Nu pot să spun care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit, răspunde secretarul de stat din Educație Florian Lixandru, întrebat de un elev

Florian Lixandru / Foto: edu.ro

Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru „nu poate să spună” care a fost motivul pentru care în legea învățământului preuniversitar s-a stabilit ca minim 30% din elevii fiecare clasă să primească bursa de merit, în ordinea mediei generale, după cum a răspuns acesta vineri, 22 septembrie, la o întrebare pusă de un elev la o dezbatere organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF. În urmă cu nici măcar o lună, Lixandru motiva alegerea acestui procent cu datele pe care le arată Sistemul Informatic (SIIIR) despre mediile elevilor.

La sesiunea de întrebări de la finalul dezbaterii, un elev de la Liceul Teoretic Novaci din județul Gorj a ținut să îl întrebe pe secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar despre motivele pentru care decidenții au ales să stabilească procentul de 30 din elevii fiecărei clase care să primească bursă de merit în acest an școlar.

„Întrebarea mea este care este obiectivul pe care l-au urmărit domnii parlamentari și Guvernul atunci când au ales ca bursele (de merit n. red.) să se acorde la 30% din elevii din clasă, deoarece există elevi cu medii foarte mari care nu primesc pentru că nu se încadrează și există elevi cu medii mult mai mici care primesc. Pentru că se încadrează”, a spus elevul de liceu. „Părerea elevilor și ideile acestora ar trebui să conteze mult mai mult în dezbaterile despre educație”, a ținut să precizeze Flavius înainte să adreseze întrebarea.

Secretarul de stat Lixandru a răspuns: „Nu pot să spun care a fost rațiunea pentru care a fost precizată în legea învățământului preuniversitar această prevedere cu privire la pragul de minim 30% dintre elevii fiecărei clase care pot beneficia de burse de merit. Ceea ce pot să spun că elevii cu medii foarte mari, adică peste 9,50, indiferent dacă ar rezulta din calcul aplicând acel procent de 30%, vor beneficia de bursa de merit. Că dacă ai citit din metodologie, spune foarte clar: bursa de merit se acordă pentru 30% din efectivul fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor generale”.

Lixandru a continuat: „Iar dacă prin aplicarea procentului de 30% nu sunt incluși toți elevii care au cel puțin media 9.50, atunci lista se va extinde astfel încât să fie incluși în listă toți elevii cu media generală de cel puțin 9.50 sau elevii cu medie de admitere de 9.50 de la clasa a IX-a. Pe lângă aceste criterii aveți și criteriile de obținere a burselor de merit pe bază de rezultate la olimpiade și concursuri. Deci toți elevii care au o medie de cel puțin 9.50 vor primi. Într-adevăr, vor fi și situații în care la nivelul anumitor colective de elevi se va obține bursă de merit și cu media 8, poate și cu media 7. Pentru că în ierarhia clasei primii 30%, 7-8 elevi cât rezultă din calcul, pot avea medii până la 7, până la 8”.

„A fost considerat că meritul este definit diferit de la o școală la alta, de la o clasă la alta, de la o comunitate la alta, s-a luat în calcul aceste influențe pe care mediul în care își desfășoară activitatea elevul influențează activitatea lui școlară. Asta a fost rațiunea pentru care s-a impus acest procent de minim 30% dintre elevii în clase care pot beneficia de bursă de merit”, a argumentat demnitarul.

Edupedu.ro a semnalat că, de exemplu, atât un elev de liceu cu media 4,52, cât și un elev care s-a calificat într-un lot restrâns la o olimpiadă internațională vor putea beneficia de aceeași bursă de merit de 450 de lei pe lună, conform metodologiei-cadru de acordare a burselor.

VIDEO Interacțiunea, de la 03:02:50:

Amintim că „existența unei competiții sănătoase, în interiorul fiecărei clase, pentru primii 30% elevi” care iau bursa de merit, a fost invocată ca justificare de ministra Ligia Deca atunci când a fost întrebată la TVR, pe 12 septembrie, despre modul în care vor fi acordate bursele de merit în anul școlar curent.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, motiva Deca.

Exit mobile version