Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației

1.670 de vizualizări
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas
Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în educație Gabriel Ispas. “Este neconstituțională discriminarea între unitățile de învățământ, în funcție de proprietar. Nu s-au gândit nici la faptul că unele primării închiriază locații de la diverși particulari”, a precizat Ispas, coordonator Pro România Sector 4.
  • Guvernul Dăncilă a aprobat ieri o Ordonanță de Urgență care introduce o excepție pentru grădinițele și școlile de stat: autorizarea și acreditarea lor nu mai sunt condiționate de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, “întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor”.
  • În concluzie, responsabilitatea obținerii avizului ISU trece de la directorul școlii, la primar, în cazul instituțiilor de stat. La grădinițele și școlile private, responsabilitatea rămâne neschimbată

Contactat de Edupedu.ro, fostul secretar de stat în Ministerul Educației Gabriel Ispas a declarat că “situația nedepunerii autorizației de siguranță la incendii este aberantă și complet neconstituțională. Atât siguranța, cât și calitatea educației nu au legătură cu forma de proprietate și cu beneficiarii procesului de învățământ. Orice organizare de proces educațional în spații care nu sunt autorizate poate conduce la drame și tragedii care nu pot fi cuantificate la acest moment. Sunt surprins că Ministrul Justiției, care în calitatea anterioară a declarat neconstituționale multe astfel de măsuri, a putut să avizeze asemenea inovații juridice. Nu contează cine este proprietar pe clădire, ci ce se întâmplă în clădire.

Prin atitudinea lor, guvernanții aruncă întreaga responsabilitate pentru nenorocirile care s-ar putea întâmpla pe seama primarilor localităților. Or acest lucru este inacceptabil într-o democrație. Dacă voia să își arate măiestria guvernării, Guvernul putea spune că nu e nevoie de autorizație de siguranță la unitățile școlare. Dar nu cu asemenea măsuri luate – sunt convins – fără consultarea asociațiilor reprezentative ale administrației publice locale. De altfel, nu am văzut ca ministrul dezvoltării și administrației publice respectiv ministrul de interne să fi avizat prezentul act normativ“, a afirmat Ispas.

Guvernul României pare că vrea să facă dosare penale tuturor primarilor care au imobile neautorizate pentru siguranță la incendii. Guvernul doamnei Dăncilă se bate nu numai cu instituțiile europene, cu opoziția, ci și cu toată administrația publică locală“, a acuzat fostul secretar de stat în Ministerul Educației.

Ispas a declarat pentru Edupedu.ro că “Guvernul, în loc să rezolve problema de fond privind birocrația documentației depuse la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mută răspunderea în curtea primarilor din România. În loc să facă mai suplă procedura, ei aruncă toată răspunderea la autoritățile locale“.

Estimez că primarii nu își vor asuma răspunderea deschiderii școlilor în clădiri neautorizate, ceea ce va duce la un nou blocaj. Dar și asta se poate rezolva printr-o ordonanță“, a declarat Gabriel Ispas, care a demisionat recent din PSD, pentru a se înscrie în Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

Ispas a afirmat pentru Edupedu.ro că, “deși Ministerul Educației și ministrul educației vorbesc în continuare de calitate, toate măsurile pe care le propun sunt de a-i proteja pe cei care organizează învățământ neautorizat sau neacreditat. Decizia de a propune amânarea depunerii documentației de autorizare sau acreditare până în 2020 creează o discriminare pentru elevi și prejudiciază grav orientarea europeană a învățământului preuniversitar. Este greu să crezi că poți să ai un învățământ de calitate, care să atingă indicatorii stabiliți de Romania în agenda 2020, atâta vreme cât nimeni nu a evaluat calitatea actului didactic din respectivele unități”.

Cum arată OUG adoptată ieri în ședința de guvern:

“Art. II Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După art. 10 se introduce un nou articol, articolul 10 1 cu următorul cuprins:
‘(1) Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor.”

Aceeași ordonanță acordă și o prelungire a termenului pentru obținerea autorizării și acreditării de către toate instituțiile de învățământ de stat sau privat.

 

 

Citește și:

 


2 comments
  1. ****! Conform art 1378 din Codul civil cine raspunde? Proprietarul! Cand a murit un copil pentru ca a cazut intr o hazna dintr o scoala ghici cine a fost condamnat? Hai ca ti spun eu: primarul! Pentru lipsa intretinerii proprietatii! Restul e doar gargara de campanie electorala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii mei, unii de 11 ani, clasa a V-a, nu citesc, nu calculează, scriu greu de mână. Ei sigur ar fi rămas repetenți în clasele 1-4, scrie Cristiana Ionescu, EDULIER

Una dintre reacțiile marcante la declarațiile ministrului Educației, despre repetenția de la clasa I, este cea a Cristianei Ionescu, fondatoarea Asociației EDULIER. Cristiana scrie, într-o postare pe contul său de…
Vezi articolul