Ministrul Tătaru, despre normele propuse pentru reluarea școlii: Devin funcționale în măsura în care proiectul legislativ trece de Parlament cât mai repede / “Orice sugestie e binevenită”

2.437 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri, că orice sugestie este ‘binevenită’ privind proiectul normelor de instituire de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, potrivit Agerpres.

Ministrul a spus despre proiectul prezentat că va deveni funcțional “în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”:

 • “Este un set de reguli atât pentru activitatea în şcoală, cât şi în pauze, ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină şcolară în cadrul unui triaj observaţional. Orice sugestie este bine-venită. Acest ordin va deveni funcţional în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede. (…) Acel triaj epidemiologic sau acel triaj observaţional pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoştinţă la tot ce înseamnă medicină şcolară şi, inclusiv, învăţătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clase şi a întregului grup de elevi care se prezintă în acel moment la şcoală. (…) Oricare dintre aceşti copii are dreptul la sănătate, dar oricare dintre aceşti copii are dreptul şi la învăţat”.

Potrivit proiectului, Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de care vor fi luate măsuri pentru începerea şcolii.

 • Inspectoratele şcolare urmează să propună spre aprobare Comitetelor pentru situaţii de urgenţă scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ în concordanţă cu situaţia epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura şi resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.
 • Decizia privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020 – 2021 va fi transmisă până la data de 10 septembrie.

4 comments
 1. Analizati si emiteti scenarii clare,nu ambigue/generale pentru gradinitele cu program prelungit:variante pentru spatiile mici cu un numar de prescolari 20-30/grupa si chiar pentru spatii standard.

 2. În Centrele Școlare de Educație Incluzivă, care au elevi cu CES sau diverse dizabilități și care au internat școlar, săptămânal sau lunar servirea meselor să se realizeze, în cantină, doar pentru elevii din internat; familiile elevilor semiinterni vor primi contravaloarea meselor pentru a fi servite acasă.
  În internatul școlar elevii preșcolar și școlarii mici să fie grupați, unde este cazul, cu frați mai mari școlarizați de aceeași instituție.

 3. Dar profesorii au dreptul la sanatate asigurat, domnule ministru? Cu noi cum ramane? Si noi avem probleme medicale atat personale cat si in familie, iar la noi riscurile de a face forme grave/ letale de boala sunt foarte mari, in comparatie cu copiii. Va asumati imbolnavirile si decesele profesorilor care vor veni in urma deschiderii scolilor?

  1. @ Un profesor
   Nu interesează pe nimeni, din păcate… Probabil profesorii sunt considerați „consumabile”. Dacă s-au îmbolnăvit (sau au murit) vor fi înlocuiți. Și nici nu am auzit pe cineva să se preocupe dacă un om poate vorbi, cu mască, ore în șir, zi după zi. Una e să stai cu mască, alta e să predai cu mască! Iar fără mască, contaminare sigură… :-((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani)…
Vezi articolul

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pe fondul creșterii îngrijorătoare a cazurilor / Va fi derulată o campanie de informare a părinților privind programul de vaccinare

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, marți seara, în contextul unei “creșteri îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de…
Vezi articolul
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie

„Trebuie actualizat ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situația actuală / Suntem la un pas de același haos cu care ne-am confruntat în septembrie” – Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Educației și Ministerului Sănătății „actualizarea ordinului privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie, în conformitate cu situația actuală, până pe data de 30…
Vezi articolul