Bursele pentru elevi vor fi de minimum 150 de lei pe lună – proiect

13.518 vizualizări
exmatricularea elevilor
Foto: Pexels.com
Cuntumul minim al burselor şcolare va fi de 150 de lei pe lună, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Educaţiei. Primăriile vor plăti aceste sume din bugetele locale, se arată în documentul citat. Reamintim că anul trecut fostul Guvern a aprobat o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menţinut la valoarea aflată în plată în 2018, neimpunând de fapt o sumă minimă.

Proiectul de act normativ prevede:

  • În anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de
    studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de 150 lei.
  • Bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
  • Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

“Uniformizarea alocării burselor prin stabilirea unui cuantum minim al fiecărei categorii de bursă răspunde nevoii de a sprijini sistemul pentru a deveni mai eficient, în special răspunzând
nevoilor elevilor proveniți din grupurile dezavantajate/vulnerabile”, se arată în nota de fundamentare.

În documentul pus în dezbatere nu există un impact bugetar menţionat sau o sumă estimată pentru această decizie de impunere a sumei de 150 de lei pentru burse, drept cuantum minim.

Pe 9 decembrie 12 organizații de elevi au cerut Guvernului, printr-o scrisoare dechisă, aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze un prag minim pentru burse. Propunerile erau în funcție de grupul țintă al fiecărui tip de bursă:

  • bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;
  • bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;
  • bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;
  • bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.

Consiliul Național al Elevilor susținea că sunt localități unde bursele sunt de doar 8 lei pe lună și argumentează că o sumă minimă trebuie impusă autorităților publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern, pentru a contribui la impunerea echității în sistemul de educație.

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei ministrului de Interne, Lucian Bode, spune jurnalista Emilia Șercan / Decizia Comisiei de Etică este una politică

Verdictul Comisiei de Etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai privind acuzațiile de plagiat din teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode este unul politic, consideră Jurnalista Emilia Șercan, scrie…
Vezi articolul

Premierul Ciucă: Certificatul Covid nu poate fi adoptat în perioada imediat următoare, Parlamentul a intrat în vacanță / Închiderea școlilor ar fi evitată prin adoptarea certificatului, potrivit ministrului Sănătății

Certificatul verde nu mai poate fi adoptat până la redeschiderea școlilor, pe 3 ianuarie, deoarece Parlamentul a intrat în vacanță parlamentară, potrivit declarațiilor făcute de premierul Nicolae Ciucă. El a…
Vezi articolul