Peste 36% dintre primării nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici – analiză Consiliul Național al Elevilor

14.303 vizualizări
FOTO: CNE
Aproape 37% dintre primării nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici, arată o analiză a Consiliul Național al Elevilor făcută pe răspunsurile administrațiilor locale din 928 de localități din România. Deși bursele pentru elevi sunt prevăzute în lege, doar aproape 9% dintre primării acordă toate tipurile de burse pentru elevii care se încadrează în criterii, potrivit documentului citat.

Pentru a realiza această analiză, consiliile județene ale elevilor au cerut primăriilor date pe baza Legii privind liberul acces la informațiile de interes public nr. 544/2001. Au fost trimise astfel de cereri către 3.129 de instituții. Au răspuns doar 928 dintre ele. Dintre acestea, 335 de primării (36,1%) au răspuns că nu acordă burse de niciun fel elevilor.

Primăriile care acordă burse însă nu tuturor elevilor, ci doar parțial și în cunatum mic și foarte mic sunt 511 și reprezintă un procent de peste 55 din totalul instituțiilor care au răspuns demesrcului CNE.

Numărul primăriilor care acordă burse tuturor elevilor care se încadrează pentru acestea, iar sumele sunt cele prevăzute de lege, este 82.

„Bursa constituie un stimulent pentru participarea elevului la viața școlară și, în foarte multe cazuri, în familiile dezavantajate din punct de vedere socio-economic, bursa constituie un argument pentru ca unicul copil al familiei să nu abandoneze școala”, potrivit CNE.

Reamintim că anul trecut Guvernul Dăncilă a aprobat pentru anul școlar 2019-2020 o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menţinut la valoarea aflată în plată în 2018, neimpunând de fapt o sumă minimă.

Actualul Guvern a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care pentru anul școlar următor, 2020-2021 cuantumul minim al burselor este stabilit la 150 de lei pe lună, însă din luna februarie până acum proiectul de HG nu a fost aprobat.

Criteriile de acordare a burselor în învăţământul preuniversitar de stat

Ordinul ministrului educației nr. 5576/2011 stabilește criteriile generale de acordare a burselor pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat. Acesta prevede că “elevii de la cursurile cu frecvență din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”.

Bursele se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile. Același ordin statuează următoarele: “Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti”.

Bursele de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat sunt: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social, prevede articolul 5 al OMECTS nr. 5576/2011.

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:
  • a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor şcolare naționale organizate de Ministerul Educației
  • b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Minister pentru competițiile internaționale
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Minister

Bursele de performanță se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care elevii au obținut rezultatele.

Elevii pot pierde bursa, dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10, prevede ordinul.

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:
  • a) au obținut media generală de cel puţin 8,50 și nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional
  • b) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației
  • c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Minister

Bursele de merit se acordă începând cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflață în celelalte clase ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional.

Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susținerii examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice, se arată în actul normativ.

Elevii nu pot primi două burse simultan, dar au dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. Excepție fac elevii care beneficiază de burse de studiu și pot primi şi burse de performanță sau burse de merit. Vezi toate detaliile despre burse aici

Vezi mai jos analiza generală, dar și situația corespunzătoare fiecărui județ, în urma solicitărilor CNE făcute primăriilor și a răspunsurilor acestora:

Statistică națională: https://bit.ly/statistică-națională

ALBA: https://bit.ly/burse-Alba

ARAD: https://bit.ly/burse-Arad

ARGEȘ: https://bit.ly/burse-Argeș

BACĂU: https://bit.ly/burse-Bacău

BIHOR: https://bit.ly/burse-Bihor

BISTRIȚA-NĂSĂUD: https://bit.ly/burse-Bistrița-Năsăud

BOTOȘANI: https://bit.ly/burse-Botoșani

BRAȘOV: https://bit.ly/burse-Brașov

BRĂILA: https://bit.ly/burse-Brăila

MUNICIPIUL BUCUREȘTI: https://bit.ly/burse-București

BUZĂU: https://bit.ly/burse-Buzău

CARAȘ-SEVERIN: https://bit.ly/burse-Caraș-Severin

CLUJ: https://bit.ly/burse-Cluj

CONSTANȚA: https://bit.ly/burse-Constanța

COVASNA: https://bit.ly/burse-Covasna

DÂMBOVIȚA: https://bit.ly/burse-Dâmbovița

DOLJ: https://bit.ly/burse-Dolj

GALAȚI: https://bit.ly/burse-Galați

GIURGIU: https://bit.ly/burse-Giurgiu

GORJ: https://bit.ly/burse-Gorj

HARGHITA: https://bit.ly/burse-Harghita

HUNEDOARA: https://bit.ly/burse-Hunedoara

IALOMIȚA: https://bit.ly/burse-Ialomița

IAȘI: https://bit.ly/burse-Iași

ILFOV: https://bit.ly/burse-Ilfov

MARAMUREȘ: https://bit.ly/burse-Maramureș

MEHEDINȚI: https://bit.ly/burse-Mehedinți

MUREȘ: https://bit.ly/burse-Mureș

NEAMȚ: https://bit.ly/burse-Neamț

OLT: https://bit.ly/burse-Olt

PRAHOVA: https://bit.ly/Prahova

SATU MARE: https://bit.ly/burse-Satu-Mare

SĂLAJ: https://bit.ly/3bmk7BP

SIBIU: https://bit.ly/burse-Sibiu

SUCEAVA: https://bit.ly/burse-Suceava

TELEORMAN: https://bit.ly/burse-Teleorman

TIMIȘ: https://bit.ly/burse-Timiș

TULCEA: https://bit.ly/burse-Tulcea

VASLUI: https://bit.ly/burse-Vaslui

VÂLCEA: https://bit.ly/burse-Vâlcea

VRANCEA: https://bit.ly/burse-Vrancea

FOTO: CNE


4 comments
  1. De ce nu se primesc burse in tot judetul?Dacă e lege e pentru t
    oți elevii! Copilul meu frecventează cursurile clasei a7-a,cu rezultate bune,iar venitul lunar pe familie e de 800 lei,plus alocatia de stat.

  2. Liceul din Topoloveni nu respectă aceste prevederi, banii venind ori cu întârziere ori foarte putini. Rușine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sute de părinți ai elevilor de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus un memoriu la Inspectoratul școlar, în care o susțin pe directoarea care a demisionat pe fondul unor presiuni de la ISJ: Semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ asupra procesului educativ

Sute de părinți de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus la Inspectoratul școlar un memoriu prin care o susțin pe directoarea Virginia Mîndruţă Tănăsescu care a demisionat din funcție…
Vezi articolul