Oana Moraru: Avem la cârma statului un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt, lipsit de contact cu propriile emoții

33.352 de vizualizări
Oana Moraru / Sursa foto: Facebook Oana Moraru
“Câteva cărămizi care se puseseră la fragila încercare de democratizare a României – zboară zilele astea, una câte una, șutate de bocancii unor golani mafioți”, scrie Oana Moraru, consultant educațional și fondator al unei școli private, pe pagina sa de Facebook. “Avem la cârma statului român un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt – lipsit aproape total de contact cu propriile emoții”, notează Moraru.

“Omu’ ăsta cu zâmbet cinematografic atât poate. Nu poate să joace. Îi e teamă de confruntări, amână decizii la nesfârșit, se refugiază în reflexe funcționărești și tabieturi protocolare, gândește lent, vorbește fără nuanțe, cu tonalități fabricate și forțate – toate cu mare consum energetic, unul care îl devitalizează și îl îngheață într-o rușinoasă inactivitate”, scrie Oana Moraru.

Citește mai jos textul integral scris de Oana Moraru, pe pagina sa de Facebook:

Câteva cărămizi care se puseseră la fragila încercare de democratizare a României – zboară zilele astea, una câte una, șutate de bocancii unor golani mafioți – ei, de altfel, fiind mai vechi și mai “tradiționali” decât orice început de speranță europeană și de modernizare în țara asta.

Toate reușitele lor din ultimii doi ani mă fac să cred că vor ajunge la un moment dat să sărbătorească pe bune. Când noi toți vom fi învinși – unii dintre noi, chiar vânați.

În peisajul ăsta trist și grotesc, avem la cârma statului român un băiețel greoi, speriat, înlemnit într-un corp mare și înalt – lipsit aproape total de contact cu propriile emoții.

Îl blamați cu toții zilele astea, dar nu cred că poți avea altceva decât milă și disperare pentru situația în care, involuntar, a lăsat să fiarbă țara, ca broasca aia în apa clocotită.

Nu știu cum de ne putem păcali așa ușor asupra oamenilor – probabil pentru că mulți avem de-ale noastre cu sutele, încă neconștientizate. Dar omu’ ăsta cu zâmbet cinematografic atât poate. Nu poate să joace. Îi e teamă de confruntări, amână decizii la nesfârșit, se refugiază în reflexe funcționărești și tabieturi protocolare, gândește lent, vorbește fără nuanțe, cu tonalități fabricate și forțate – toate cu mare consum energetic, unul care îl devitalizează și îl îngheață într-o rușinoasă inactivitate.

Ce blestem o fi pe țara asta să rămână suptă de secole de șmenari și învârtitori plini de vitalitate și încredere și condusă de bărbați rupți de sine, împietriți într-o masculinitate infantilă și plină de frici și neputințe?

Sursa foto: Facebook Oana Moraru


11 comentarii
 1. Problema cu aleșii noștri o reprezintă faptul că, fiind șantajabili, sunt obligați să îndeplinească alte comenzi, de la oameni fără legitimitate.
  Problema reală constă în aleșii șantajabili care nu-și aparțin nici lor, ce să mai vorbim de reprezentarea celor care le-au dat votul. Dacă vot să îi credem. atunci să fie obligați ca fiecare membru de partid să atașeze la adeziunea de partid și o declarație pe propria răspundere că nu sunt șantajabili, că nu sunt sub acoperire și că nimic nu-i împiedică să reprezinte cu cinste pe cei care le-au acordat votul.
  Inclusiv jurământul de investire trebuie schimbat:
  „Jur să respect în deplină legalitate interesul celor care m-au ales. Jur că nu sunt în nici un fel împiedicat să-mi respect cu demnitate, cinste și profesionalism mandatul încredințat. Dacă nu-mi voi respecta jurământul depus, să suport rigorile legii și disprețul alegătorilor ! ”.

 2. Maria, cine nu are curajul să – și vadă de viață lui și nu de o țară. Ficusul de la Cotroceni este de fapt o glugă de coceni. L – a îmbătat demnitatea, cu care noi l – am investit prin vot, încât a uitat de ce l – am pus acolo, dacă o fi știut vreodată.

 3. “Barbati rupti de sine, impietriti intr-o masculinitate infantila si plina de frici si neputinte” crescuti si educati inadecvat (!) de femei incapabile sa inteleaga viata unui barbat, diferita total de a lor. Culegi ceea ce ai semanat.

   1. Imparteam dar numarul educatoarelor, invatatoarelor, profesoarelor si mamelor singure (divortate) este fff mare in comparatie cu a educatorilor, invatatorilor, profesorilor si a barbatilor ce nu sunt “rupti de sine…”. Barbati educati inadecvat lasa femeile/fetele, care cred ca stiu mai bine si corect cum se face treaba asta, sa educe inadecvat baietii asa ca urmatoarea generatie vor fi asa-zisi barbati.

 4. Stimata doamna, mi se pare mie sau va credeti dvs atotstiitoare? De fapt, nu faceti altceva decat ce face majoritatea, adica improasca in stanga si-n dreapta, erijandu-se in mari cunoscatori si profesionisti! E simplu sa emiti pretentii de doct, sa critici, dar, ia sa va vedem la treaba pe dvs si, abia apoi, sa mai aveti demnitatea, curajul si, de ce nu, decenta de a comenta! Din spatele frontului numai eroi, in fata cine are curajul! Si cu toate astea, e doar o parere (a dvs…a mea)…s-o tratam ca atare! Maria

  1. Maria, cine nu are curajul să – și vadă de viață lui și nu de o țară. Ficusul de la Cotroceni este de fapt o glugă de coceni. L – a îmbătat demnitatea, cu care noi l – am investit prin vot, încât a uitat de ce l – am pus acolo, dacă o fi știut vreodată.

  2. Doamna Maria eu va dreptate sută la sută.
   Doar se vede și de pe luna in ce bunăstare este poporul român.
   Toate satele au curent,apa potabilă curentă ,canalizare și șosele asfalteze.
   Fiecare comuna are secție de poliție și de pompieri.Bineinteles câte un spital și o clinică privată ,la alegere.
   Avem piste de biciclete intre localități,autostrăzi suspendate cu ieșire la fiecare scară de bloc.
   Circulam doar cu trenuri de mare viteză .
   Fiecare familie tânără primește câte o locuință de la stat plus o bonă filipineză pt viitori copii ,care la majorat nu vor ști ce să facă cu atâția bani strânși din alocație.
   Benzinăriile mai nou livrează carburanții la preț de producător fără accize.
   Se roagă patronii de noi să venim măcar câte patru ore pe zi la muncă ,de marți până joi la un salariu de …cât are nevasta primarului sectorului 5?Adina Florea parcă… cât? 28.000 lei lunar..a da așa e.
   Hai doamna fiți serioasă și nu mai votați PSD , că o ducem prea bine.

 5. @Mara – Si cum a disparut asa brusc, “mentalitatea slaba” a celor 4000000 de romani care lucreaza prin lume? Problema e complexa, nu e de discutat la rubrica comentarii.

 6. Nu e nici un blestem. Nu mai invocati religii si puteri supranaturale. E mult mai usor sa mutam vina pe blesteme. Invatati sa spuneti NU nedreptatilor, nu mai plecati capul, nu mai ingenunchiati in biserici. Schimbati-va mentalitatea.
  Problema e mentalitatea slaba a acestui popor, materialul prost, origini latine care nu sunt de calitate ( toate tarile latine sunt corupte, mai putin cele germanice ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ministrul Educației din Estonia explică pentru Edupedu.ro cum funcționează școala în țara europeană cu cele mai bune rezultate PISA 2018: Examinările sunt digitale, învățământul este pe deplin gratuit, de la mese, îngrijire medicală până la activități tip hobby

“Școlile noastre au ajuns să înțeleagă faptul că, pentru a oferi abilități moderne și pentru a-i învăța pe elevii noștri să fie pregătiți în fața provocărilor moderne, calea digitală este…
Vezi articolul

Raportul anual al OECD: Finanțarea educației în sprijinul elevilor cu pierderi mari de învățare și aducerea copiilor la școală, puncte cheie pentru specialiștii în educație / România stă mai prost decât statele organizației internaționale

Abandonul școlar, efectele de durată ale închiderii școlilor în ultimul an și jumătate și folosirea banilor publici în educație sunt câteva dintre principalele probleme asupra cărora țările trebuie să-și concentreze…
Vezi articolul

Rectoriada III. Cine sunt rectorii care vizează al treilea mandat, politicienii care conduc universități și cazul aparte al Politehnicii, unde alegerile au loc cu 6 luni înainte de expirarea mandatului

Portița introdusă în legea educației de miniștrii Costoiu și Pricopie devine astăzi calea pentru al treilea mandat de rector pentru 10 dintre șefii instituțiilor de învățământ superior de stat din…
Vezi articolul
Iulian Cristache

Răspundeți unei comenzi sau unei persoane din Ministerul Educației? – Reacția președintelui Asociațiilor de părinți la afirmațiile președintelui Asociației colegiilor pedagogice

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – învățământ preuniversitar, răspunde afirmațiilor făcute de profesorul Mircea Bertea, președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România: Am…
Vezi articolul
cărți pentru copii

Patru clase, în fiecare săptămână, merg în altă parte să învețe, pentru că avem nevoie de spațiu în școală. Dacă ideea de a învăța este asociată cu sala de clasă, nu este corect – directoarea Măndița Baias, despre aplicarea pilotării la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare

„Fiind 37 de clase în școala noastră și 31 de săli de clasă, am propus modalitatea de a intra într-un alt sistem de învățare, într-un alt mod de învățare”, a…
Vezi articolul