Organizația cercetătorilor cere transparență: ministerul să prezinte ordinele de numire a directorilor de institute de cercetare-dezvoltare și componența consiliilor de administrație

873 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Informațiile publicate pe internet cu privire la ordinele de numire ale directorilor generali de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare și la conducerea acestora sunt neactualizate de aproape 4 ani, arată într-o petiție asociația cercetătorilor, Ad Astra. În petiția transmisă luni, organizația cere transparență în privința acestor ordine de numire și conducerii INCD-urilor. Ad Astra afirmă că în acest context, “coroborat cu imaginea mai degrabă negativă creată în spațiul public de salariile directorilor generali de INCD-uri, este cel puțin regretabil că ministerul pe care-l conduceți se prevalează de prevederi legale asupra datelor cu caracter personal pentru a nu pune la dispoziția celor interesați Ordinele de numire în funcție”.

Petiția transmisă luni de Ad Astra ministrului Educației și Cercetării Monica Anisie și secretarului de stat Dragoș Ciuparu:

“Petiție

în baza Ordonanței nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activități de soluţionare a petițiilor.

Conform HG 24/2020 privind privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), acesta are în coordonare 43 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD). Observăm că:

(i) Ultima actualizare a paginii web [1] ce include Ordinele de numire ale directorilor generali precum și componența consiliilor de administrație ale acestora a fost făcută acum aproape patru ani.

(ii) În baza Ordinelor disponibile pe pagina web, multe din mandatele de director general fie au expirat, fie sunt aproape de a expira.

(iii) Pentru 16 din cele 43 INCD-uri au fost organizate recent concursuri pentru ocuparea funcției de director general [2].

În contextul de mai sus, coroborat cu imaginea mai degrabă negativă creată în spațiul public de salariile directorilor generali de INCD-uri, este cel puțin regretabil că ministerul pe care-l conduceți se prevalează de prevederi legale asupra datelor cu caracter personal pentru a nu pune la dispoziția celor interesați Ordinele de numire în funcție. Vezi cazul directorului general al IFIN-HH, în care MEC a refuzat cererea Federației Sindicale Hermes de a îi transmite ordinul de numire în funcție [3].

În speranța că sunteți adepții unei guvernări transparente și având în vedere imaginea INCDurilor în spațiul public, vă solicităm să ne transmiteți următoarele documente:

• Ordinele în vigoare de numire a tuturor directorilor generali de INCD-uri aflate în coordonarea MEC.

• Componența Consiliilor de Administrație ale INCD-urilor aflate în coordonarea MEC.

• De asemenea, vă rugăm să actualizați pagina web de mai sus [1].

Vă mulțumim pentru solicitudine.

Asociația Ad Astra,
prin Mihai Miclăuș, reprezentant legal

1. http://www.research.gov.ro/ro/articol/3753/sistemul-de-cercetare-incd-institute-nationale-de-cercetaredezvoltare-consiliile-de-administratie-ale-incd-aflate-in-coordonarea-ancsi
2. http://www.research.gov.ro/ro/articol/5162/minister-comunicare-concurs-de-selectie-pentru-functia-dedirector-general-la-institutele-nationale-de-cercetare-dezvoltare
3. https://www.facebook.com/FederatiaHermes/posts/3694769200597943

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
examen

Intenția guvernului britanic de a interzice telefonul în clase nu are legătură cu realitatea, arată o asociație a directorilor școlari / Când nu țin telefonul în geantă, elevii îl pot folosi pentru a învăța sau pentru propria protecție

Un plan al guvernului din Marea Britanie de a interzice telefoanele mobile în clasă a stârnit o reacție vehementă din partea unei mari asociații a directorilor de școli. Aceștia au…
Vezi articolul