NASA investighează prima infracțiune comisă în spațiu

1.073 de vizualizări
Foto: nasa.gov
NASA investighează o acuzație potrivit căreia o astronaută a accesat de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) contul bancar al soției sale – de care s-a despărțit în 2018 -, într-un dosar ce ar viza prima infracțiune comisă în spațiu, informează BBC, citat de Agerpres.

Astronauta Anne McClain recunoaşte că a accesat acel cont bancar de la bordul ISS, însă spune că asta nu înseamnă că ar fi comis o infracțiune, relatează The New York Times. Fosta ei soție, Summer Worden, ar fi depus o plângere oficială la Federal Trade Commission, scrie Agerpres.

Anne McClain a revenit pe Terra la finalul unei misiuni spațiale care s-a încheiat pe 24 iunie 2019. Aceasta a declarat pentru The New York Times, prin intermediul avocatului ei, că a dorit să se asigure că situația financiară a familiei sale era stabilă și că în acel cont exista o sumă suficientă pentru plata facturilor şi a taxelor de școlarizare pentru fiul lui Summer Worden, pe care cele două femei l-au crescut împreună înainte de a se despărți.

Anne McNalin şi Summer Worden – care este ofițer de informații în cadrul Air Force – s-au căsătorit în 2014, iar Summer Worden a depus actele de divorț în 2018.

Anne McClain a absolvit prestigioasa academie militară West Point şi a efectuat peste 800 de ore de zbor în cadrul unor misiuni de luptă în Irak, în calitate de pilot de avion în armata Statelor Unite. A devenit apoi pilot de teste şi a fost selectată de NASA pentru o misiune spațială în 2013.

A petrecut şase luni la bordul ISS şi urma să participe la prima misiune de mentenanță programată în afara stației orbitale ce ar fi trebuit să fie executată de un echipaj exclusiv feminin, însă participarea ei a fost anulată în ultimul moment de NASA din cauza unei probleme legate de dimensiunile costumelor spațiale, scrie Agerpres.

Oficiali de la NASA au declarat pentru The New York Times că nu sunt la curent cu nicio infracțiune care să fi fost comisă la bordul Stației Spațiale Internaționale, notează Agerpres.

Cum funcționează legea în spațiu?

Cadrul legislativ agreat de cele cinci mari entități statale şi suprastatale ce dețin ISS – Statele Unite, Rusia, UE, Japonia şi Canada – stabileşte că legile naționale se aplică persoanelor şi bunurilor aflate în spațiu, relatează agenția de presă.

În consecință, dacă un cetățean canadian comite o infracțiune în spațiu, el va fi supus legislației canadiene, în timp ce un astronaut rus se va supune legislației ruseşti. UE participă la proiectul ISS ca un singur stat cu un cadru legislativ propriu, însă oricare țară europeană poate să îşi extindă legile şi reglementările sale naționale asupra echipamentului şi a personalului european din spațiu.

Legislația spațială include și prevederi pentru extrădarea pe Terra, dacă o țară decide că doreşte să pună oficial sub acuzare un cetățean al unei alte țări pentru abateri şi infracțiuni comise în spațiu.

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actul oficial care reglementează predarea online, atacat în contencios administrativ de Consiliul Național al Elevilor, care solicită abrogarea Ordinului 4135

Actul oficial care reglementează predarea online în învăţământul preuniversitar a fost atacat în contencios administrativ de Consiliul Național al Elevilor, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Elevii solicită abrogarea Ordinului…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

DNA l-a trimis în judecată pe Marian Goleac, șeful ADP Sectorul 4, considerat mâna dreaptă a primarului Daniel Băluță. Goleac, acuzat că și-a falsificat diploma de Bac și de facultate, putea lucra doar ca măturător sau fierar betonist

Procurorii DNA l-au trimis miercuri în judecată pe Marian Goleac, directorul interimar al SC Amenajarea Domeniului Public din Sectorul 4, pentru înșelăciune în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA,…
Vezi articolul