Naveta profesorilor nu se decontează în toate localitățile, semnalează sindicatele din Educație, care cer ministrului Dezvoltării să solicite primăriilor banii pentru cadrele didactice – document

3.536 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Sindicatele din Învățământ semnalează că sunt o serie de unități administrativ-teritoriale care nu mai decontează cheltuielile de navetă ale profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. În acest sens, reprezentanții profesorilor solicită ministrului Dezvoltării să transmită o adresă către toate unităţile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.

„Federatia Sindicatelor Libere din Învăţământ si Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” — federații sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar — în numele membrilor de sindicat ale căror drepturi și interese le apără, au luat act de faptul că o serie de unități administrativ teritoriale nu mai procedează la decontarea cheltuielilor de navetă ale personalului didactic, care nu are locul de muncă în localitatea de domiciliu/reședința”, se arată în documentul înregistrat la Ministerul Dezvoltării.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele:

Articolul 127 – „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:

k) asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport;”

Articolul 139 – „(2) Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de care se calculează costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, după cum urmează:

d) cheltuieli de transport pentru personalul din învățământul preuniversitar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială unde are postul.”

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Dar ordonanța de urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023 stabilește la articolul XXVI alin. 1 lit. e) că prevederile art. 139 alin. (2) lit. d din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se amână până începutul anului școlar 2025-2026.

Ordinul ministrului educației nr. 6072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior prevede că „Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor şi a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplică dispozițiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023.” 

În documentul sindicatelor apare că dispoziţiile normelor metodologice aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 569/2015 rămân aplicabile, în ceea ce privește decontarea cheltuielilor pentru naveta personalului didactic.

„În raport de prevederile legale aplicabile, obligația decontării cheltuielilor de navetă revine angajatorului (respectiv unității de învăţământ — care face plata efectivă) și administrației publice locale (care prevede în buget și alocă unităților de învăţământ fondurile necesare decontării cheltuielilor de transport ale personalului didactic care are locul de muncă în altă localitate decât cea de domiciliu/reședinţă)”, potrivit sindicatelor din Educație.

„În aceste condiții, vă solicităm respectuos să transmiteți o adresă către toate unităţile administrativ-teritoriale pentru a continua/relua decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic în conformitate cu Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 569/2015 — cu informarea federațiilor noastre”, solicită sindicatele ministrului Dezvoltății.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


13 comments
 1. Nici a elevilor nu se decontează în toate localitățile și vin la școală pe banii părinților care își pot permite să îi trimită, care nu, îngroașă rândurile celor care abandonează școala, așa că de ce doar profesorii să fie favorizați, că nu sunt mai cu moț. Au primit majorări salariale, așa că ar putea să își plătească singuri transportul.

  1. De unde scos prostia asta că profesorii sunt “mai cu moț”? Și elevii și profesorii sunt la fel de îndreptățiți să își primească drepturile legale. Nu prea te duce capul!

  2. Nu mi s-a decontat naveta de 12 ani. Nu sunt bani, ce dacă e lege. Așa că da, madam Oana, pe banii mei am făcut navetă (cam la nivelul unui salariu lunar, pentru cheltuielile de transport pe un an.) Și nu mai pun transportul între structuri (+reparațiile necesare), cu mașina mea, pe niște drumuri desfundate, pe care tu nici nu ți le închipui, pentru că ești prea redusă ca să înțelegi realitățile vieții de profesor. Tu te urci și te dai jos din metrou sau tramvai și ai impresia că toate localitățile țării au așa ceva.

   Dar ce-mi pierd eu vremea să-ți explic, ai demonstrat (repetat) că habar n-ai despre ce vorbești.

    1. Da, da, și mai ai și copii înfiați cu care faci home schooling, la fel cum ai o fetiță într-o școală primară de stat care e practic olimpică la engleză, sau ar fi, dacă n-ar stresa-o profesoara pe care tu o urăști din rărunchi. Te țin minte, te-am remarcat cam de pe când ai apărut pe aici. Sper să te urmărească pe aici și un psiholog sau un psihiatru, ar aduna materiale pentru un articol privind tulburările de personalitate. Măcar ai devenit caraghioasă, cu toate răbufnirile tale neputincioase pe aici 😀

    1. matale tocmai ai discreditat multi parinti și pe copiii lor numindu i “plebe”….așa că, las o balta, ai spus tot! Ai jignit zeci,sute de oameni care nu se ridică la nivelul de obraz “subțire” pentru că, vezi doamne,merg cu transport un comun…
     M am lamurit!:)

     1. La fel am spus si eu odata, ca e un bot care ajuta traficul pe site. Eu nici nu ma obosesc sa-i raspund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ROSE Cel mai amplu și mai scump proiect din Educație bate pasul pe loc în evaluarea Băncii Mondiale. S-au cumpărat o mașină, laptopuri, echipamente. Efectele promise asupra celor 1,6 milioane de elevi și studenți – ZERO

Doar 6,76 de milioane de dolari (2,8%) au fost ”trase” de Proiectul ROSE, din octombrie 2015 până în luna iulie 2018, din cele 243,1 milioane de dolari cât este valoarea…
Vezi articolul