Prevederea prin care părinții care au copii înscriși la program prelungit la creșă și grădiniță plătesc lunar o contribuție de hrană a fost introdusă în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământ (ROFUIP 2024). Mai mult, este precizat și faptul că se plătesc în avans pentru o lună calendaristică. Dacă până acum această prevedere era trecută doar în metodologia privind funcționarea creșelor și grădinițelor ca fiind un drept al părintelui, acum mențiunea apare la capitolul îndatoririle părinților.
Prevederea prin care părinții/reprezentanții legali ai căror copii care frecventează grupele cu program prelungit din unitățile de educație timpurie publice plătesc o contribuție lunară de hrană apare pentru prima oară în ROFUIP. E trecută la capitolul îndatoririle părinților /reprezentanților legali.
Cuantumul alocației de hrană
Introducerea prevederii și în ROFUIP 2024 vine în contextul în care Ministerul Educației nu a publicat o statistică cu privire la numărul grădinițelor și creșelor care au cantină. Sunt multe situațiile în care părinții spun că trebuie să plătească mâncarea adusă de firme de catering pentru că autoritatea locală nu susține financiar această cheltuială.
Art. 157, alin (10), ROFUIP 2024 – “Părinții/reprezentanții legali ai căror copii frecventează grupele cu program prelungit din unitățile de educație timpurie publice plătesc o contribuție lunară de hrană, stabilită prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali. Aceasta nu poate depăși contribuția de hrană stabilită prin art. 129 alin. (6) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și pentru stabilirea unor măsuri de asistență socială, cu modificările și completările ulterioare”.
Suma maximă este potrivit legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului 22 de lei în acest an și e stabilită prin hotărâre de Guvern.
Potrivit art. 129. alin (6) din Legea nr. 272/2004 Cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice și pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială într-un serviciu public de tip rezidențial, pentru copiii aflați în case de tip familial, precum și pentru mamele protejate în centre maternale este de 22 de lei. Cuantumul alocației de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil și copiilor din creșe și alte unități de educație timpurie.
Până acum mențiunea apărea într-o formă similară în metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, hotărârea nr. 566/2022, însă sub forma unui drept.
Art. 46 din metodologie prevede că “Părinții/Reprezentanții legali ai copilului au dreptul la:
c) să achite, după caz, contribuția lunară de hrană pentru copilul/copiii înscris/înscriși în unitatea în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, potrivit prevederilor prezentei metodologii”.
Alte precizări din ROFUIP legate de plata mâncării
Primăriile pot plăti integral sau parțial costurile pentru mâncarea copiilor, plata se face în funcție de prezenta copilului dar în avans pe o lună calendaristică. Dacă părintele se răzgândește și retrage copilul de la program prelungit, părintele primește înapoi banii plătiți anticipat pentru asigurarea hranei, în baza depunerii unei cereri scrise.
(11) Autoritățile administrației publice, din fonduri proprii, pot suporta integral sau parțial, contribuția lunară de hrană.
(12) Contribuția lunară de hrană pentru copiii înscriși în unitățile de educație timpurie se stabilește în funcție de numărul efectiv de zile de prezență a copilului la programul zilnic.
(13) Numărul de zile în care copiii au frecventat unitatea în care se oferă servicii de educație timpurie este monitorizat prin registrul de prezență, completat de cadrele didactice.
(14) Contribuția părinților/reprezentanților legali la suportarea cheltuielilor lunare de hrană pentru copiii înscriși în unitatea de educație timpurie cu program prelungit se realizează cu plata în avans pentru o lună calendaristică.
(15) Contribuția lunară de hrană pentru copiii care au achitat taxa și nu au frecventat programul unității de educație timpurie este reportată pentru luna următoare, pentru zilele în care au absentat.
(16) În situația retragerii copilului de la unitatea de educație timpurie cu program prelungit, părintele beneficiază de returnarea sumelor plătite anticipat pentru asigurarea hranei, în baza depunerii unei cereri scrise.
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Multumim partidului ,hrana detinutilor este gratuita ,ptr educatie platesc parintii
Doamne cum puteti dormi domnilor guvernanti ,satorita noua parintilor dormiti chiar si la serviciu
Va mulțumim
La gradinita 245 ,plătesc 23 lei masa pe zi. Am 2 copii plătesc 46 lei .Problema mea este ca deși la ora 12:30 se da prânzul, la ora 13:00 când ii iau sunt lihniti de foame! cum ies de acolo îmi cer papa.Am întrebat doamnele ingijitoare dacă copii mei au mancat si mi sa răspuns ” sa stau linistita ca au mancat” …..când ajung cu ei acasă, rupe in mâncat!.
Părinții trebuie să plătească mesele copiilor lor, pușcăriașii primesc gratis mesele (adică plătim tot noi și pentru pușcăriași)! Credeți că este normal? Ca să nu mai zic cât costă o masă pentru un copil la creșă (de stat) și cât costă o masă pentru un deținut….😡
La fiul meu la gradinita mâncarea costa 32,7 lei pe zi
normal și la ucrainieni le da 3000 mii de lei pe luna moca