Peste 1,5 milioane de copii ucraineni riscă să dezvolte anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, arată un raport World Vision. Fundația desfășoară activități de terapie prin artă în 6 centre din țară, de Ziua Sănătății Mintale

64 de vizualizări
Foto: World Vision
Un raport al organizației internaționale World Vision la care a contribuit și filiala din România arată că 22% dintre persoanele aflate în zone de conflict riscă să dezvolte anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, transmite organizația într-un comunicat de presă ce marchează Ziua Sănătății Mintale, pe 10 octombrie.

De Ziua Internațională a Sănătății Mintale, organizația atrage atenția că, în lipsa unor servicii adecvate de consiliere psihologică, costurile emoționale și economice vor fi extrem de mari la nivel global.

Sub acest risc de depresie, anxietate și stres post-traumatic se află 4,6 milioane de ucraineni dintre care 1,5 milioane sunt copii. Fundația va desfășura activități recreative și de terapie prin artă pentru minorii și adulții ucraineni în șase centre din țară.

Pentru 45% dintre părinții ucraineni cea mai mare îngrijorare în urma conflictului militar din țara lor este sănătatea mintală a copiilor, arată același raport. 

Într-un alt studiu, realizat în rândul a peste 1.000 de familii ucrainene rămase pe teritoriul Ucrainei, din 9 centre administrative și 8 orașe din Ucraina, părinții și alți apropiați ai copiilor au afirmat următoarele:

  • copii sunt mai triști (57%);
  • plâng și țipă mai mult decât de obicei (47%);
  • au coșmaruri sau nu pot dormi (43%);
  • au un comportament mai agresiv (34%); 
  • nu știu unde pot accesa suport psihologic (47%).

Dintre cei intervievați, media de vârstă este 44 de ani, și 54% dintre familii au cel puțin un copil, inclusiv 31% – un copil sub vârsta de 5 ani.

Organizația internațională avertizează că fără servicii constante de consiliere psihologică, în 15-20 de ani, acești copii vor deveni adulți cu diferite tulburări emoționale și de sănătate mintală. “Or, acest fenomen va avea un impact negativ și din punct de vedere economic. World Vision estimează că tratarea târzie a afecțiunilor de sănătate mintală a ucrainenilor afectați de conflictul militar va costa 2,7 miliarde de dolari americani. În schimb, dacă serviciile necesare ar putea fi accesate acum de către copiii și adulții ucraineni, costurile pentru anii următori ar putea fi reduse cu circa 1,6 miliarde de dolari“, scrie în comunicat.

Anul trecut, 70% dintre copiii strămutați și refugiați din șase zone de conflict, unde a intervenit World Vision, au spus că vor să aibă acces la servicii sociale și de consiliere psihologică.

De la începerea conflictului militar, Fundația World Vision România a deschis cinci centre pentru copiii ucraineni și familiile lor în București, Iași și va deschide încă unul în Constanța, unde ucrainenii beneficiază, printre altele, de: consiliere pentru integrarea pe piața muncii, activități recreative și terapie prin artă, cursuri de Limba Română, cât și alte cursuri pentru copii în vederea prevenirii pierderilor de învățare.

Până la sfârșitul lunii noiembrie, fundația va forma peste 50 de facilitatori comunitari pentru a face terapie prin artă cu copiii ucraineni. Tipul de intervenție ce urmează a fi implementat se numește „First Aid Arts“ și are ca scop gestionarea emoțiilor, procesarea traumelor și creșterea stării de bine prin artă.

De ziua Mondială a Sănătății Mintale, copiii ucraineni din Happy Bubble-uri au fost implicați în jocuri prin care au învățat cum să-și identifice propriile emoții și cum să empatizeze cu ceilalți. Totodată, părinții au fost implicați în activități de terapie prin care au descoperit cum pot folosi amintirile pozitive din trecut pentru construirea unui spațiu mental sigur în prezent.

Copiii din satele României nu au parte de afecțiune în familie, arată World Vision România

Copiii din comunitățile dezavantajate nu se confruntă doar cu sărăcie, discriminare pe baza statutului social sau alte criterii ori cu analfabetismul funcțional, ci și cu lipsa de afecțiune și apreciere din partea familiei, arată World Vision.

Mai mult de unu din patru copii de la sate (28%) spun că niciodată sau doar uneori există acasă o persoană dispusă să le ofere afecţiune. Totodată, 39% dintre adolescenți spun că niciodată sau rareori au pe cineva acasă care să-i laude, iar 34% nu se consideră la fel de fericiți ca ceilalți copii de vârsta lor.

“Lacunele din sistemul de protecție socială și din educație sunt direct legate de sănătatea mintală a copiilor. Un copil care nu are ce mânca sau cu se îmbrăca, care este în urmă la clasă față de colegi și care este neglijat de familie nu se poate simți fericit și împlinit. Mediul de la școală și de acasă trebuie să fie spații sigure, unde copiii să poată vorbi despre problemele lor și să poată primi afecțiunea și grija de care au nevoie”, mai atrage atenția organizația.

Studiul World Vision privind sănătatea mintală a refugiaților din Ucraina:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sprijinul pentru elevii ucraineni refugiați din calea războiului: măsurile și platformele lansate de Ministerul Educației de la Kiev, de la începutul invaziei ruse până în septembrie, pentru a asigura accesul copiilor la învățare

O serie de resurse pentru învățare și pentru organizarea cursurilor la distanță sau în sistem hibrid au fost lansate de autoritățile de la Kiev după declanșarea agresiunii ruse în această…
Vezi articolul

Copiii refugiați din Ucraina care merg la școală au un risc mai mic de a se simți singuri / Ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân “îngrijorător de scăzute” în Europa, potrivit unui studiu internațional al Salvați Copiii

Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, însă ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza…
Vezi articolul