O primărie din județul Arad construieşte o școală și o grădiniță noi, pentru că este mai ieftin decât întreţinerea celor vechi. Primarul Mihai Mag: Vor fi probabil cele mai moderne din vestul ţării şi vor fi independente energetic, dotate cu pompe de căldură şi panouri fotovoltaice

3.914 vizualizări
Foto de proiect al noii scoli care se ridica in comuna Vladimirescu din judetul Arad / Foto: Facebook.com/Mag Mihai
Primăria Vladimirescu investeşte peste 13 milioane de lei în construirea a două clădiri pentru o şcoală primară şi o grădiniţă cu program prelungit, după ce s-a constatat că este mai ieftin decât să aloce anual fonduri pentru reparaţii la imobilele vechi, relatează Agerpres.

Primarul comunei, Mihai Mag, a declarat marţi pentru Agerpres că şcoala este construită în localitatea Vladimirescu, iar grădiniţa în satul aparţinător Horia, ambele urmând să fie finalizate în 2026. Proiectele sunt finanţate cu 8,4 milioane de lei, respectiv 5 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul local.

„Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că este mai ieftin să construim de la zero, decât să alocăm an de an fonduri pentru reparaţii la nişte clădiri vechi. În zece ani de reparaţii, practic cheltuim tot atât cât costă o şcoală nouă şi modernă. De altfel, ambele vor fi probabil cele mai moderne din vestul ţării şi vor fi independente energetic, dotate cu pompe de căldură şi panouri fotovoltaice“, a precizat edilul, pentru agenția de presă citată.

El spune că aceasta este cea mai mare investiţie făcută în ultimii 50 de ani cu bani de la bugetul local şi prima construcţie de şcoală din această perioadă.

Şcoala va fi pe două niveluri şi va avea, pe lângă săli de clasă în care vor putea învăţa 180 de elevi de clase primare, şi o sală de sport de 200 de metri pătraţi echipată modern. După finalizarea lucrărilor de construcţie, şcoala va fi dotată cu mobilier printr-o finanţare PNRR, notează Agerpres.

Grădiniţa cu program prelungit din satul Horia este construită tot pe două niveluri şi va putea primit 80 de copii. Clădirea va avea dormitoare, sală de mese şi bucătărie.

Primarul a adăugat că investiţiile în educaţie vor continua, având în vedere că populaţia comunei creşte de la un an la altul, precizează agenția de presă citată. Localitatea Vladimirescu este lipită de municipiul Arad şi aici şi-au construit case mii de oameni veniţi de la oraş în ultimii 15 ani. Astfel, comuna a ajuns cea mai mare unitate administrativ-teritorială din judeţ, după municipiu (depăşind celelalte nouă oraşe), având o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane. Câteva mii de persoane nu apar însă cu adresa în comună, pentru că şi-au păstrat buletinele de Arad, unde lucrează sau îşi duc copiii la şcoli, precizează Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concurs de creativitate pe tema primăverii pentru copii de grădiniță și elevi, dar și pentru cadre didactice. Participanții pot trimite materiale și pot înscrie școala ca parteneră până pe 30 aprilie

Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și Liceul cu program sportiv din Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba anunță cea de-a treia ediție a concursului național cu participare indirectă…
Vezi articolul

Ministerul contradicțiilor: Admiterea la clasa a V-a cu examen este permisă în noul regulament de organizare a școlilor, care lasă colegiilor scrierea subiectelor și corectarea lucrărilor, fără nicio interdicție pentru profesori să facă meditații cu viitorii candidați / Ministerul Educației argumenta acum 2 ani că specialiștii nu recomandă niciun fel de selecție sub vârsta de 12 ani

Ministerul Educației pasează școlilor responsabilitatea totală a conceperii subiectelor și a corectării lucrărilor elevilor în examenul de admitere la clasa a V-a, un examen despre care conducerea aceluiași Minister spunea…
Vezi articolul

Rebusuri matematice, probleme practice și activități de literație, printre recomandările ISMB pe care profesorii de matematică să le aplice la clasele a VIII-a până la Evaluarea Națională 2024 / Rezultatele simulării, pe sectoare

Elevii de clasa a VIII-a ar trebui să-și dezvolte capacitatea de a înțelege o cerințele prin activități de literație sau să rezolve rebusuri matematice “pentru a facilita fixarea definițiilor”, recomandă…
Vezi articolul