SIIIR. MEN a solicitat ISJ-urilor să actualizeze datele din SIIIR. Astfel, la începutul lunii februarie a.c., a fost transmisă ISJ/ISMB o notă prin care a fost solicitată verificarea cu maximă atenție și responsabilitate a datelor înregistrate în aplicația informatică SIIIR privind elevii, date care trebuie să fie în concordanță cu înscrisurile din cataloage și registrele matricole.

  • Datele incluse în comunicatele referitoare la numărul elevilor înscriși/prezenți la examenele naționale au la bază raportările făcute, în timp real, de inspectoratele școlare județene. Acestea au statutul unor raportări de etapă (parțiale/nedefinitive). Datele finale, revizuite și validate, sunt cele comunicate după încheierea examenului.

Totodată, pot apărea diferențe minore de cifre, deoarece există posibilitatea ca operatorii să solicite corectarea unor date introduse, în primă fază, eronat. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul de față, inclusiv după raportarea rezultatelor finale înregistrate la Evaluarea Națională (după contestații), când a fost debifat în aplicație, din greșeală, statusul unei eleve din județul Arad”, mai explică reprezentanţii ministerului Educaţiei.

Cum se schimbă datele generaţiei care în 2019 a terminat clasa a VIII-a

Potrivit noilor cifre, din generaţia actuală de 178.899 de elevi înscrişi în clasa a 8-a, au susţinut Evaluarea doar 154.958. 23.941 de elevi nu au ajuns la acest examen. Este vorba despre 13,38% din această generaţie. Potrivit ministerului, aceştia au fost lăsaţi corigenţi, repetenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Asta înseamnă că nu s-au prezentat, nu au ajuns sau au reuşit să ia peste 5 la Evaluarea Naţională 71.900 de copii din această generaţie, adică 40,19%.

 

  • “Numărul de 146.105 elevi prezenți la probele scrise de la Evaluarea Națională reprezintă numărul elevilor care au participat la probele scrise obligatorii ENVIII.

În cadrul conferinței de presă pe tema rezultatelor înregistrate la cele două examene naționale din data de 18 iulie, ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat ca măsură pentru soluționarea neconcordanțelor datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), revizuirea modului de actualizare a situației școlare a elevilor.

Totodată, în urma inadvertențelor apărute în SIIIR, ministrul Educaţiei a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, faptul că a dispus derularea, în perioada 1 august – 30 august 2019, a unei inspecţiiși analize de risc bazate pe situația școlară a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a în anul școlar 2015-2016 până la susținerea evaluării naționale în anul școlar 2018-2019. 

Obiectivele activităţii de inspecţie sunt prevenirea excluziunii școlare a elevilor din unitățile de învățământ unde rata de neparticipare la examenele naţionale depăşeşte media pe ţară și identificarea grupurilor defavorizate de elevi care sunt în risc de abandon școlar,” mai arată ministerul în clarificare.

FOTO: pexels.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Rafila îl laudă pe Cîmpeanu că a ținut școlile deschise: A fost un adevărat apărător al drepturilor copiilor la educație, față de mandatul anterior, când Ministerul Educației se ocupa doar cu modul în care se închid mai repede școlile

Medicul Alexandru Rafila, senator PSD, a lăudat acțiunile recente ale ministrului Sorin Cîmpeanu, prin care școlile au fost menținute deschise. A fost un adevărat apărător al drepturilor copiilor la educație,…
Vezi articolul

Ludovic Orban, după ce lockdown-ul anunțat de alte state a lăsat școlile neatinse: Nu există un model european. Facem evaluări permanente cu privire la închiderea școlilor când se atinge incidența de 3 la mie

Premierul Ludovic Orban susține că “nu există un model european” de gestionare a școlilor și a educației, în pandemia COVID-19. Întrebat de ce România închide școlile și grădinițele atunci când…
Vezi articolul

OMS estimează că epidemia de Covid-19 va fi foarte lungă. Directorul Organizației Mondiale: Este o criză sanitară aşa cum nu vedem decât una pe secol şi efectele sale se vor resimţi în deceniile care vor veni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reunită sâmbătă la Geneva, a avertizat că pandemia de coronavirus se va prelungi pe o perioadă„foarte lungă”, transmite AFP. OMS continuă să estimeze că riscul…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Decizia a fost luată. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține. În învățământul profesional, vocațional și postliceal examenele de competențe vor fi numai pe bază de proiect

Ministrul Educației a anunțat că decizia a fost luată și că examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor susține. Monica Anisie a răspuns astfel la Digi 24, celor care…
Vezi articolul