Cristiana Vasile, contabilă în cadrul Colegiului Tehnic Reșița, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit unui comunicat de presă al DNA. Ea este acuzată că ar fi schimbat destinația fondurilor europene în valoare de 91.000 de euro, bani primiți pentru de dezvolta programe de educație și formare în Colegiul Tehnic Reșița. Potrivit procurorilor, Cristiana Vasile ar fi făcut 85 de tranzacții bancare către conturile personale în perioada 07 martie 2023 – 16 aprilie 2025.
Contabila Colegiului Tehnic Reșița, din județul Caraș-Severin, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, acuzată că ar fi deturnat fonduri europene destinate Colegiului, către contul său personal, în perioada 07 martie 2023 – 16 aprilie 2025.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 mai 2025, față de Cristiana Vasile, contabil în cadrul Colegiului Tehnic Reșița, jud. Caraș-Severin, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor sau activelor obținute ori reținute din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată”, scrie în comunicatul DNA.
Mai exact, în perioada 07 martie 2023 – 16 aprilie 2025, Cristiana Vasile, și-ar fi însușit peste 91.000 de euro prin tranzacții bancare mai mici, cu sume între 1.100 lei și 9.100 lei, pe care le-ar fi transferat în conturile personale.
Comunicatul DNA integral
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 21 mai 2025, față de inculpata VASILE CRISTIANA, contabil în cadrul Colegiului Tehnic Reșița, jud. Caraș-Severin, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor sau activelor obținute ori reținute din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 07 martie 2023 – 16 aprilie 2025, inculpata Vasile Cristiana, în calitate de persoană responsabilă financiar în cadrul a trei contracte de finanțare europeană prin programul ERASMUS+ ale Colegiului Tehnic Reșița, ar fi efectuat un număr de 85 de operațiuni bancare neautorizate și fără respectarea prevederilor legale, prin care ar fi transferat din conturile Colegiului Tehnic Reșița destinate realizării celor trei proiecte, în conturile sale personale, suma totală de 456.002 lei (aproximativ 91.200,4 euro), schimbând astfel destinația acestor fonduri în mod nelegal.
În concret, Colegiul Tehnic Reșița a încheiat în anul 2022 un contract de finanțare program Erasmus+ cu un partener din Croația, iar în anul 2024 două contracte de finanțare program Erasmus+ cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, valoarea totală a sumelor virate în conturile colegiului pentru derularea celor trei contracte fiind de aproximativ 164.000 de euro. Obiectivul general al celor trei programe Erasmus+ este de a sprijini dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniile educație, formare, tineret și sport.
În timpul derulării celor trei programe europene, la diferite intervale de timp, inculpata Vasile Cristiana și-ar fi însușit în mod nelegal din conturile bancare ale Colegiului Tehnic Reșița sume de bani cuprinse între 1.100 lei și 9.100 lei, pe care le-ar fi transferat în conturile personale.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea de contabil în cadrul Colegiului Tehnic Reșița, județul Caras-Severin, în exercitarea căreia a comis infracțiunea.
Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.
În cursul zilei de 21 mai 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 2 (două) locații, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliul unei persoane fizice.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Caraș-Severin.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.