Noile planuri-cadru pentru liceu „vor fi cele vechi, un pic cosmetizate”, crede fostul președinte ARACIP, Șerban Iosifescu / „Nicio vorbă despre trans-discipline sau multi-discipline, nicio vorbă despre obiective transversale” în dezbaterea despre planuri, care „s-a redus la permanenta târguială despre discipline”

487 de vizualizări
Șerban Iosifescu / Foto: AGERPRES – Angelo Brezoianu
„În absența unei (improbabile) tăieri a nodului gordian, de către Minister, prevăd că noile planuri vor if cele vechi, un pic cosmetizate”, apreciază Șerban Iosifescu, fost președinte al agenției care evaluează școlile – ARACIP, într-un comentariu publicat marți pe pagina sa de Facebook pe tema dezbaterilor referitoare la proiectul planurilor-cadru pentru liceu  El consemnează o serie de lipsuri pe care le-a remarcat în cadrul dezbaterilor, legat de fondul și obiectivele predării la nivel de liceu. Și apreciază că dezbaterea „s-a redus la permanenta târguială despre discipline și numărul de ore”.

Potrivit lui Șerban Iosifescu, „TOATE disciplinele sunt vizate” în apelurile păstrării unei discipline sau alteia, „absența fiecăreia punând, grav, în pericol viitorul absolventului de liceu. Ca urmare, absolut toate trebuie introduse în trunchiul comun”, comentează el.

În schimb, expertul în educație observă:

„- Nicio vorbă despre trans-discipline sau multi-discipline. 

– Nicio vorbă despre obiective transversale, realizate cross-curricular (adică, prin mai multe discipline). Orice pierdere a personalității distincte a respectivei discipline este o ofensă și o amenințare. 

– Nicio vorbă despre integralitatea personalității celui care învață – în cazul nostru liceanul –, care nu poate fi considerată o sumă de sertărașe, fiecare corespunzând unei discipline / ”educații”.

– Nicio vorbă despre competențe cheie: sunt menționate, de regulă, competențele specifice disciplinei respective. 

– Nicio vorbă despre ce înseamnă un timp rezonabil de activitate școlară (ore de curs și teme pentru acasă). 

– Opționalitatea este împinsă la periferia curriculară și bună pentru ”celelalte” discipline, niciodată pentru cea susținută.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu…
Vezi articolul

FACTCHECK Adevărurile ministrului Cîmpeanu pe buget: „Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget” / Ambele informații sunt false

„Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget”, a declarat Ministrul Educație vineri…
Vezi articolul

HARTA Cum se deschid școlile în marile orașe din România. Bucureștiul și majoritatea reședințelor de județ sunt în galben. Patru mari municipii rămân în roșu, iar șase în verde / Orașele aflate la limită

Bucureștiul și majoritatea reședințelor de județ se încadrează în scenariul galben pentru redeschiderea școlilor, potrivit ratei de incidență COVID-19 de la acest moment, cu trei zile înainte de reluarea cursurilor.…
Vezi articolul
Principalii indicatori pentru Educația din România

Cercetătorul Dacian Dolean, specialist în alfabetizarea timpurie: Revenirea la trimestre în loc de semestre este o falsă problemă / Creșterea numărului de zile de școlarizare ar avea un avantaj foarte mare pentru elevii din medii defavorizate

“Discuția legată de revenirea la trimestre în loc de semestre este o falsă problemă a sistemului de educație din România. Aceste tipuri de schimbări nu sunt fundamentate științific”, a declarat…
Vezi articolul

Cîmpeanu în fața valului 5, despre estimările independente privind pandemia: În România sunt specialiști pe orice, se pricep la domeniul sanitar, la educație, la cursul euro, la problemele Patriarhiei / Acum două luni, despre prognozele lui Octavian Jurma: Epidemiologic este absolut perfect

“Am văzut foarte multe puncte de vedere ale unor persoane care stau să mă întreb de unde își arogă această autoritate de a face previziuni, altele decât cele ale INSP…
Vezi articolul