Ministerul Educației vrea să acorde stimulente financiare de 1.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională 2021 și de 3.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Bac 2021

10.208 vizualizări
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) prin care va aproba stimulente financiare de 1.000 de lei pentru elevii care au luat 10 la Evaluarea Națională și de 3.000 de lei pentru cei care au luat 10 la Bacalaureat anul acesta.

Mai jos, proiectul integral al Hotărârii de Guvern care poate fi accesată și de pe edu.ro aici.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2021.

Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2021 Ministerului Educației, titlul 57. „Asistență socială”, cap. 65.01 „Învăţământ”.

Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

În nota de fundamentare, care poate fi accesată aici, ministerul precizează că „scopul proiectului de act normativ constă în susținerea activității de înaltă performanță din învățământul preuniversitar”.

„Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională. În anul 2021, un număr de 163 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (146 la examenul național bacalaureat și 17 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2021, iar 132 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională.

Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal. În contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreaga populație școlară la un învățământ de performanță înaltă”, se mai arată în nota de fundamentare.

Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


11 comments
 1. Separat pe materii !
  Trebuie facuta o discriminare clara(prin ponderi diferite la admitere-functie de profile)intre stiintele exacte(baza economiei) si restul !
  ——————–
  Ing.(Prof.)-GM Costy V.

 2. Este clar că după această propunere, la anul subiectele vor fi făcute în așa fel încât să fie foarte puțini de 10!
  Ei nu vor să deconteze integral naveta, dar dau premii mai mari ca salariile?

  1. Nu le e rusine? Ne pun sa predam cu toate ale noastre, nu ne dau naveta, nu ne dau banii din hotarari judecatoresti, au suspendat marirea, ne taie salarii, sporuri, nu ne mai dau voucherele si vor sa dea elevilor stimulente?? Pai sa-si predea singuri si sa se stimuleze cat vor. Eu nu mai stau in invatamant. Si deja am alti doi colegi care pleaca in Anglia. Sin dicatele dorm si apoi o sa plangeti ca v-au plecat profesorii si ati ramas cu necalificati sau cautati innebuniti. Stiu scoli care la 1 septembrie nu aveau cate 4-5 profesori pe materie. Si apoi nu a venit nimeni, au dat orele completare pe la profesori. Asa o sa ajungeti daca va mai bateti joc de noi.

 3. In curand elevii mai bine platiti ca profesorii. Traiasca motivatia extrinseca, destept lemn Tanase cine a venit cu propunerea. Veti ajunge sa desfiintati profesorii din scoli, vor ramane doar elevii, pentru ce le platiti.

 4. Hotărârea cu stimulentele la cei cu media 10 la Bac / Evaluarea Națională mi se pare o idee bună, dar nu cred că vă motiva mai mulți elevi să învețe cât să ia 10 decât dacă nu se recompensa media.
  Dar, parerea mea principală ramâne alta:
  Ar trebui dați acele stimulente in alte parti unde chiar sunt necesare (persoane cu dizabilitati care participă an de an in educatia românească și au nevoie de o bursă mai mare pentru tratament, creșterea salariilor profesorilor cu ore suplimentare ș.a.).

 5. Cam multi bani pt un amarat de bac,atât de ușor în zilele noastre.Pr vremea noastră nu luam bani pt așa ceva…Apoi cum la un zece la Bac dai 3 mii și la un premiu întâi la olimpiadă abia dai 200 lei..

  1. Au achitat fix cat si maririle. Au dat si laptopuri si tablete si internet au decontat naveta. Oopssss…erau doar SF-uri electorale

 6. Aceasta hotărâre este foarte buna dar sincer nu cred ca ea poate fi momentan aplicata. Nu s-a spus ce minister sau ce organism va da banii. De asemeni nu s-a precizat nimic legat de modalitatea prin care acești bani vor putea ajunge la tinerii respectivi. In plus , banii vor fi dați prin scoli sau prin altcineva ? Știați ca in principiu școlile nu mai au voie sa facă plati ? Sa lasam deocamdată la o parte ultimul aspect al probleme si anume daca banii vor fi impozitați sau nu . . .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Curriculum românesc pentru elevii veniți din Ucraina și sprijin pentru familiile ucrainene rămase fără energie electrică din cauza războiului – propuneri făcute de “miniștri” ucraineni ai Guvernului copiilor, de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor

Elevii refugiați din Ucraina care învață în România ar avea de câștigat dacă ar trece la curriculumul aplicat în școlile românești, în locul programei aplicate în școlile ucrainene, a susținut,…
Vezi articolul

Alianța Română a Universităților de Tehnologie vrea, în noua lege a Educației, un Program Național de încurajare a elevilor din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria / “România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani”, subliniază Alianța

Cele cinci universități care fac parte din Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) atrag atenția într-un comunicat de presă că este o “lipsa cronică la nivel național de resurse…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu anunță că așteaptă ca experții în științele educației din subordine să fundamenteze trecerea la trimestre: Am început cu semestre în 1998. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar din ’98 calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu / În luna martie trebuie să avem o decizie

Ministrul Educației anunță că așteaptă ca experții în științele educației din subordine să realizeze o fundamentare a propunerii pe care a făcut-o public de a reveni la trimestre, în organizarea…
Vezi articolul