Ministerul Educației și Cercetării a sesizat Parchetul în cazul profesorului de Matematică Mihail Cornescu de la Liceul Tehnologic din Turceni, acuzat de abuz sexual / Nicio măsură față de Inspectoratul Școlar Județean Gorj care a tolerat cazul, iar conducerea școlii va fi anchetata disciplinar

1.587 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Cazul profesorului de Matematică Mihail Cornescu de la Liceul Tehnologic din Turceni, din Gorj, care a continuat să predea deși a fost acuzat de agresiune sexuală și hărțuirea „a cel puțin cinci eleve minore”, în perioada 2019-2022, după cum scria Snoop.ro în decembrie 2024, a fost din nou trimit la Parchet. După ce ministerul Educației a trimis corpul de control la liceu, publicația anunță că au fost luate mai multe măsuri. Snoop.ro scrie că Mihai Cornescu nu a răspuns apelurilor reporterilor.

Apar și măsuri față de conducerea școlii, care urmează să fie cercetată disciplinar, însă nicio măsură trimisă publicației Snoop.ro de către minister, din raportul corpului de control, nu vizează Inspectoratul Școlar Județean Gorj, care este ca și inexistent în acest caz.

Concluzii ale raportului corpului de control al Ministerului Educației și Cercetării: 

  • a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, „existând suspiciunea de săvârşire a infracțiunii de abuz sexual”; 
  • a dispus cercetarea disciplinară a conducerii liceului, pentru nerespectarea legii. Profesorul Mihail Cornescu, acuzat de eleve de agresiune sexuală, nu avea voie să mai predea cât a fost cercetat penal, dar a intrat la ore;
  • a solicitat ca liceul din Turceni să fie monitorizat de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar, coordonată de Minister. 

Potrivit sursei citate, profesorul Mihai Cornescu este acuzat că ar fi abuzat elevele de gimnaziu la meditații, în garsoniera lui sau la ele acasă sau la Liceul Tehnologic din Turceni, unde predă. 

Publicația a relatat că deși o elevă a depus plângere, alte două au dat declarații la poliție și profesorul a fost cercetat penal timp de doi ani, școala nu a luat nicio măsură pentru a-l îndepărta de la catedră. Dosarul a fost clasat de procuror. Cel mai probabil același parchet a fost sesizat și acum de către minister. Conform articolului 209 din Legea învățământului preuniversitar nr 198/2023 profesorul de Matematică Mihail Cornescu nu avea voie să mai predea. 

Secţiunea 1 Răspunderea disciplinară a personalului didacticArticolul

209(1) Personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând atât principiile și valorile consacrate în prezenta lege, cât și cadrul legal general, precum și interesul superior al copilului.

(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:

a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;

b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) pot fi sancționate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.

(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) și b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

(6) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică, pe perioada desfășurării cercetării penale acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale”.

În Liceul Tehnologic Turceni conducerea școlii înseamnă Doru Cornescu, fratele profesorului acuzat de agresiune și hărțuire sexuală de către mai multe eleve Mihail Cornescu. Directorul a fost candidat PSD la primăria Turceni, fost consilier local și inspector școlar. Soția celui acuzat este directorul adjunct al liceului. Alte două cumnate îi sunt colege. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj este tot PSD.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă către Iohannis a peste 20 de organizații din proiectul România educată: Promulgați legea prin care elevii și profesorii primesc laptopuri sau tablete conectate la internet, pentru e-learning

Scrisoare deschisă către Klaus Iohannis trimisă de peste 20 de organizații consultate permanent în cadrul proiectul prezidențial România educată. Elevii, părinții, sindicatele, comunitatea Declic și numeroase ONG-uri îi cer președintelui…
Vezi articolul

UPDATE Elevii de clasa a XII-a sunt obligați de lunea viitoare, prin cererea de înscriere la Bacalaureat 2025, să semneze în fals că sunt absolvenți de liceu și că au promovat clasa, deși ei nu au încă acest statut / Cererea de înscriere a fost modificată de Ministerul Educației

UPDATE: Cererea de înscriere la BAC 2025 a fost modificată, printr-o erată, de Ministerul Educației și a fost introdusă sintagma „elev”. Inițial, elevii de clasa a XII-a erau obligați să…
Vezi articolul