Oficial: Mărțișoarele și florile nu sunt interzise în școli de 1 și 8 Martie / Ministerul Educației îndeamnă la “prudență”

14.972 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro
Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare, arată oficial instituția într-un comunicat de presă transmis miercuri. Acesta vine la scurt timp după ce ministrul Sorin Cîmpeanu făcuse la un post TV anunțul prin care l-a contrazis pe secretarul de stat Sorin Ion, care afirmase că mărțișoarele și florile de 1 și 8 martie nu sunt în conformitate cu legea.

Comunicatul integral:

“Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.

În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2.”


4 comments
    1. Mirela, am gandire cum? Ca nu as vrea sa iau niste simboluri imbacsite de microbi ce nu pot fi dezinfectate, dar, in acelasi timp, nu as dori sa lezez pe nimeni? Sunt un om de nimic, nu? In jurul meu au murit oameni, s-au infectat rude si au stat la ATI, iar eu am comorbiditati compatibile la sigur cu moartea in caz de infectare. Si uite asa, o desteapta ca tine m-a convins: o sa rog femeia de serviciu sa le arunce la gunoi dupa program. Esti de o indolenta crasa. Am precizat deja ca nu doresc sa simta nimeni prost, dar nici sa ne mai umplem de buchete si de microbi.

  1. Calitatea si mesajul subtil al stirilor de genul acesta dovedesc nivelul de civilizatie al societatii. Felicitari! Sunteti demni de respect!

  2. Serios? Simbolurile Craciunului, Pastelui au fost abolite, dar acum brusc simbolurile primaverii nu raspandesc nimic? Sunt profesor si ma voi gasi in postura in care imi vin elevii cu buchete simbolice de flori. Flori plimbate de la o tanti la alta prin N maini. Sa le refuz este de prost gust. Sa le las in scoala, m-ar vedea ca nu le iau. Sa le iau, nu vreau, chiar nu vreau, la fel si martisoarele. Nu se pot dezinfecta si nu ma lasa inima sa-mi bat joc sa le arunc undeva pana sa ajung acasa. Parintii fac sacrificii poate pentru o floare. Deci…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației ca doar experți evaluatori să facă parte din consiliul agenției care acreditează școlile și să oblige școlile care nu au fost supuse evaluării periodice să fie evaluate

„Consiliul ARACIP trebuie să fie format strict din experți evaluatori, cu o experiență vastă, care să fie selectați pe baza unei proceduri interne transparente, pentru a nu subordona ARACIP-ul unor…
Vezi articolul

O elevă care a primit notă mai mică la limba romană, după contestații la Bacalaureat, solicită o reevaluare națională a lucrărilor: Mi-aș dori să se schimbe ceva în sistemul de învățământ, care ne vrea agramați. Sunt trecute cu vederea din ce în ce mai multe greșeli

O absolventă de filologie a Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlați solicită „o reevaluare națională a lucrărilor, realizată de profesori competenți”. Aceasta a contestat nota 9,50 obținută la proba de…
Vezi articolul

Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor

Directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță, și-a dat demisia săptămâna trecută. Gestul vine pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului,…
Vezi articolul

Cât câștigă angajații din școlile și grădinițele private? Raport: Salarii de 3.000 – 4.500 de lei pentru o educatoare și până la 9.000 de lei pentru un profesor de ciclu gimnazial sau liceal

Numărul mare de grădinițe, școli private, instituții de tip before & after school care s-au deschis în ultimii ani a creat și o plajă semnificativă de oportunități în carieră pentru…
Vezi articolul

Admitere liceu 2023. Corectarea în baza de date a opțiunilor elevilor transcrise greșit și rezolvarea cazurilor medicale au loc în perioada 26-28 iulie / Model de cerere pentru situații speciale și ce trebuie să conțină dosarul

În perioada 26-28 iulie 2023, comisiile de admitere județene rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată la Admiterea la liceu 2023, cum ar fi cazuri medicale speciale, schimburi de…
Vezi articolul