Mulți oameni de știință și profesori ruși riscă arestarea pentru a-și exprima opoziția față de războiul din Ucraina – Times Higher Education

476 de vizualizări
Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.com
Mulți reprezentanți ai mediului academic din Rusia participă la acțiuni, fie în stradă, fie online sau prin mijloace pentru a protesta față de invazia ordonată de conducerea țării lor în Ucraina, în pofida represiunilor la care este supusă opoziția, scrie publicația de specialitate Times Higher Education. Aceasta trece în revistă diverse modalități de protest la care apelează profesorii, cercetătorii și oamenii de știință ruși care se opun războiului.

Potrivit sursei citate, mulți dintre aceștia susțin demonstrațiile care au avut loc, după declanșarea ofensivei din Ucraina, în 48 de orașe din Rusia, demonstrații soldate cu arestarea a mii de persoane.

Printre demonstranți s-a numărat și Efim Khazanov, fizician și director adjunct în cadrul Institutului de Fizică Aplicată a Academiei Ruse de Științe și care a spus că a ales să iasă în stradă pentru că “e important ca oamenii să știe că sunt mulți” cei care se opun războiului.

  • Pe de altă parte, deși, potrivit publicației menționate, majoritatea reprezentanților mediului academic doresc un sfârșit grabnic pentru conflictul actual, mulți nu protestează public de frica arestului sau a altor măsuri, dar își fac auzită vocea pe alte căi.

Una dintre acestea este semnarea unor petiții online, precum una semnată în ziua lansării conflictului, semnată de mii de cercetători și oameni de știință, care continuă să strângă semnături. Petiția cere încetarea imediată a războiului, pentru care “nu există niciun fel de motiv rațional”.

Publicația citează și o cercetătoare din Sankt Petersburg, semnatară a petiției respective, care spune că a dorit, dar s-a temut să ia parte la manifestațiile de stradă împotriva războiului. Potrivit acesteia, “e un coșmar total, realitatea pe care o știm se prăbușește. Nu mi-aș fi imaginat că Rusia nu doar va trimite trupe în Ucraina, dar va bombarda și Kievul”.

  • Iar un alt profesor, care se află la conducerea unei universități de seamă, dar care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea pentru a nu își pierde locul de muncă, spune că se manifestă online, dar se teme să participe la marșuri: “Nu mai sunt tânăr cum mi-aș dori să fiu. Mi-e teamă să merg la manifestațiile împotriva războiului, dar sunt mândru că în Rusia sunt tineri onești și netemători, cred că adevărul va ieși la suprafață”.

Times Higher Education îl citează și pe Philipp Ivanov, fost director al unui institut de cercetare al Universității din Sydney, potrivit căruia sentimentul răspândit de “patriotism și naționalism” ce a alimentat sprijinul popular pentru anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, nu mai există în 2022.

Foto © Sophie Garaeva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Daaaa!Și fac asta din candpare și bunătate.Sau își ascut colții și pregătesc buzunarele?Sa fim serioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru, vicepreședinte CNATDCU, despre suspiciunea de plagiat din teza de doctorat a premierului: Am o părere deplorabilă despre toată situația aceasta / Au trecut 10 ani de la dosarul lui Victor Ponta și se pare că am făcut pași foarte mici în direcția cea bună

„Am o părere deplorabilă despre toată situația aceasta și de faptul că reacția noastră este atât de înverșunată, adică au trecut 10 ani de la dosarul lui Victor Ponta și…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre anunțul noilor legi ale Educației: Trebuie profesori buni, mai bine plătiți, pentru că problema României nu este curriculumul prost, ci calitatea prea scăzută a profesorilor / Unica soluție pentru părinții de azi, dacă nu sunt mulțumiți de ce se întâmplă la clasă, este să dea meditații copiilor

Fost ministrul al Educației, autor al Legii Educației nr. 1/2011, Daniel Funeriu a subliniat la Europa FM principalele probleme din sistemul de educație și cum ar putea fi combătute. Opinia…
Vezi articolul

Lixandru, Ministerul Educației: Pregătirea pe care o oferă liceul pedagogic, prin cei 4 ani de practică pedagogică, nu este egalată de cei 3 ani de facultate / Nu este normal să îngrădesc dreptul la un post titularizabil pentru faptul că nu ai un parcurs educațional conform unor „tendințe europene”

Opoziție pe desființarea specializărilor de învățător-educator de la liceele pedagogice a secretarului de stat Florian Lixandru (PSD). Acesta a declarat la TVR Info că „pregătirea pe care o oferă liceul…
Vezi articolul

Consiliul elevilor, “îngrijorat” de schimbarea regulilor de funcționare a școlilor în funcție de pragul de 6 la mie: fără analiza reală a situației din teritoriu, decizia nu va fi în beneficiul elevilor

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și-a exprimat “îngrijorarea”, miercuri, față de planurile de modificare a legislației privind funcționarea școlilor după atingerea pragului de 6 infectări la mia de locuitori, într-o…
Vezi articolul