Monica Anisie a cerut comisie de disciplină în cazul unei inspectoare din cadrul Ministerului, acuzată de exprimări rasiste la adresa comunității rome: “Condamn categoric limbajul doamnei inspector!”

4.479 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Monica Anisie a anunțat, luni seară, pe pagina sa de Facebook că a declanșat o analiză în privința unei inspectoare acuzate de exprimări rasiste, Mina Maria Rusu de la Direcția Generală Minorități a MEC. Oficialul a condamnat, într-un mesaj pe Facebook, limbajul acesteia și a spus că a decis formarea unei comisii de disciplină “în limita atribuțiilor care îmi revin”. Sociologul Gelu Duminică semnalase că, pe 18 decembrie, Mina Maria Rusu înjurase comunitatea romă, fără să-și dea seama că era conectată în timpul unei conferințe video.

Ce scrisese, între altele, Gelu Duminică:

“18 decembrie 2020. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher, a organizat o video conferință pentru a celebra minoritățile naționale din România, la care au participat vreo 50 de invitați. Doamna Mina Maria Rusu, inspector general în Direcția de Minorități și Relația cu Parlamentul din cadrul Ministerului Educației, a experimentat ceva probleme tehnice cu conectarea, motiv pentru care s-a cam enervat.  Fără să-și dea seama că era deja conectată, și că toată lumea o poate auzi, scoate un ”Fir-ați ai dracu’ de țigani!”. Clar și fără putință de tăgadă.

Acum nu sțiu de ce trebuia să fim ”ai dracului”, însă știu că toată lumea s-a simțit super jignită, mai ales reprezentanții minorității romilor care au prezenți la acea video-conferință. Doamna în cauză s-a scuzat, și în timpul întâlnirii și după (motivând că a fost nervoasă și că ea nu este o persoană rasistă), însă vorbele și atitudinea sa mizerabilă rămân.

(…) Așa că cel mai bine este ca domnia sa să-și prezinte demisia, sau să fie demisă. Urgent!”

Mesajul lui Gelu Duminică, integral:

Cum a reacționat Monica Anisie:

“ (…) În cadrul unui eveniment în care reprezenta Ministerul Educației și Cercetării, inspectorul general din cadrul Direcției Generale Minorități, Mina Maria Rusu, a avut o exprimare condamnabilă la adresa comunității rome. Nu există scuză care să justifice un asemenea limbaj, lucru pe care i l-am spus și dumneaei. Condamn categoric limbajul doamnei inspector! (…) În limita atribuțiilor care îmi revin, am dispus imediat constituirea unei comisii de disciplină care să analizeze cu celeritate situația și să propună măsurile care se impun. în cadrul unui eveniment în care reprezenta Ministerul Educației și Cercetării, inspectorul general din cadrul Direcției Generale Minorități, Mina Maria Rusu, a avut o exprimare condamnabilă la adresa comunității rome. Nu există scuză care să justifice un asemenea limbaj, lucru pe care i l-am spus și dumneaei.”

Mesajul integral al Monicăi Anisie:


1 comentariu
  1. Si altii au avut atitudini si au spus vorbe mizerabile la adresa unor copii nevinovati, si stimabila stie foarte bine, a fost anuntata de atunci… Insa acei ,,altii“ sunt prietenii ei, lor nu le face comisii de disciplina. Atitudinea ei e una DISCRIMINATORIE si MIZERABILA, mai mult decat a oricui altcuiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

O organizație studențească s-a răzgândit în privința susținerii proiectului LSRS-Mara Mareș privind finanțarea studiilor în străinătate: UNSR consideră că se încearcă o glumă la adresa universităților românești

O organizație studențească, Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), s-a răzgândit în privința susținerii proiectului pentru finanțarea studiilor în străinătate ale tinerilor români de către Guvern, proiect propus de…
Vezi articolul

Modificarea propusă de PSD și PNL privind eliminarea predării educației sexuale în școli, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților / USR face apel să nu fie blocată predarea educației sexuale

Inițiativa PSD și PNL prin care predarea educației sexuale în școli este eliminată, fiind înlocuită cu ”educație sanitară” și pentru care este nevoie de acordul expres al părinților figurează miercuri…
Vezi articolul