Ministrul Educației: Am pe cap o problemă uriașă, fiindcă tot felul de mișcări în Parlament au introdus tot felul de discipline și teme pe care dacă le-aș adăuga în planul-cadru, copiii ar trebui să stea toată ziua la școală / În propunerea pe care o fac, aceste teme nu vor fi discipline, ci unități de învățare în materii pe care deja le avem

3.103 vizualizări
Foto: ICHO 2023 via Flickr Album
Ministrul Educației a atras atenția că parlamentarii au legiferat de-a lungul timpului introducerea unui număr atât de mare de discipline și teme în școală, încât aplicarea lor ar ține elevii în școală toată ziua. „Am pe cap o problemă uriașă, fiindcă tot felul de mișcări în Parlament au introdus tot felul de discipline și teme pe care dacă le-aș introduce în planul-cadru, așa cum sunt în lege, pur și simplu copiii ar trebui să stea toată ziua la școală”, a declarat Daniel David, într-o intervenție la Digi 24.

„Deci conținuturile sunt foarte relevante. Forma în care o să abordăm acele conținuturi prin planurile-cadru și după aceea formele în care vor fi detaliate acele conținuturi prin programe, manualele pe care le vom avea țin deja nu de factori politici, nu de păreri personale, ci țin de specialiștii în științele educație”, a declarat Daniel David.

Ministrul Educației a revenit la această idee și în cadrul conferinței de presă pe care a organizat-o tot astăzi, la Minister, în care a anunțat marile modificări pe care le propune prin noile planuri-cadru pentru liceu pe care mâine le va lansa în dezbatere publică.

„Mă deranjează că începem să impunem materii la nivel de lege, în condițiile în care sigur că poți să discuți în spațiul public că unele conținuturi nu sunt, dar nici să nu ne trezim că prin lege și prin vot hotărâm ce materii mai punem. Dacă am lua toate temele și modulele și le-am transforma în discipline cum doresc cei care au promovat legile, nu avem atâtea ore într-o zi câte discipline dacă elevii la școală”, a avertizat David, în conferință. 

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației, Daniel David, în conferința de presă:
  • (…) Mă deranjează că începem să impunem materii la nivel de lege, în condițiile în care sigur că poți să discuți în spațiul public că unele conținuturi nu sunt, dar nici să nu ne trezim că prin lege și prin vot hotărâm ce materii mai punem. Dacă am lua toate temele și modulele și le-am transforma în discipline cum doresc cei care au promovat legile, nu avem atâtea ore într-o zi câte discipline fac elevii la școală.
  • Eu aș lăsa aceste conținuturi la decizia specialiștilor în științele educației.
  • Am încercat ca acele multe teme care există acolo să le distribuim în zona disciplinelor din trunchiul comun sau în zona disciplinelor care vor fi la decizia elevului din oferta școlii și tot aici, în timpul dezbaterii, vreau să problematizez dacă trebuie să rămână în forma asta.
  • Suntem într-o dezbatere în care nu înțeleg de ce trebuia să prindem în lege educația civică, educația democratică, educația pentru cetățenie europeană. O singură temă pentru educația civică nu putea cuprinde toate aceste teme? Toate sunt importante, dar oare trebuie să le tot adăugăm și să tot punem atâtea teme acolo? Oare nu putea primul ajutor să fie unul sau două module în educația pentru sănătate? Am încercat să merg pe aceste idei: aceste teme nu devin discipline, cel puțin în propunerea pe care o fac, ci unități de învățare punctate cu acest nume în diverse alte discipline pe care deja le avem. (…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte și bareme la Matematică, de la testarea inițială pentru Evaluarea Națională 2025 a elevilor de clasa a VIII-a din Călărași / La subiectul III, elevii primesc puncte pentru orice soluție corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, spune inspectorul general adjunct Călin Nicușor

Elevii din județul Călărași au susținut astăzi, 19 septembrie, proba la matematică din cadrul  testării inițiale pentru Evaluarea Națională 2025. Pe 18 septembrie, elevii au avut proba la Limba și…
Vezi articolul

Ligia Deca: M-am angajat să lupt pentru o finanțare corespunzătoare. La rectificarea bugetară vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor și toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie / Naveta profesorilor trece de la primării, la minister

Ministrul Educației Ligia Deca a declarat luni, de la sediul PNL, că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, în…
Vezi articolul

RAPORT 42% dintre elevi nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, arată Raportul național de literație / Doar 11% au competențe funcționale de literație

În medie, elevii din România nu au competențe în interpretarea unei informații, în formarea unor idei proprii și integrarea acestora în contextul dat prin interpretarea și argumentarea unor ipoteze, nu…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești cere creșterea fondului de burse, bani pentru dotări în universități, subvenții mai mari pentru cămine și sprijin pentru centrele de orientare în carieră

Creșterea fondului de burse și a subvenției pentru cămine, o subvenție pentru centrele de orientare în carieră și bani pentru îmbunătățirea dotărilor din Universități sunt printre principalele cereri ale Alianței…
Vezi articolul