O poartă de intrare într-un oraș antic, cu o vechime de 5.500 de ani, descoperită de arheologi în Israel – VIDEO

2.321 de vizualizări
Foto: captură Facebook video – Jerusalem Dateline
O echipă de arheologi israelieni a descoperit în situl arheologic Tell Erani o poartă de oraş cu o vechime de 5.500 de ani, cel mai vechi obiect de acest gen găsit până în prezent în regiune, au anunţat autorităţile marţi, relatează agenţiile DPA şi Xinhua, conform Agerpres.

Descoperirea i-a determinat pe specialişti să regândească momentul care a marcat începutul urbanizării în zonă.

Poarta a fost descoperită în situl Tell Erani în timpul lucrărilor prealabile instalării planificate a unei conducte de apă, în apropierea oraşului Kiryat Gat, conform Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi (IAA).

Tell Erani, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 150.000 de metri pătraţi, a fost un important centru urban în regiune în epoca bronzului timpuriu, conform surselor citate.

“Este pentru prima dată când a fost descoperită o poartă atât de mare, datând din epoca bronzului timpuriu”, a declarat conducătoarea sitului, Emily Bischoff.

Poarta a făcut parte din sistemul de fortificaţii al oraşului, reflectând începutul urbanizării în Levantul sudic, a menţionat IAA.

Partea conservată a porţii, care are 1,5 metri înălţime şi este ataşată de zidurile oraşului antic, descoperite în cadrul unor săpături anterioare, include un pasaj construit din pietre mari, care conduce în oraş. Poarta era flancată de două turnuri de piatră, cu şiruri de cărămizi de pământ între ele.

Construcţia porţii a necesitat probabil un amplu efort, în condiţiile în care pietrele au fost transportate de la distanţă, iar cărămizile din pământ au fost realizate special.

“Această (poartă) nu a fost realizată de unul sau de câţiva indivizi. Sistemul de fortificaţii este o dovadă a organizării sociale ce reprezintă începutul urbanizării”, a subliniat Bischoff.

Până în prezent, experţii au presupus că urbanizarea zonei a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu 300 de ani mai târziu decât relevă această ultimă descoperire, mai transmite Agerpres.

“Probabil toţi trecătorii, comercianţii sau inamicii care voiau să pătrundă în oraş trebuiau să treacă prin această poartă impresionantă”, a declarat Martin-David Pasternak, cercetător în cadrul IAA.

“Poarta nu numai că apăra aşezarea, ci transmitea totodată mesajul că se intra într-o puternică aşezare importantă, care era bine organizată din punct de vedere politic, social şi economic”, a adăugat el. 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul portretului Reginei, înlăturat de studenți dintr-o sală a unui colegiu din Oxford – discuții despre tradiție, schimbare și “cancel culture”. Președintele colegiului: “Uneori, studenția înseamnă provocarea generației mai în vârstă. Se pare că acest lucru nu e prea dificil în zilele noastre”

Decizia luată prin vot de o organizație studențească din Oxford, de a da jos portretul Reginei Elisabeta a II-a dintr-o încăpere, din cauza trecutului “colonial al acesteia”, a stârnit o…
Vezi articolul

Precizări importante: Guvernul anunță că documentul care circulă pe internet privind intenția de a restricționa circulația persoanelor NU a fost înaintat spre aprobare: “Este un document de lucru analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific”

Autoritățile resping existența vreunei hotărâri privind limitarea deplasării oamenilor, precizând că documentul care circulă în mediul online este un draft analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și „că sunt…
Vezi articolul