Oana Moraru: Avem la cârma statului un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt, lipsit de contact cu propriile emoții

33.380 de vizualizări
Oana Moraru / Sursa foto: Facebook Oana Moraru
“Câteva cărămizi care se puseseră la fragila încercare de democratizare a României – zboară zilele astea, una câte una, șutate de bocancii unor golani mafioți”, scrie Oana Moraru, consultant educațional și fondator al unei școli private, pe pagina sa de Facebook. “Avem la cârma statului român un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt – lipsit aproape total de contact cu propriile emoții”, notează Moraru.

“Omu’ ăsta cu zâmbet cinematografic atât poate. Nu poate să joace. Îi e teamă de confruntări, amână decizii la nesfârșit, se refugiază în reflexe funcționărești și tabieturi protocolare, gândește lent, vorbește fără nuanțe, cu tonalități fabricate și forțate – toate cu mare consum energetic, unul care îl devitalizează și îl îngheață într-o rușinoasă inactivitate”, scrie Oana Moraru.

Citește mai jos textul integral scris de Oana Moraru, pe pagina sa de Facebook:

Câteva cărămizi care se puseseră la fragila încercare de democratizare a României – zboară zilele astea, una câte una, șutate de bocancii unor golani mafioți – ei, de altfel, fiind mai vechi și mai “tradiționali” decât orice început de speranță europeană și de modernizare în țara asta.

Toate reușitele lor din ultimii doi ani mă fac să cred că vor ajunge la un moment dat să sărbătorească pe bune. Când noi toți vom fi învinși – unii dintre noi, chiar vânați.

În peisajul ăsta trist și grotesc, avem la cârma statului român un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt – lipsit aproape total de contact cu propriile emoții.

Îl blamați cu toții zilele astea, dar nu cred că poți avea altceva decât milă și disperare pentru situația în care, involuntar, a lăsat să fiarbă țara, ca broasca aia în apa clocotită.

Nu știu cum de ne putem păcali așa ușor asupra oamenilor – probabil pentru că mulți avem de-ale noastre cu sutele, încă neconștientizate. Dar omu’ ăsta cu zâmbet cinematografic atât poate. Nu poate să joace. Îi e teamă de confruntări, amână decizii la nesfârșit, se refugiază în reflexe funcționărești și tabieturi protocolare, gândește lent, vorbește fără nuanțe, cu tonalități fabricate și forțate – toate cu mare consum energetic, unul care îl devitalizează și îl îngheață într-o rușinoasă inactivitate.

Ce blestem o fi pe țara asta să rămână suptă de secole de șmenari și învârtitori plini de vitalitate și încredere și condusă de bărbați rupți de sine, împietriți într-o masculinitate infantilă și plină de frici și neputințe?

Sursa foto: Facebook Oana Moraru


11 comments
 1. Problema cu aleșii noștri o reprezintă faptul că, fiind șantajabili, sunt obligați să îndeplinească alte comenzi, de la oameni fără legitimitate.
  Problema reală constă în aleșii șantajabili care nu-și aparțin nici lor, ce să mai vorbim de reprezentarea celor care le-au dat votul. Dacă vot să îi credem. atunci să fie obligați ca fiecare membru de partid să atașeze la adeziunea de partid și o declarație pe propria răspundere că nu sunt șantajabili, că nu sunt sub acoperire și că nimic nu-i împiedică să reprezinte cu cinste pe cei care le-au acordat votul.
  Inclusiv jurământul de investire trebuie schimbat:
  „Jur să respect în deplină legalitate interesul celor care m-au ales. Jur că nu sunt în nici un fel împiedicat să-mi respect cu demnitate, cinste și profesionalism mandatul încredințat. Dacă nu-mi voi respecta jurământul depus, să suport rigorile legii și disprețul alegătorilor ! ”.

 2. Maria, cine nu are curajul să – și vadă de viață lui și nu de o țară. Ficusul de la Cotroceni este de fapt o glugă de coceni. L – a îmbătat demnitatea, cu care noi l – am investit prin vot, încât a uitat de ce l – am pus acolo, dacă o fi știut vreodată.

 3. “Barbati rupti de sine, impietriti intr-o masculinitate infantila si plina de frici si neputinte” crescuti si educati inadecvat (!) de femei incapabile sa inteleaga viata unui barbat, diferita total de a lor. Culegi ceea ce ai semanat.

   1. Imparteam dar numarul educatoarelor, invatatoarelor, profesoarelor si mamelor singure (divortate) este fff mare in comparatie cu a educatorilor, invatatorilor, profesorilor si a barbatilor ce nu sunt “rupti de sine…”. Barbati educati inadecvat lasa femeile/fetele, care cred ca stiu mai bine si corect cum se face treaba asta, sa educe inadecvat baietii asa ca urmatoarea generatie vor fi asa-zisi barbati.

 4. Stimata doamna, mi se pare mie sau va credeti dvs atotstiitoare? De fapt, nu faceti altceva decat ce face majoritatea, adica improasca in stanga si-n dreapta, erijandu-se in mari cunoscatori si profesionisti! E simplu sa emiti pretentii de doct, sa critici, dar, ia sa va vedem la treaba pe dvs si, abia apoi, sa mai aveti demnitatea, curajul si, de ce nu, decenta de a comenta! Din spatele frontului numai eroi, in fata cine are curajul! Si cu toate astea, e doar o parere (a dvs…a mea)…s-o tratam ca atare! Maria

  1. Maria, cine nu are curajul să – și vadă de viață lui și nu de o țară. Ficusul de la Cotroceni este de fapt o glugă de coceni. L – a îmbătat demnitatea, cu care noi l – am investit prin vot, încât a uitat de ce l – am pus acolo, dacă o fi știut vreodată.

  2. Doamna Maria eu va dreptate sută la sută.
   Doar se vede și de pe luna in ce bunăstare este poporul român.
   Toate satele au curent,apa potabilă curentă ,canalizare și șosele asfalteze.
   Fiecare comuna are secție de poliție și de pompieri.Bineinteles câte un spital și o clinică privată ,la alegere.
   Avem piste de biciclete intre localități,autostrăzi suspendate cu ieșire la fiecare scară de bloc.
   Circulam doar cu trenuri de mare viteză .
   Fiecare familie tânără primește câte o locuință de la stat plus o bonă filipineză pt viitori copii ,care la majorat nu vor ști ce să facă cu atâția bani strânși din alocație.
   Benzinăriile mai nou livrează carburanții la preț de producător fără accize.
   Se roagă patronii de noi să venim măcar câte patru ore pe zi la muncă ,de marți până joi la un salariu de …cât are nevasta primarului sectorului 5?Adina Florea parcă… cât? 28.000 lei lunar..a da așa e.
   Hai doamna fiți serioasă și nu mai votați PSD , că o ducem prea bine.

 5. @Mara – Si cum a disparut asa brusc, “mentalitatea slaba” a celor 4000000 de romani care lucreaza prin lume? Problema e complexa, nu e de discutat la rubrica comentarii.

 6. Nu e nici un blestem. Nu mai invocati religii si puteri supranaturale. E mult mai usor sa mutam vina pe blesteme. Invatati sa spuneti NU nedreptatilor, nu mai plecati capul, nu mai ingenunchiati in biserici. Schimbati-va mentalitatea.
  Problema e mentalitatea slaba a acestui popor, materialul prost, origini latine care nu sunt de calitate ( toate tarile latine sunt corupte, mai putin cele germanice ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu preia aproape copy-paste, dar deturnat, o declarație a lui Pricopie, în scandalul legilor România Educată: Acest proiect este mult prea important pentru România pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese / Rectorul SNSPA, cu o zi înainte: Acest proiect este mult prea important pentru România, ca să-l lăsăm să fie confiscat de un grup ilegitim de interese

Preluare aproape totală a unei declarații de către ministrul Sorin Cîmpeanu de la rectorul Remus Pricopie, unul dintre cei mai vocali critici ai proiectelor legii educației construite pe baza România…
Vezi articolul

Școala viitorului, în viziunea directorilor școlari din Germania: accent pe formarea abilităților de viață și participarea democratică, folosirea extinsă, dar responsabilă a instrumentelor digitale, program de dimineață până după-amiaza pentru toți elevii – studiu

O școală unde elevii își petrec mai mult timp împreună, unde accentul e pus pe formarea abilităților de viață și este încurajată predarea interdisciplinară, unde copiii sunt pregătiți pentru viața…
Vezi articolul

BREAKING Mariya Gabriel, comisarul european pentru Educație: În premieră, cererea de proiecte pentru Erasmus+ așteaptă anul viitor soluții concrete de tehnologia educației care instituie parteneriate public-privat / Comisia Europeană susține maturizarea tehnologiei educației (EdTech) din Europa (Op Ed)

Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret: Traversăm în prezent o perioadă dificilă. Mai întâi COVID-19, urmat de un război pe…
Vezi articolul