OFICIAL Elevii de clasa a IX-a din învățământul vocațional vor primi burse de merit în baza mediei finale de admitere

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Elevii de clasa a IX-a vor primi bursă de merit în baza mediei finale de admitere, potrivit unei instrucțiuni a Ministerului Educației trimisă în teritoriu marți după-amiază, 26 septembrie, obținută de Edupedu.ro. Potrivit metodologiei, pentru elevii de clasa a IX-a se ia în considerare media de admitere la liceu, care înseamnă de fapt media dintre rezultatele celor două probe de la Evaluarea Națională. Însă, așa cum ne-au semnalat unii părinți, pentru elevii profilului vocațional ar fi putut exista interpretări în privința mediei de admitere pentru că acești elevi dau și o probă de aptitudini la intrarea în clasa a IX-a. De precizat, clarificarea este făcută într-un document al Ministerului Educației, nu în metodologie, acolo unde sunt trecute toate informațiile legate de cum se aplică criteriile de acordare a burselor pentru diverse situații.

Elevii care sunt în clasa a IX-a la învățământul vocațional vor primi bursă de merit în baza mediei finale de admitere. Precizarea a fost făcută de Ministerul Educației într-o instrucțiune a Ministerului Educației trimisă în teritoriu.

Amintim, potrivit metodologiei, pentru elevii de clasa a IX-a se ia în considerare media de admitere la liceu, care înseamnă de fapt media dintre rezultatele celor două probe de la Evaluarea Națională.

Însă, așa cum ne-au semnalat unii părinți, pentru elevii profilului vocațional ar fi putut exista interpretări în privința mediei de admitere pentru că acești elevi dau și o probă de aptitudini la intrarea în clasa a IX-a.

Astfel, Ministerul Educației a trimis documentul marți, 26 septembrie, pentru a clarifica situația aceasta dar și altele. Citește aici despre alte situații privind bursele de merit.

“Pentru învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic si militar, la art.
7 alin. (1) litera c) prin sintagma „media de admitere” se înțelege media finală de admitere, calculată conform prevederilor din Anexa 2 la OME nr. 5243/2022 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024″.

Cum se calculează media finală de admitere

Elevilor care acum sunt în clasa a IX-a în învățământul vocațional li s-a calculat media finală de admitere pentru anul școlar 2023-2024, astfel:

Informații de context

Amintim, metodologia-cadru prevede ca bursele de merit să se acorde pentru 30% din elevii din fiecare clasă, în baza mediei anuale din anul precedent. Prevederile sunt diferite însă funcție de nivelul de clasă. Pentru elevii de clasa a IX-a sunt reglementări diferite.

La fel ca și în cazul celorlalte clase, sunt incluși după acest criteriu primii 30% elevi din fiecare clasă și restul până la media 9,50 inclusiv. Ultimul proiect de ordin de ministru consultat de Edupedu.ro în urmă cu o săptămână prevedea ca acestora să li se acorde bursa de merit pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a. Ulterior, schimbarea din ordin a fost anunțată pe Facebook într-un comentariu de ministra Ligia Deca.

Amintim că zilele de sărbători legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Un exemplu de calcul pe luna decembrie arată că un elev va primi 375 de lei din cei 450 de lei cât este cuantumul minim stabilit de lege.

Bursele școlare pentru septembrie și octombrie vor fi plătite abia peste 64 de zile, pe 15 noiembrie, a anunțat Ministerul Educației marți, 12 septembrie, când au fost aprobate regulile de acordare a burselor, la o zi după începerea școlii.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere
Exit mobile version