BREAKING Măsurile pentru începerea școlii au fost publicate de Ministerul Sănătății. Masca e obligatorie de la clasa pregătitoare

112.323 de vizualizări
Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății a publicat marți noaptea proiectul de ordin de ministru care conține măsurile pe care instituția, împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii, le-a propus. Proiectul este în dezbatere publică. Școala începe pe 14 septembrie, iar anul școlar 2020-2021 începe pe 1 septembrie.

Documentul publicat conține un set de “principii generale”. Distanțarea de 1 metru se va păstra, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare, dar purtarea măstii este obligatorie de către toți elevii și toți profesorii plus personalul auxiliar, potrivit acestor recomandări.

“Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

– Igienă riguroasă a mâinilor;

– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;

– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;

– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;

– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;

– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;

– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;

– Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice“, se arată în preambulul actului pus în dezbatere.

 Scenariile propuse de Ministerul Sănătății sunt numerotate “Scenariul 1”, “Scenariul 2” și “Scenariul 3”. Cum se face alegerea scenariului pentru prima zi de școală

“Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate, în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2 în unitățile / instituțiile de învățământ. Va fi acordată atenție deosebită pentru evitarea situațiilor de stigmatizare a elevilor și a personalului care se poate să fi fost expuși la virus.

Precizăm că implementarea măsurilor recomandate în acest ghid nu elimină riscurile de transmitere a virsului SARS-CoV-2 ci doar contribuie la diminuarea acestora”, potrivit documentului.

Purtarea obligatorie a măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal precum și pentru întregul personal al unității de învățământ, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației (în spațiu închis), igiena riguroasă a mâinilor, realizarea curățeniei și dezinfecției în unitățile de învățământ, separarea și limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preșcolarilor / elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecția cu Sars-Cov-2 sunt măsuri esențiale de prevenție.

Redeschiderea școlilor necesită o largă asumare în societate în contextul importanței accesului echitabil la educație și, totodată, este nevoie de o responsabilizare a tuturor actorilor implicați și respectarea tuturor normelor prevăzute în acest document, scopul fiind acela de a diminua riscul de infecție” se arată în document.

Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com


28 comments
  1. V-au spalat la prin creier feisbuk si mass media.
    1. Viroze erau tot timpul, la fel si morti din diverse motive.
    2. Pandemia färä morti nu e pandemie.
    3. Masca este absolut inutila, dar pentru unii e biznis, la fel si testul de pixovid, care nu are valoare diagnostica!
    4. Läsati natura sä-si facä treaba, altfel va fi si mai räu.
    5. Sä iesim in stradä pentru inceperea scolii in 14 sept. in conditii normale (färä botnitze si separäri, dezinfectanti (toxici /iritanti), etc,)

    6. Pt. ca: sä ne späläm pe mäini de mai multe ori pe zi este un lucru absolut normal!
    7. Nu vä läsati inspäimantati de tirania medicala/politicä!

    O GENERATIE BINE EDUCATA VALOREAZA MAI MULT DECAT 5000 de MORTI / AN, din motive de diferite si multiple ‘Co-morbiditäti’ färä o dovadä sigura ca virusul le-a ‘luat’!

    Sä auzim de bine.

  2. Nu i posibil ca un copil de la ciclul primar, sa foloseasca masca 4 ore de curs intr o sală cu un colectiv de 30 de elevi si o căldură infernală in sala . Mai trebuie să vă gândiți! Nu i posibil asa ceva!

  3. De ce ne gândim doar la protecția elevilor?Sunt profesori cu alte comorbidități care au un risc mult mai mare de îmbolnăvire care ar duce la deces.

  4. Ma bucuram dacă se propunea și un scenariu albastru și anume,ÎNGHEȚAREA ANULUI ȘCOLAR CU EXCEPȚIA ANILOR TERMINALI,pentru că sunt mulți profesori care au și alte comorbidități cu acte doveditoare pentru care ar trebui dat un ordin de ministru sau o lege prin care aceștia să poată rămâne acasă la crerere,chiar de ar fi să fie plătiți cu 75%.Repet,doar la cerere….pentru că vor fi unii care vor spune că au nevoie de bani și vor veni în activitate,dar vor fi și alții care ar cere să rămână acasă chiar și cu mai puțini bani,dar care s-ar proteja de această molimă..

  5. Nu agreez varianta cu masca pe fata non-stop a copiilor. Nici cu posibilitatea de a ajunge in anchete epidemiologice. As dori o varianta de compromis: unii copii sunt la scoala, altii audiaza si vizioneaza online exact acelasi lucru ca si cei din clasa. Stiu ca se poate deoarece lucrez in invatamant (universitate) si am tinut ore online ca si cum ar fi fost in laborator (clasa). Aceasta varianta ar avea avantajul ca nu trebuie sa aleaga intre online si prezenta fizica. In cazul in car nu sunt fonduri parintii se pot organiza sa acopere varianta online (in cel mai rau caz), cu toate ca o camera web si un abonament pentru Google Meet nu cred ca ar fi cine stie ce.

  6. Există atât profesori cât și elevi cu probleme de sănătate, ceea ce îi plasează în categoria persoanelor de risc. Ce măsuri se vor lua în aceste cazuri? Există pe undeva vreo prevedere referitoare la ei? Eu nu am văzut, dar poate mi-a scăpat mie. Dacă știe cineva ceva vă rog să-mi spuneţi.

  7. Poate ne spune si noua cineva cum pot copii acestea sa se hrănească prin masca?
    2 de ce nu se modifica programa asta impertinentă care are ca scop doar transformarea copiilor nostri in roboți votanți fara minte si usor de manipulat, prin scurtarea programului la clasa? Romana, matematica si cel mult engleza , pt restul se poate studia acasa, e suficienta informație mai ales pt clasele mici?
    Nici părinții nici copii nu au nevoie nici de covid, nici de tocănița

  8. Copiii se pot imbolnavi de la purtarea mastii timp de cateva ore zilnic. Respiratia fiind umeda, masca asezata pe nas si gura creeaza un mediu propice ca bacteriile si virusii sa se inmulteasca, mai ales ca elevii vor avea tendinta sa isi aranjeze frecvent masca, sa o traga sub nas ca sa ia o gura de aer sau sa o scoata efectiv in pauze cand vor sa se alimenteze sau sa se hidrateze. Prin urmare, exista pericolul unei infectii secundare, iar dezinfectantii de proasta calitate vor avea si ei un rol major in imbolnavirea copiilor. Si cine isi asuma raspunderea in acest caz? Ca doar parintii sunt pusi sa completeze declaratie pe proprie raspundere, insa unitatile de invatamant, respectiv autoritatile locale nu isi asuma nimic din cate vad. Rusine Ministerul Educatiei si rusine Ministerul Sanatatii pentru toate regulile aberante impuse!

    1. Pe ce studiu științific va bazați afirmațiile? Lăsați toate prostiile transmise prin radio sant. Indicația este ca atunci cand masca se umezeste sa se schimbe (la 3-4 ore).

      1. Dar tu pe ce te bazezi? De incubator ai auzit? Vreau sa vad si eu studii stiintifice indiferent de ce decizii se iau. Se iau decizii pe ghicitelea, politic si financiar. Indiferent de adevar eu vreau sa stiu ce se intampla. Stati incuiati intre urechi judecandu-i pe altii de radio sant. Doar popandaii aia cu aere nobile in Bucuresti poarta masca, in restul tarii copiii s-au jucat impreuna atatea luni, niciunul nu si-a omorat bunicii. Sunt lucruri care pentru un om care stie sa judece si singur nu au sens, ceilalti isi pun increderea oarba in ce citeste presedintele pe net sau ce va spun unii doctori fara sa va prezinte dovezi. Aia in studiourile tv de ce stau fara masca? si ei tipa cel mai tare.

  9. Să ții un copil cu masca pe față 5-7 ore e o tortură. Nu pentru asta am făcut eu un copil! Rușine, maimuțoilor incompetenți!

  10. Ce faceți cu copiii care sunt persoane cu risc? Mulți dintre ei au boli cronice. Din păcate nu s-au gândit nimeni la acest aspect.

  11. Ba da au grija de clase, in zona rurala cu 2 clase , una cu 10 (clasa a VIII a) alta cu 9 elevi (clasa a V a) dumnealor le-au pus la simultan si au facut o clasa de 19 elevi, care nu vor avea parte nici distantare in clasa nici parte de predarea materiei in conditii normale, DAR vor face economie la buget.

  12. Dupa cum spune si articolul, sunt niste “principii generale”, pentru ca de ceva mai concret si precis se pare ca nu e nimeni in stare.
    Pe langa asta, punerea in aplicare pana si a acestor chestiuni generale va lasa de dorit, cu siguranta, iar partea cu responsabilizarea este chiar ilara – singurii care vor fi responsabili sunt cei ce erau deja.
    Sunt de acord cu ce a mentionat altcineva, parintii ar trebui sa aiba mai mult de spus in ceea ce priveste proprii copii, insa atunci ar trebui venit cu solutii concrete pentru probleme concrete si de asa ceva se fereste oricine…

  13. Școlile încep pentru ca părinții au fost cei care au țipăt sa înceapă!!! Cum credeați ca vor începe?? La fel!!!!

  14. intresant. Locurile de joaca pentru copii sunt inca inchise, HORECA are inca restrictii la distanta intre mese si la primirea clientilor in incinta (pe terasa e OK), la coada la magazin trebuie sa stam la 1.5m unul de altul, insa in clasa e ok sa stea copiii la mai putin de 1m distanta intre ei, sufocati de masca (sa nu ne prefacem ca nu stim cat de cald e intr-o sala cu 31 de suflete care respira!), cu plexiglas de jur imprejur (a cui e firma care va vinde plexi pentru scoli?), fara posibilitatea de a folosi aer conditionat (ca sa nu se vanture virusul in toata clasa), fara posibilitatea de a aerisi sala corespunzator. Profesorii vor trebui sa tipe ca sa se faca auziti de cineva in spatele unui ecran de plexiglas.

    O sa fie adorabil sa vedem cum vor arata familiile profesorilor si elevilor cand va incepe sezonul de afectiuni respiratorii de toamna. O sa fie amuzant sa vedem traficul si aglomeratia din metrou si autobuze. o sa fie amuzant sa iti trimiti copilul la scoala alaturi de copiii celor care sunt convinsi ca masca nu ajuta, ca mai bine bei agheazma, ca masca e de la Bill Gates care iti pune cip, ca nu e “decat o gripa mai usoara”. O sa fie amuzant cand profesori si directori se vor purta ca niste conspirationisti si nu vor veghea ca masurile sa fie respectate. bine ca erau autoritatile ingrijorate de existenta virusului in martie, dar acum se poarta ca si cum nu exista. Sa nu ne amagim ca va fi totul bine, ca nu va fi. Ati vizitat , stimabili ministri, vreo scoala de cartier, fara sa anuntati cu 10 zile inainte vizita? ati vazut cum arata grupurile sanitare, unde copilului ii e scarba sa intre? ati vazut cum se poarta copiii mai mari, genul bully, cu cei mai mici? imbulzelile, trantele, scuipatul? ziceti ca acei copii vor respecta vreo regula, sau vor reusi sa il inghesuie pe unul mai mic intr-un colt si sa ii sufle in nas, dupa ce i-au smuls masca, asa, de amuzament?

    cineva glumea pe internet si spunea ca, vazand lupta autoritatilor statului cu COVID-19 e ca si cum vede reactia ministerului magiei la auzul stirii ca s-a intors Voldemort. Asta era acum 4 luni. Azi e valabila gluma asta cand ne gandim si la ministerul sanatatii, si la cel al educatiei.

    aveti zero grija de profesorii din sistem, zero grija fata de angajati, zero grija fata de copii, stimati ministri si functionari publici. Incompetenta dvss. e crasa. analfabetismul functional e la putere, de 30 de ani incoace.

  15. E foarte interesant cum va incepe anul scolar pentru puii de la grupa mica!!! Vor fi smulsi din bratele parintilor pentru a intra la clase? Cum vor fi preluati acasa copiii prescolari? La cei mici si cadrele didactice si tot personalul din gradinite nu s.a gandit nimeni….Trist
    ..sau sa predai piticilor cu masca pe fata…cand pentru ei este important fiecare gest, mimica, zambet…

  16. Profesorii ar trebui sa primeasca spor de risc si stimulente exact ca si personalul medical + echipament medical , ca in spitale _termometre, halate, manusi, masti, casti pentru par, viziere.
    Si ei au familii si se expun mai mult decat o fac cei din spitale. Personalul din spitale este imbracat in costume ca de cosmonauti si iau 500 euro stimulent, pe profesori ii trimit la munca cu niste dezinfectat (probabil) si masti cumparate din banii personali. Profesorii au dreptul sa traiasca, sa fie sanatosi, si sa nu fie cobaii nimanui.

  17. Nici o masura concretă, exacte, cu fost, doar bla bla, ca si pînă acuma pe posturile de televiziune.
    Fix pix, putea să doarmă liniștit mai departe, scoala va începe la fel, diferenta o va face doar conducere unităților si fiecare dascăl în parte ( în funcție de cit de mult isi da silinta, interesul)

  18. Si in scolile in care apa calda si sapun la baie nu exista? Vorbim de oras care a fost Capital Culturala😬. Sa fim serios…o sa fie un mare bullshit.

  19. Din cele 8 ore/zi, un profesor vorbește cel puțin 6. Poate ne explică ministerul sănătății cum va da randament, cum se va face înțeles. Nu era mai simplu cu clase de 15 copii, bine distanțați și fără măști?

    1. Păi era mai simplu, dar pepsiglas parcă e un personaj desprins din Lanțul slabiciunilor de Caragiale. Dacă marele ei proiect din era pre-ministresă, România educată e plin de greșeli…. ce așteptări să ai?

  20. 1. Si copiii din invatamantul primar ar trebui sa faca prin rotatie online in scenariul 2. Sa nu uitam ca la ei rata imbolnavirilor virale iarna este cea mai ridicata.
    2. De ce nu se da posibilitatea parintilor de a alege forma de invatamant fizic sau online? S-ar rezolva cu mult problema spatiului si distantarii.

  21. Poate imi raspunde si mie cineva! Orele în laborator sunt limitate…însă…cum se fac orele de Informatica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii refugiați pot participa la cursuri de inițiere în limba română, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial / Plata profesorilor se face din bugetele unităților de învățământ care organizează cursul – document

Minorii și tinerii peste 18 ani care au dobândit o formă de protecție internațională pot participa la cursul de inițiere în limba română, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.…
Vezi articolul

Eu nu mai vreau să trimit coroane și flori la familii îndoliate. Să înțelegem cu toții că este un efort național, așa cum au făcut și alte țări. Nu putem să fim numai noi într-o insulă – Valeria Herdea, medic pediatru

„Vaccinarea produce câteva efecte locale. Boala produce efecte dramatice. Având copii în îngrijire cu tulburări de comportament, cu tulburări de apetit, cu tulburări de somn, care sunt agitați, sunt hiperactivi,…
Vezi articolul