OFICIAL Laboratoarele școlare se redeschid pentru elevi. Se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupă, potrivit ordinului comun

4.474 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede redeschiderea laboratoarelor pentru elevi, după un an și jumătate în care acestea au fost imposibil de frecventat din cauza regulilor stricte de prevenție, care presupuneau ca fiecare grupă de elevi/clasă să stea într-o singură sală de clasă.

„Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiaşi săli pentru o singură clasă de elevi. Principiul de urmat este “1 clasă de elevi = 1 sală”, cu excepția laboratoarelor și atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupă”, prevede ordinul comun publicat de Ministerul Educației.

Edupedu.ro a semnalat marți faptul că în forma documentului de lucru această prevedere nu exista, iar laboratoarele nu puteau fi folosite. În varianta finală a documentului, laboratoarele sunt exceptate de la regula generală.

De asemenea, regulile noi prevăd redeschiderea atelierelor din învățământul tehnic / tehnologic / profesional:   

  • instruirea practică a elevilor la operatorul economic se organizează conform reglementărilor proprii ale acestuia;
  • va fi limitată la minimum utilizarea de materiale didactice de către mai mulţi elevi. Vor fi prevăzute modalităţi de dezinfectare adaptate;
  • vor fi organizate activităţi individuale, pentru a evita schimbul de materiale;
  • materialele didactice vor fi curăţate şi dezinfectate după utilizare;
  • atunci când grupe diferite de elevi se succedă în ateliere, vor fi realizate curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor, echipamentelor şi a materialelor cu care elevii intră în contact, după fiecare grupă de elevi;
  • se va asigura aerisirea spaţiilor timp de minimum 10 minute la fiecare oră.

Articol în curs de actualizare


4 comments
  1. Clar că nu se pot dezinfecta după fiecare grupă.

    Este imposibil in realitate.
    Chiar daca fiecare laborator ar avea un om desemnat doar pt asta.

    Textul oricum contrazice celelalte 14 pagini din OM unde spune clar o grupă de elevi la o sală de curs.

  2. Bine punctat!
    Eu ma tot intreb cine ii aduce pe oamenii astia in functie? Ca in filmul BD…Cine te recomanda?! Aici scrie numai una suta lei.

    Suntem atat de departe!!!

  3. “… cu excepția laboratoarelor și atelierelor, pentru care se va aplica protocolul de dezinfectare după fiecare grupă”.

    Trebuie să fii COMPLET RUPT DE ORICE REALITATE PRACTICĂ să îți închipui că într-o pauză de mai puțin de 10 minute efective poți să dezinfectezi un întreg laborator (tastaturi, mousi, mobilier, aparatură, etc.) între clasa care tocmai pleacă și noua clasă care vine. CINE POATE SĂ O FACĂ??! Poate doar vreun stahanovist… dar și el ar trebui obligatoriu clonat de Ministerul Educației, pentru că în cele mai puțin de 10 minute trebuie dezinfectate simultan TOATE LABORATOARELE/ATELIERELE (concomitent trebuind să ai cumva grijă ȘI de dezinfectarea sălilor de curs între schimburi, de toalete, sala de sport, spațiile comune, etc.)

    De aceea zic și eu, precum Farfuridi… din două, una, onorabililor: ori să nu se mai facă ore deloc în laboratoare/ateliere dacă luați în considerare pandemia (cu afectarea gravă și iremediabilă a procesului educativ pentru generații de copii); ori să nu ne mai prefacem că ne furăm căciula singuri și că “dezinfectăm conform protocolului” toate laboratoarele/atelierele în fiecare pauză (care scapă, scapă; care nu, ne mai vedem la ATI sau la cimitir…)

    1. Pauzele sunt decalate pentru limitarea interacțiunii mai multor clase de elevi în curte sau pe coridoare/scări. Nu există interval de 10 minute garantat pentru dezinfectare între grupe.

      Oamenii ăștia trăiesc pe altă planetă?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Domestos în campania "Domestos susține igiena în școli"

Elevii revin la școală, dar pentru sănătatea și educația lor, dacă știi că acolo unde merg să învețe nu sunt toalete, ori acestea ar trebui modernizate, înscrie-le școala în campania “Dreptul la toalete”

Revenirea la cursuri în format fizic s-a întâmplat. Era dorită de majoritatea profesorilor, elevilor și părinților, potrivit celor mai recente sondaje de opinie publicate de IRES. Autoritățile au refăcut seturile…
Vezi articolul

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul