O grădiniță și mai multe creșe, renovate cu sprijinul Ungariei, inaugurate în Mureș. Reprezentantul premierului Ungariei: „După 100 de ani de dezintegrare națională, ne găsim în secolul solidarității naționale și nu dorim deloc să construim în defavoarea popoarelor înfrățite, ci pentru a ne crește propriile forțe”

201 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
O grădiniţă şi mai multe creşe renovate de Eparhia Reformată din Transilvania cu sprijinul statului ungar au fost inaugurate în judeţul Mureş, la Reghin şi la Luduş, transmite Rador.

„După 100 de ani de dezintegrare naţională, ne găsim în secolul solidarităţii naţionale şi nu dorim deloc să construim în defavoarea popoarelor înfrăţite, ci pentru a ne creşte propriile forţe”, a declarat la inaugurarea creşei din Reghin, referindu-se la apropiata Zi a Solidarităţii Naţionale, István Grezsa, însărcinat ministerial al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, responsabil şi pentru programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic.

Oficialul ungar a apreciat că maghiarii minoritari din Reghin pot fi mândri de faptul că, în ciuda tuturor dificultăţilor create de emigrare şi de viaţa în comunitate dispersată, au reuşit să creeze o nouă instituţie, singura creşă maghiară din oraş, prin efortul comun al statului ungar, al Bisericii Reformate şi al municipalităţii.

Însărcinatul ministerial a mai spus că programul de dezvoltare a grădiniţelor susţinut de Ungaria a contribuit la construirea a 103 grădiniţe noi şi la renovarea a altor 356 grădiniţe în Transilvania.

„Nu putem urma altă direcţie decât unificarea celor 13,5 milioane de maghiari din Bazinul Carpatic într-o singură comunitate culturală şi politică”, a declarat însărcinatul ministerial.

„Copiii dau sens întregii noastre vieţi. Viaţa oricărui popor depinde de existenţa copiilor, de speranţa într-un viitor. Putem lucra oricât, putem aduna oricâtă avere, toate vor dispărea dacă nu vom avea urmaşi”, a spus Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate a Transilvaniei, în rugăciunea de recunoştinţă rostită la inaugurarea de la Reghin.

Episcopul reformat a spus că Biserica Reformată a fost acum renovată şi a primit o nouă destinaţie, promițând un viitor şi sprijin maghiarilor din Reghin, părinţilor care cresc copii.

Mesajul episcopului pentru tinerii care îşi întemeiază familia pe pământul natal este că aceştia nu sunt părăsiţi, iar angajamentul lor este susţinut de comunitate şi de naţiune.

Creşa din Reghin a eparhiei reformate şi-a început activitatea într-un imobil renovat de 350 mp, care poate primi 30 de copii maghiari în trei grupe. Valoarea investiţiei este de 80 de milioane de forinţi (pesste 230.000 de euro).

Inaugurarea creşei de la Reghin a fost urmată de cea a grădiniţei Eparhiei Reformate a Transilvaniei din Luduş. Imobilul de 380 mp, renovat cu un sprijin de aproape 200 de milioane de forinţi, poate găzdui două grupe de grădiniţă şi una de creşă, astfel încât instituţia poate primi 40 de copii de grădiniţă şi 10 copii de creşă.

Foto: Pixabay.com

Citește și: Grădinițe renovate cu sprijinul statului ungar, inaugurate în județul Cluj / Oficial maghiar: Grădinița în limba maghiară va deveni atractivă și pentru copiii din căsătoriile mixte

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anisie: Cum se va desfășura o oră? Fiecare unitate de învățământ va stabili orarul, copiii vor fi programați să vină la școală astfel încât să nu se întâlnească prea mulți. Pauzele vor fi decalate / Profesorii trebuie să îi supravegheze tot timpul

Fiecare unitate de învățământ va stabili orarul, la fel ca până acum, copiii vor fi programați să vină la școală astfel încât să nu se întâlnească prea mulți, iar pauzele…
Vezi articolul