OFICIAL Elevii de clasa a IX-a din învățământul vocațional vor primi burse de merit în baza mediei finale de admitere

10.343 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Elevii de clasa a IX-a vor primi bursă de merit în baza mediei finale de admitere, potrivit unei instrucțiuni a Ministerului Educației trimisă în teritoriu marți după-amiază, 26 septembrie, obținută de Edupedu.ro. Potrivit metodologiei, pentru elevii de clasa a IX-a se ia în considerare media de admitere la liceu, care înseamnă de fapt media dintre rezultatele celor două probe de la Evaluarea Națională. Însă, așa cum ne-au semnalat unii părinți, pentru elevii profilului vocațional ar fi putut exista interpretări în privința mediei de admitere pentru că acești elevi dau și o probă de aptitudini la intrarea în clasa a IX-a. De precizat, clarificarea este făcută într-un document al Ministerului Educației, nu în metodologie, acolo unde sunt trecute toate informațiile legate de cum se aplică criteriile de acordare a burselor pentru diverse situații.

Elevii care sunt în clasa a IX-a la învățământul vocațional vor primi bursă de merit în baza mediei finale de admitere. Precizarea a fost făcută de Ministerul Educației într-o instrucțiune a Ministerului Educației trimisă în teritoriu.

Amintim, potrivit metodologiei, pentru elevii de clasa a IX-a se ia în considerare media de admitere la liceu, care înseamnă de fapt media dintre rezultatele celor două probe de la Evaluarea Națională.

Însă, așa cum ne-au semnalat unii părinți, pentru elevii profilului vocațional ar fi putut exista interpretări în privința mediei de admitere pentru că acești elevi dau și o probă de aptitudini la intrarea în clasa a IX-a.

Astfel, Ministerul Educației a trimis documentul marți, 26 septembrie, pentru a clarifica situația aceasta dar și altele. Citește aici despre alte situații privind bursele de merit.

“Pentru învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic si militar, la art.
7 alin. (1) litera c) prin sintagma „media de admitere” se înțelege media finală de admitere, calculată conform prevederilor din Anexa 2 la OME nr. 5243/2022 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024″.

Cum se calculează media finală de admitere

Elevilor care acum sunt în clasa a IX-a în învățământul vocațional li s-a calculat media finală de admitere pentru anul școlar 2023-2024, astfel:

Informații de context

Amintim, metodologia-cadru prevede ca bursele de merit să se acorde pentru 30% din elevii din fiecare clasă, în baza mediei anuale din anul precedent. Prevederile sunt diferite însă funcție de nivelul de clasă. Pentru elevii de clasa a IX-a sunt reglementări diferite.

La fel ca și în cazul celorlalte clase, sunt incluși după acest criteriu primii 30% elevi din fiecare clasă și restul până la media 9,50 inclusiv. Ultimul proiect de ordin de ministru consultat de Edupedu.ro în urmă cu o săptămână prevedea ca acestora să li se acorde bursa de merit pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a. Ulterior, schimbarea din ordin a fost anunțată pe Facebook într-un comentariu de ministra Ligia Deca.

Amintim că zilele de sărbători legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Un exemplu de calcul pe luna decembrie arată că un elev va primi 375 de lei din cei 450 de lei cât este cuantumul minim stabilit de lege.

Bursele școlare pentru septembrie și octombrie vor fi plătite abia peste 64 de zile, pe 15 noiembrie, a anunțat Ministerul Educației marți, 12 septembrie, când au fost aprobate regulile de acordare a burselor, la o zi după începerea școlii.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere

8 comments
  1. Personal, sunt total in dezacord cu noua lege in vedere distribuirea si repartizarea burselor celor din clasa a 9 a. Prin valorificarea romanii si matematicii la un nivel cu totul altfel, guvernul inca promoveaza egalitatea importantei a fiecarei materii. O disproportionalitate intre influentele pe care le au aceste materii, iar un copil talentat la materiile “neimportante”, cum ar fi muzica sau desenul este irosit, ajungand la un liceu mediocru din cauza lipsei talentului in romana si matematica.

  2. Aberant,d-na ministru!Nu știu cum a-ți “gândit “.Fata mea a terminat 5-8cu 9.94.La evaluare 9.42,cu 10 la limba română. Este la un liceu de top din Ploiești, dar nu beneficiază de bursă, dar nici de transport gratuit noi locuind în afara orașului. Un copil care a învățat cum ar putea înțelege că sunt copii cu medii f mici care primesc burse de merit?Se pare că este încurajată prostia și lenea.Rusine!

  3. Buna ziua! Nu sunt de acord cu aceasta lege nouă… Eu am avut media de admitere 9.15 și nu beneficiez de bursă, însă elevii cu media de doua ori mai mica decât a mea, da, doar pentru simplul fapt ca sunt la licee tehnologice și fac parte dintre cei mai buni elevi din clasa lor. Sunt de părere ca ar trebui să se ia în calcul media cu care am terminat cei patru ani de gimnaziu sau media cu care am terminat anul anterior.

    1. Sunt total de aceeași părere. Este o mare discriminare. Elevii din claseke a IX-a sunt singurii la care nu contează eforturile depuse pe parcursul celor 4 ani de gimnaziu.De ce lor nu li se acordă bursa conform mediilor din anul școlar precedent? Sunt catalogați strict după cele 2 materii de examen. Pur și simplu le devalorifică eforturile depuse. Și ei au muncit exact ca toți ceilalți și la restul materiilor. Sau ,cum ar fi ca și la celelalte clase(ani) să fie acordate bursele în funcție de media celor două materii din anul anterior? Absurd. După ce că în ciuda eforturilor depuse i-ați anunțat într-un târziu că nu se mai ia în considerar media anului trecut la E. N. , apoi ultima lună înainte de examene i-ați stresat cu greva (ba dau examen , ba nu dau examen) , acum tocmai pe ei v-ați gândit să-i tăiați de pe listă. Pentru ei nu au fost ore de studiu , de pregatire pentru chimie , fizică , biologie , geografie , istorie , limbile străine , TIC etc? Dacă știam , nu stăteam cu fica mea , noaptea la 11 jumate , în clasa a VIII-a , să repete le geografie de exemplu. Că vorba aia , să avem medie mare. Și DA , a avut , medie de bursă , ca în toți cei 4 ani de gimnaziu. Decât că în clasa a IX-a nu contează toate orele de invățat la celelalte marerii.Doar la ei! Puteți acum să-mi spuneți cum să-i explic că ea , cu media 9.68 în cls a VIII-a nu primește bursă și prieteba ei cu medie mult mai mică , invlusiv cea de la E.N. a obținut bursă anul acesta? Puteți sa-mi spuneți cum aș putea s-o stimulez să rămână la fel de interesată în a învăța când îmi spune că nu este drept ce se întâmplă și mă întreabă ce rost mai are? Unde este stimularea sau recunoașterea efortului depus ?Să vă fie rușine doamna ministră că vă băteți joc de copii noștri , de parcă pe bursele lor scoateți sistemul din groapa ce ați săpat-o.Tot ce îmi pare rău e că nu are cum să ajungă la dumneavoastră sezizarea mea iar copilul meu oricum rămâne cu un gust amar despre sistemul de vslori imementat de dumneavoastră.Un părinte dezamăgit complet de minister și ministră.

  4. Aberant! Cum sa dai bursa de merit la 30% din elevii unei clase indiferent de medie? Cum stimulezi învățătura daca are bursa de merit și cel cu media 9, 51 și cel cu 5 sau chiar mai puțin. Nu se poate uniformiza și amesteca totul. Sper sa se revină asupra acestei măsuri și să se facă diferența, nu sa se folosească aceste măsuri ca pomeni electorale.
    Daca tot se dorește o permisivitate sa se acorde burse de merit celor cu media peste 9 așa cum a fost acum câțiva ani, apoi sa urmeze burse de studiu pentru cei cu medii peste 8, după care burse sociale pentru cei cu situația materială precară, dar sub nicio forma la cei cu media sub 6,5-7. Astfel elevii trebuie sa înțeleagă că NU primești nimic dacă nu depui un efort minim.

  5. Parcă niciodată în Istoria României nu a fost inversată scara valorilor ca acum. Sunt clase în care foști repetenți sunt bursieri merituoși. Dar nu pentru că s-au ridicat la nota 8 sau 9 sau 10. Ci doar pentru că se încadrează în procentul de 30%. Ei sunt tot de 4, dar din îngăduința profesorilor au luat 5 în anul școlar trecut. Acum sunt bursieri. Iar unui elev care a obținut 9,49 nu i se recunoaște meritul. Mă întreb dacă Ministerul va răspunde cândva pentru aceste aberații.

  6. Normal! Asa au decis incapabilii țării! Rusine sa le fie! Atata pot, ce sa astepti mai mult! In acelasi fel vom vota si noi anul viitor, fiti siguri de asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătire pentru Bacalaureat la Istorie, anunțată de Facultatea de Istorie a Universității din București. Cinci profesori de la licee din București, Buzău și Slobozia fac ședințe gratuite de discuții, exerciții și pregătire online cu elevii care se înscriu

Facultatea de Istorie a Universității din București a anunțat duminică, pe Facebook, că organizează ședințe de pregătire pentru Bacalaureat. Prima ședință online are loc pe 23 martie, apoi la câte…
Vezi articolul

Un preot profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu cere oprirea vaccinării bazându-se pe teorii conspiraționiste și pe opiniile controversaților doctori, Monica Pop și Vasile Astărăstoae

Preotul profesor Vasile Mihoc, îndrumător de doctorate la Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, cere oprirea vaccinării invocând argumente pseudo-științifice preluate de la oftalmoloaga Monica…
Vezi articolul

Peste o mie de elevi ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Buzău învață de o săptămână online. Ei își desfășurau cursurile într-un imobil care nu mai are apă potabilă / Colegiul este în reabilitare de peste 4 ani

Peste 1.000 de elevi Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău învaţă de mai bine de o săptămână online din cauză că imobilul unde îşi desfăşoară cursurile nu are apă potabilă,…
Vezi articolul