Știri Universitate

Mircea Dumitru, rectorul Universității din București: Ne exprimăm solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care cer abrogarea OUG 7

Citire în 4 min
Universitatea din București se solidarizează cu “inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019”, anunță Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, într-un punct de vedere oficial remis la o zi după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că guvernul a făcut în ședință cinci mari modificări la OUG 7.

Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București“, spune rectorul Mircea Dumitru.

“Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili“, se arată în punctul de vedere remis Edupedu.ro.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate. Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România“, anunță rectorul Universității din București.

Informații de background

Poziția conducerii Universității din București vine după ce profesorul Andrei Cornea a scris ieri, pe contul său de Facebook, că profesorii și studenții Universității vor protesta joi ”contra abuzivei OUG 7”, și după ce profesorul Andrei Oișteanu a făcut următorul apel, tot pe Facebook, ca urmare a protestului actorilor Teatrului Național:

  • ”UNDE ESTE SOLIDARITATEA UNIVERSITARA? Jos palaria pentru actorii din Cluj, Bucuresti etc. care ies pe treptele teatrelor sa-si manifeste solidaritatea cu magistratii protestatari. Chapeau bas Marius Manole, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Tudor Chirila & Co! Ce mai asteptam noi, cadrele didactice din universitatile din tara, ca sa le urmam exemplul ?! Dati-ne un semn domnule Rector al Universitatii din Bucuresti (prof. Dumitru Mircea), domnule Presedinte al Senatului UB (prof. Marian Preda), domnule Presedinte al Comisiei de Etica (prof. Marian Popescu) ! Ar fi cazul sa ne vedem luni, cu totii, pe treptele Universitatii, la Rectorat, sau „la Fantana”, in Piata Universitatii. Daca nu-i sprijinim, magistratii protestatari vor fi sanctionati de Tudorel Toader”. (Sursa)

Ordonanța care modifică legile justiției a generat o reacție fără precedent din partea studenților și a profesorilor de la facultățile de Drept. Studenții de la Facultatea de Drept a Universității din București au anunțat la finele săptămânii trecute că se alătură profesorilor lor, profesorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și protestelor declanșate de judecătorii și procurorii din țară și cer Guvernului și Parlamentului să abroge OUG nr. 7/2019, Legea nr. 242/2018 și Legea nr. 207/2018. Proteste au venit săptămâna trecută și de la studenții Universității din Iași, unde ministrul Justiției Tudorel Toader este rector suspendat.

Citește și:

 

 

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

Alegeri europarlamentare 2019. Copiii care vor să schimbe Europa: „România suferă de boala nepăsării și neimplicării”

Ioana Nicolescu

Conferința Didactica matematicii. Matematicianul Dorel Duca, sfat către profesori: Prezentați elevilor voștri o matematică umană, pe înțelesul lor, o matematică practică

R.P.

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute „la distanță” și trebuie din nou aduși la formare: „Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”

Mihai Peticila

2 comentarii

Zura 7 martie 2019 at 08:40

Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani .

Răspuns
Petru Avram 6 martie 2019 at 14:08

Felicitari pentru pozitia transanta, corecta si consecventa!

Răspuns

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.