O familie cheltuie cel mai mult pe educație, după alimente și plata facturilor, potrivit coșului minim lunar de consum actualizat

1.120 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Indiferent dacă o familie locuiește la oraș sau în mediul rural, investiția în educație este pe locul al treilea, cu cheltuieli între 8-10% din valoarea coșului minim lunar de consum pentru o familie, potrivit Comisiei de Insolvență la nivel central. Asta înseamnă că o familie cheltuie pentru educație cel mai mult, după asigurarea nevoilor de bază: alimente și facturi.

O familie de 2 adulți activi și 2 copii în întreținere, care locuiește la oraș cheltuie pe educație, cultură și recreere, 10% din coșul minim lunar de consum, adică 325,80 de lei pe lună, potrivit datelor actualizate de către Comisia de Insolvență la Nivel Central, cu sprijinul Institutului Național de Statistică, prin raportare la valoarea indicelui prețurilor de consum pentru luna iunie 2022 față de luna ianuarie 2019.

Pentru alimente lunare, familia cu 4 membri, dintre care 2 copii, plătește 41,1% din cheltuieli, adică 1339 de lei, iar pentru facturi apă, electricitate, gaz, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 508,25 de lei.

Aceeași familie formată din 2 adulți activi și 2 copii în întreținere, care locuiește în mediul rural cheltuie pe educație, cultură și recreere, plătește 8% din coșul minim lunar de consum, adică 210,56 de lei, situând educația tot pe locul al treilea la capitolul cheltuieli în familie, după alimente și plata facturilor.

Pentru alimente, familia care locuiește în mediul rural plătește 1000 de lei, adică 38% din cheltuielile lunare, iar pentru facturi electricitate, gaz, apă, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 326,37 de lei, adică 12,4% din valoarea cheltuielilor lunare.


7 comments
 1. Suma de 1339 de lei pentru mancarea a 4 persoane este total aiurea, asta ar insemna cam 11 lei pe zi de persoană! Iar suma pentru utilități este de asemenea extrem de mică, cel puțin pentru perioada rece este o glumă sa crezi ca doar atât vom plati pe lună! Cei care au făcut socoteala habar nu au pe ce planetă trăiesc…

 2. Marea descoperire: pai, pe ce sa chelui mai mult DUPA alimente si facturi?!…Pe gradinarit, pescuit, concedii?!… Macar pe locul trei sa fie educatia, in mintea unora. Ca pentru majoritate este doar un moft.

 3. Si nu am pus Cheltuielie cu Sanatatea, sotul meu are cancer la vezica si merge la un Spital privat, cu medici profesionisti, unde primeste tratamente moderne si medicamente novatoare, imunoterapie si ne costa cat nu stie decat omul bolnav de cancer…
  Peste 14000 de Euro am cheltuit intr-un an de zile….
  Cheltuieli nedecontate de CNAS, desi sotul meu a platit 35 de ANI Contributia de CASS!!!

 4. “O familie cheltuie cel mai mult pe educație, după alimente și plata facturilor, potrivit coșului minim lunar de consum actualizat.”???!!!
  Pentru alimente lunare, familia de la oras cu 4 membri, dintre care 2 copii, plătește 41,1% din cheltuieli, adică 1339 de lei, iar pentru facturi apă, electricitate, gaz, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 508,25 de lei.
  Ce naiba Cheltuieli sunt astea?!
  Poate de acum 2 ANI!!!
  Cum naiba “pentru facturi apă, electricitate, gaz, combustibili, abonamente radio tv și telefonie, achită 508,25 de lei.” ??!!
  Noi suntem 2 persoane si cheltuim VARA:
  – cheltuielile pentru intretinere sunt Lunar peste 130 Lei(~8mc de apa!), s-a scumpit apa si deja platim peste 130 Lei/Luna!
  – Facturi la 2 telefoane mobile 18 Euro, adica 90 Lei
  – Factura gaz vara(15 Mc maxim!) ~50 Lei(cu TVA)
  – Factura Energie electrica Vara ~ 130 Kw pe Luna ne costa ~100 Lei
  – Factura cablu TV+internet ~70 Lei
  – Benzina- 200 Lei/luna!
  Iarna Factura la gaz, cu noua Oferta primita zilele trecute de la ENGIE cu PRET de 1,2225 Lei/Kwh, cu TVA inclus, ne va duce daca vom consuma MAXIM 100 mc de gaz la o Factura de 1220 Lei!
  Noi, de regula in cele 3 Luni de iarna am consumat LUNAR cate 150mc de gaz(avem centrala proprie reglata la 23 grade ziua!)
  Noaptea nu dam caldura!
  La fel, Factura de Energie electrica creste Iarna, depaseste 100 Lei!…
  Si suntem doar 2 persoane…

 5. Asta este realitatea,exista un sistem de învățământ paralel cu meditații susținute de părinti timp de 5-10 ani,,care are că rezultat procentul de 40% elevi care înțeleg ceea ce citesc.Toata lumea știe asta ,așa au dorit toti cei care ne conduc de 32 de ani ,trist este că le a reusit să fim prosti ,needucați si vulnerabili .

  1. nu bo$$ulic@!! asta au dorit scursurile de la catedră pentru care de altfel există această pagină, ca să aibă ei unde își face propaganda și unde își plânge de milă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții să urmărească modul în care școlile își elaborează propriile regulamente de organizare și să refuze semnarea lor dacă există clauze ilegale, recomandă Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților recomandă părinților să urmărească modul în care unitățile de învățământ își elaborează propriile regulamente de organizare și funcționare și „să refuze semnarea contractelor educaționale care încalcă…
Vezi articolul

Lista campionatelor de sport olimpic organizate de federațiile naționale, la care participă elevii în anul 2024, aprobată de Ministerul Educației la limită / Peste 30.000 de elevi ar putea primi burse de merit pentru rezultate sportive în anul școlar viitor

Lista campionatelor naționale de sporturi olimpice organizate în anul 2024 de federațiile de profil, la care participă elevi, a fost aprobată de Ministerul Educației prin protocol cu Agenția Națională pentru…
Vezi articolul