OFICIAL Profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021 / Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

30.637 de vizualizări
Inspecțiile școlare, norma profesorilor
Foto: Pexels.com
Ordonanța de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale pentru profesorii din învățământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial. Profesorii primesc prima tranșă de 5% din valoarea diferențelor salariale în acest an, potrivit documentului. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

Beneficiază de plata drepturilor salariale personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, conform documentului.

 • Amintim că Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că impactul bugetar estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat în perioada 2022-2026.
 • Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale. 

Pentru anul 2022, sumele se plătesc într-o singură tranșă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede art. 4, alin. (4) din ordonanța amintită.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

 • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
 • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
 • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
 • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
 • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

În document se arată că cei care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017— 31 august 2021 sau care au prestat activitate, în același timp sau succesiv, la mai mulți angajatori, „calculul și plata diferențelor de drepturi salariale se realizează de fiecare angajator care a avut obligația de a plăti salariul în această perioadă, proporțional cu perioada efectiv lucrată la fiecare dintre aceștia”.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației inițiază normele metodologice de aplicare, aprobate prin hotărâre de Guvern, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Ordonanța de urgență poate fi consultată mai jos:


23 comments
 1. Am citit comentariile și văd ca nu știe lumea de unde au apărut aceste diferențe .
  Este vorba de legea salarizării unitare Legea 153/28.06.2017,marea lege la care au lucrat capetele luminate PSD- iste ca Olguța VASILESCU in calitatea de Ministru al muncii.
  PSD și Miniștrii PSD de la vremea respectiva ar trebui sa plătească nu statul roman ca nu el a făcut legea proasta! Doamne c se mai lăudau pe la Antene! Dar au avut grija sa nu mai existe RĂSPUNDEREA Ministeriala a tuturor leprelor și politrucilor care au nenorocit România.

 2. Ați muncit tare mult dragi profesori,mai ales în perioada de pandemie ,după una alta vi se mai oferă și vouchere de vacanta,nu înțeleg de ce facilitatea asta doar pentru sistemul bugetar. Nu va ajung 4 luni în care sunteți în vacanta și sunteți plătiți,nu mai zic ca în ultimii doi ani tot în vacanta sunteți!!

  1. Nu toti profesorii sunt lenesti cum spuneti stimate domn (sau poate elev). Eu in pandemie am muncit mult mai mult decat de obicei, am scris toate lectiile pe calculatori sa le dau elevilor (si am 3+2 manuale), am soft educational facut de mine (fiind premiant pe tara ca si creator de soft educational), tipuri de teste facute de mine pe calculator, teste quiz (numai la unul lucram 3 ore), am cumparat placa de baza la pc, camera web, tableta grafica, special pt munca online. Sa nu mai zic ca elevii isi bateau joc ascunzandu-se in spatele unei camere web inchise sau nu veneau decat 5 min pt prezenta. Eu chiar am facut lectiile, cu umilinta de rigoare din partea elevilor. Am invatat sa lucrez pe platforme online, am si vizualizari pe youtube cu lectii de folosire a platformelor online.
   In prezent invat, fac probleme, la doua materii, corectez lucrari doar in weeckend si scriu carti de stiinta.
   La clasa elevii nu ma asculta, ma iau peste picior, nu invata nimic si isi bat joc de ora, fiind total dezinteresati. Umilinta de a fi profesor otraiesc de 20 ani si as da orice sa pot pleca din invatamant, aici unde sunt platit ca sa fac liniste si nu pot preda nici 25% din ceea ce stiu. De la scoala vin mut, umilit si cu demnitatea praf.
   Nu vorbesc doar asa, sunt lucruri reale, invatamantul e praf, din cauza unor elevi rasfatati, ce au toate drepturile si nicio obligatie, nu apreciaza nimic si sunt needucati.
   Asa incat, ar fi bine sa nu mai faceti afirmatii atat de usor, mai ales daca nu stiti care e situatia reala in scoli.

 3. O singura întrebare am și eu. De ce doar cadrele didactice au dreptul la tot felul de măriri salariale? In învățământul Românesc sunt și alte posturi ocupate de personal nedidactic auxiliar cu salarii mizere.

  1. Nu va tine nimeni cu forta. Puteți pleca la privat unde este “mult mai bine”.
   In 3 ani de medicina muncii, in care am.vazut peste 20 de muncitori pe zi, rar vad pe cineva, in istoricul locurilor de muncă, sa plece de la stat la privat. Foarte rar.

 4. Personalul nedidactic nu beneficiază nici de data aceasta de mărire de salariu. Personalul nedidactic de 2 ani are același salariu. Încadrarea este sub minim pe economie și nu se ia nici o măsură. Asta este Romania.

 5. Cine face calculele pentru aceste diferente??Ministerul a gresit corect ar fi sa rezolve tot ministerul sau iar secretarii se chinuie zi si noapte sa calculeze??

 6. Ce se întâmplă cu cei care am ieșit la pensie. Și nouă ne-au fost opriți bani. Am muncit 42 de ani în sistem și am ieșit cu cu o pensie de mizerie. Mai este puțin și cei care nu au muncit o zi vor primi lunar mai mult decât cei care am muncit și cotizat la stat. De ce vă bateți joc de noi. Asta merităm oare?

  1. Dacă ați ieșit la pensie în perioada 1 iulie 2017 pana în 31 august 2021, beneficiari de acea diferența la salariu pana la data pensionării. În plus pentru perioada respectiva cereți adeverințe cu salariile recalculate pe care le duceți la casa de pensii pentru recalcularea punctajului anual de pensie pentru creșterea punctelor. Automat veți primi de la casa de pensii diferența respectivă.

  2. Numai comentarii negative vad peste tot (mai ales fb)… in loc sa zicem mersi ca ni-i da…. Dar nu vad un singur mesaj cu privire la cine sunt vizati de aceasta lege:
   – cei care nu au primit banii prin hotarari judecatoresti pe perioada 2008-2010 (parca eradeja o lege pt acestia) sau care nu i-au primit pe toti
   – cei care nu au primit si majorarile corelate cu inflatia din acea perioada
   – toate cadrele didactice care au lucrat pana in prezent si inainte de 2010
   ? E vorba de maririle acordate de pe vremea lui Basescu? Daca da, la ce perioada se refera sumele restante?

  3. Buna ziua! In perioada 23 oct. 2017 – 1 mart. 2020 am fost in concediu de risc maternal, respectiv concediu crestere copil, in aceasta perioada inteleg ca nu iau diferente salariale.
   Cei 5% pe care profesorii ii iau in acest an pt. ce perioada se calculeaza?

 7. Am ieșit la pensie în 2021. În 2018 trebuia sa trec la transa de salarizare “peste 40 de ani” și nu am trecut; am avut și dirigenție, care s-a plătit raportat la 2016. Din aceasta ordonanță nu reiese ca vor primi și pensionarii restante. De ce, dacă pensia s-a calculat la venituri mai mici?

  1. Cereți la ultimul loc de munca recalcularea salariilor prin includerea acelor sporuri. Veți primi diferențele pana la data pensionării de la școală. Adeverința cu noile salarii recalculate trebuie dusa la casa de pensii sa vi se tecalculeze punctajul anual pentru acea perioada. Veți primi și de la casa de pensii ceva restante.

 8. De ce nouă la cadrele nedidactice nu ne da nimic,noi nu facem parte tot din școli.Cînd sa mărit la Profesori salariile nouă de ce nu ni sau mărit salariile, sau numai ei lucrează în învățămint ?

 9. Sa -și bage undeva aceasta esalonare acești domni! Pentru cei care iesim la pensie anul viitor, cum veti calcula domnilor? Și pensia va pleca gresit calculată, clar. Pe mine nu ma intereseaza ca nu se poate, nu mai am timp sa aștept, și că mine sunt mii de persoane. Dați un reset tuturor celor ce hotarasc ptr noi, va rog!!

 10. Să vă fie rușine cu eșalonarea voastră! Ar trebui o lege ca orice datorie a statului către contribuabil să fie achitată în maxim 3 tranșe anuale!
  Dacă cineva are datorii la stat, se eșalonează?

  1. Da. Se negociaza un maxim de 6 transe esalonate. Vorbesc din experienta(datorii impozit pe venit si CASS). Se face la sediul ANAF de unde apartii.

  2. Datoriile la stat se esaloneaza. Faceti cerere.

   Si asa se va bucura corpul profesoral, anul acesta, cu 100 lei in plus, impozabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

UPDATE Casele Corpului Didactic nu se desființează, se redenumesc – formarea profesorilor se va face prin noile Centre Județene pentru Formare Continuă subordonate tot ministerului – prevede proiectul “România Educată”

Casele Corpului Didactic își modifică misiunea și li se adaugă alte atribuții de sprijin pentru profesori și școli, dar nu se desființează propriu-zis, susține consilierul prezidențial Ligia Deca, într-o precizare…
Vezi articolul

ANUNȚ Se caută profesori creatori de soft educațional de istorie și geografie pentru Biblioteca Virtuală / Onorariu atractiv, programul este flexibil și se lucrează de la distanță. Ce conține portofoliul pentru selecție – termen 31 august (P)

EduLib este platforma digitală cu Resurse Educaționale Deschise (Biblioteca Virtuală) și aparține Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (AARNIEC). Biblioteca virtuală este în construcție…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noile contracte pentru profesori “pe durata de viabilitate a postului”. Ministerul Muncii: Sintagma nu este în legislație. Contractul individual de muncă NU poate fi încheiat pe durata de viabilitate a postului

Guvernul îi pune pe directori să le facă profesorilor contracte pe perioada de viabilitate a postului, deși sintagma nu este “prevăzută în legislația Muncii” – spune Ministerul Muncii, la solicitarea…
Vezi articolul

Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Am dat la o parte școli de top și am ales un liceu tehnologic. De ce? Pentru că the hard way is the way / Raportat la vârstă și câștiguri, elevii aceștia sunt cei mai realizați dintre tinerii de azi

Mă amuz și zâmbesc când vine vorba de alegerile personale. Niciodată nu am fost adepta căii ușoare, în mare parte pentru că în puținele ocazii în care am ales the…
Vezi articolul