Ministrul Tătaru, despre normele propuse pentru reluarea școlii: Devin funcționale în măsura în care proiectul legislativ trece de Parlament cât mai repede / “Orice sugestie e binevenită”

2.432 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri, că orice sugestie este ‘binevenită’ privind proiectul normelor de instituire de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus despre proiectul prezentat că va deveni funcțional “în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”:

 • “Este un set de reguli atât pentru activitatea în şcoală, cât şi în pauze, ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină şcolară în cadrul unui triaj observaţional. Orice sugestie este bine-venită. Acest ordin va deveni funcţional în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede. (…) Acel triaj epidemiologic sau acel triaj observaţional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoştinţă la tot ce înseamnă medicină şcolară şi, inclusiv, învăţătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clase şi a întregului grup de elevi care se prezintă în acel moment la şcoală. (…) Oricare dintre aceşti copii are dreptul la sănătate, dar oricare dintre aceşti copii are dreptul şi la învăţat”.

Potrivit proiectului, Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii.

 • Inspectoratele şcolare urmează să propună spre aprobare Comitetelor pentru situaţii de urgenţă scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.
 • Decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020 – 2021 va fi transmisă până la data de 10 septembrie.

4 comentarii
 1. Analizati si emiteti scenarii clare,nu ambigue/generale pentru gradinitele cu program prelungit:variante pentru spatiile mici cu un numar de prescolari 20-30/grupa si chiar pentru spatii standard.

 2. În Centrele Școlare de Educație Incluzivă, care au elevi cu CES sau diverse dizabilități și care au internat școlar, săptămânal sau lunar servirea meselor să se realizeze, în cantină, doar pentru elevii din internat; familiile elevilor semiinterni vor primi contravaloarea meselor pentru a fi servite acasă.
  În internatul școlar elevii preșcolar și școlarii mici să fie grupați, unde este cazul, cu frați mai mari școlarizați de aceeași instituție.

 3. Dar profesorii au dreptul la sanatate asigurat, domnule ministru? Cu noi cum ramane? Si noi avem probleme medicale atat personale cat si in familie, iar la noi riscurile de a face forme grave/ letale de boala sunt foarte mari, in comparatie cu copiii. Va asumati imbolnavirile si decesele profesorilor care vor veni in urma deschiderii scolilor?

  1. @ Un profesor
   Nu interesează pe nimeni, din păcate… Probabil profesorii sunt considerați „consumabile”. Dacă s-au îmbolnăvit (sau au murit) vor fi înlocuiți. Și nici nu am auzit pe cineva să se preocupe dacă un om poate vorbi, cu mască, ore în șir, zi după zi. Una e să stai cu mască, alta e să predai cu mască! Iar fără mască, contaminare sigură… :-((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

SURSE Înființarea unui „Netflix educațional românesc”, în programul de guvernare PSD-PNL, pe Educație, plus vouchere culturale pentru elevi de 250 lei pe an

Programul de guvernare al PSD-PNL propune înființarea Programului național de învățământ TVR Educațional, de tip Netflix educațional românesc, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Conform documentului, acest program ca scop realizarea…
Vezi articolul

O hartă considerată pierdută aduce dovezi ale vieții din Cretacic în Țara Hațegului / Documentul, pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri, a fost descoperit în arhivele Institutului de Geologie de la Budapesta

O hartă veche de mai bine de 100 de ani, considerată pierdută și pe care sunt marcate situri cu fosile de dinozauri de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului,…
Vezi articolul

“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide”, spune medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

“Personal, cred că nu vom putea să deschidem școlile pe 8 februarie”, a spus medicul epidemiolog Andreea Moldovan la Digi24. Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din țară,…
Vezi articolul