Ministerul Finanțelor constată abia după un an că o prevedere introdusă prin ordonanță de urgență în Legea Educației, anul trecut, care vizează transportul elevilor, „este neclară astfel încât nu poate fi aplicată”

2.258 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale pentru 2023, în care apar și noi reguli pentru decontul transportului elevilor. În nota de fundamentare a documentului, Guvernul recunoaște că prevederile anterioare (n. red. aprobate tot de Guvern în urmă cu un an, printr-o ordonanță similară care a modificat Legea Educației) “sunt neclare astfel încât nu pot fi aplicate”.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe marți, 29 noiembrie, Guvernul recunoaște că “potrivit prevederilor art. 84 alin. (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, decontarea cheltuielilor cu gratuitatea acordată elevilor din învățământul preuniversitar, se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale, prin transfer, către unitățile administrativ teritoriale, fără însă a se preciza prin bugetul cărui minister se asigură transferurile respective. Aceste prevederi sunt neclare astfel încât nu pot fi aplicate“.

Alineatul despre care se precizează în proiectul de OUG a fost introdus de Guvern în urmă cu exact un an, prin același tip de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative; este vorba despre ordonanța de urgență nr. 130 din 17 decembrie 2021.

Constatarea vine după un an în care pentru foarte mulți dintre elevi aceste prevederi birocratice au însemnat neasigurarea gratuității prevăzute de lege.

Soluția actuală, prevăzută în proiectul de OUG, la „prevederile neaplicabile” este posibilitatea pentru primării să asigure aceste sume din sumele defalcate din TVA, dar într-o limită de maximum 40 de lei pe lună pentru un elev. „Ținând cont de dificultățile privind aplicarea legislației în domeniul finanțării transportului local al elevilor din învățământul preuniversitar de stat, se reglementează posibilitatea ca aceste cheltuieli să poată fi finanțate din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în limita sumei maxime de 40 lei/lună/beneficiar”, scriu autorii proiectului în nota de fundamentare pe care o puteți consulta mai jos.

O altă chestiune disputată încă la Curtea Constituțională este lipsa gratuității transportului pentru elevii navetiști – care au școala în altă localitate decât cea de domiciliu – și care în prezent primesc un decont pentru o sumă, care de multe ori nu acoperă cheltuielile lor cu transportul. Recent guvernul a adoptat o dublare a acestor sume, dar mecanismul folosit este tot decont, nu gratuitate, lucru criticat de asociațiile elevilor.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat aici:

Nota de fundamentare a proiectului:


3 comments
  1. Dar este cineva care primește acești bani,până se hotărăsc ăștia care ,cine, cum dau bani pentru elevii navetiști trece anul scolar

  2. Multe legi trebuiesc date, și unele nu se vor da niciodată. Cum ar fi o lege care să reglementeze programele școlare. Această lege ar trebui să prevadă ca cei care alcătuiesc programe școlare, subiectele de examen sau manualele SĂ FI PREDAT CEL PUȚIN 5-10 ANI LA GRUPA DE VÂRSTĂ RESPECTIVĂ. Adică să faci programă de clasa a V-a doar dacă ai predat un număr de ani la clasa a V-a. Una e să predai unui student și alta e să predai unui elev de școală generală. Nu se vrea o asemenea lege.
    În alte sisteme performate profesorii sunt cei care își alcătuiesc programa. Nu le vine de sus. Noi suntem pe sistem sovietic: totul de sus, de la centru.

  3. Ministerele din Romania sunt ocupate de impostori,prosti și salariați plini de recomandări de la securiști ,care stau pe posturile alea de zeci de ani degeaba Totul este in moarte clinica in Romania.Le a reușit, au distrus Romania pas cu pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ștefan Pălărie, USR: PSD și PNL se pregătesc să mai creeze sute sau chiar mii de posturi prin noile Legi ale Educației / Vom avea mulți șefi noi, într-o perioadă în care cu greu găsim profesori sau specialiști de orice fel

„Se pare că tovarășii de la PSD și PNL se pregătesc să mai „îngrașe” puțin organigrama prin noile Legi ale Educației. Să mai creeze sute sau chiar mii de posturi.…
Vezi articolul

DOCUMENT Reprezentanții elevilor și părinților au solicitat Curții de Conturi explicații după ce instituția ar fi invocat în fața autorităților locale probleme legale pentru decontarea integrală a transportului elevilor

Părinții și elevii au trimis Curții de Conturi o solicitare să spună cum se poate deconta transportul pentru elevi, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Mai exact, în prezent, banii…
Vezi articolul

Școala românească păcătuiește prin faptul că nu e stimulată judecata la copii și se merge în continuare pe a repeta niște lucruri pe care nu le gândești. Programa e prea încărcată, spune Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, după ce a rezolvat public subiectele de la simularea de BAC

„Cred că școala românească păcătuiește prin faptul că nu e stimulată judecata la copii și se merge în continuare pe a repeta niște lucruri pe care nu le gândești”, a…
Vezi articolul