Peste 50% dintre tinerii între 16 și 18 ani nu se protejează în timpul actului sexual, fapt ce explică de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE – Studiu

514 vizualizări
Foto: MedLife
Lipsa informării îi face pe români să subestimeze riscul infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală și să adopte comportamente riscante. În prezent, unu din cinci tineri activi sexual a declarat că nu folosește nicio metodă de protecție, iar 52% dintre tinerii între 16 și 18 ani afirmă că fac sex neprotejat, fapt ce explică de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE, conform unui studiu MedLife.
 • Metodologie: Studiul este reprezentativ la nivel național pe grupa de vârsta studiată, chestionar online auto-aplicat, panel Daedalus – 800 participanți la nivel național, cu vârste intre 16-35 ani. Marja de eroare este +/- 3.4%, la un interval de încredere de 95%.

Principalele concluzii ale studiului:

 • 90% dintre tinerii români nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.
 • Doar 1% din populația tânără cunoaște toate metodele de protecție împotriva ITS-urilor.
 • Aproximativ 20% dintre respondenți nu cunosc mai mult de 3 BTS-uri.
 • Cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala in randul tinerilor care declara ca au auzit de acest tip de afecțiuni sunt infecția cu HIV/SIDA (91%), sifilisul (82%) și infectia cu HPV (69%), în timp ce chlamydia, herpesul sau gonoreea, deși au o incidență mai mare în rândul tinerilor, se află mai jos în clasament. 
 • 1 din 5 tineri activi sexual a declarat ca nu folosește nici o metoda de protecție, iar raportat la segmentul mai tânăr, 52% din tinerii între 16 si 18 ani afirma ca fac sex neprotejat, fapt ce explica de ce România este în continuare țara cu cele mai multe mame minore din UE.
 • 2 din 10 respondenți nu cunosc efectele pe termen lung ale infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală.
 • Nivelul de îngrijorare cu privire la posibilitatea de a contacta o BTS este destul de scăzut, cei mai mulți avand o atitudine moderat îngrijorată, respectiv 41% din target.

13 comments
 1. Am predat 5 ani in Germania. Nu mai existau eleve virgine de la clasa a 8-a in sus. Cand aparea cate o problema de ordin sexual intr-un colectiv de elevi de cele mai multe ori era vorba despre orgii intre minori. Din 2017 m-am intors in tara. Pana acum am avut ca dirigintă 2 eleve care au nascut copii conceputi cu alti colegi in vestiarele salii de sport si mai multe scene de sex la demisolul scolii sau prin sali de clasa goale. Principala vinovata este cultura sexului liber promovata in mediul online. Sunt foarte multe partide de sex in scoli care nu apar niciodata in presa nationala. Cat despre parinti, se pot spune cam aceleasi lucruri. Am mame care nu stiu cine sunt tatii copiilor si care fac videochat, copii facuti cu unul dintre socri, fete de 12-13 ani care umbla cu baieti de politisti sau de politicieni locali de 23-26 de ani, tati care nu ies din pacanele si bunici analfabeti care au in grija copii total scapati de sub control.

 2. Toate materialele pe tema asta evită informația esențială: de ce avem mame minore? Pentru că așa este tradiția unei minorități care își căsătorește copiii de la 12 ani, pe fete le oprește de la școală iar la 15 ani sau mai devreme acestea din urmă sunt mame(minore).

  @DarkNight: Religia ne învață să nu facem sex în afara căsătoriei. Dacă s-ar respecta asta, nu am avea nici mame minore, nici atâtea BTS, nici multe alte probleme.

  Mamele minore sunt doar un scut emoțional, un cal troian prin care se introduce ideologia de gen în școli.

 3. Nu exista spital, nici macar la tara, care sa nu faca planning familial prin CAS. Daca mamica si taticu nu vor sau nu se pricep, sa-si ia copilul de mana si sa-l duca acolo, asa cum il duceau la pediatru cand era mic. Si-i explica tot ce trebuie competent. La noi in sat, medicul de familie are anticonceptionale la farmacia cabinetului si administreaza si gratuit injectie anticonceptionala doritoarelor. De asemenea, au fost la cabinet multe campanii de educatie sexuala si s-au distribuit gratuit produse de igiena feminina si prezervative. Ce ati vrea? Sa vina scoala sa vi-l si puna pe pe.nnis?

 4. Sarcina ca sarcina… dar nici măcar împotriva bolilor cu transmitere sexuală nu vor sau nu știu să se protejeze. De la herpes genital la HIV, e o grupă largă de boli la care se expun amândoi, iar antibioticele încep să nu mai aibă rezultate la unele dintre ele.

 5. Pentru că la noi, nu se face educație pentru sănătate, ci religie, ca să mai primească popii niște bani în plus, sărăcuții de ei, că nu au destul.

  1. Stai liniștit, ca să constatat științific în țările de când s-a introdus educație sexuală în școli, ratele de sarcina timpurie au crescut, nu au scăzut, pentru ca le învață și pe fetele cuminți cum e să fi…prostituată de foarte tânără

   1. Da? Mai exact, unde, în care țări? De unde ai scos chestia asta?

    PS Fetele alea nu-s singure acolo. Învață-ți băiatul să-și țină obiectul în pantaloni măcar până-i crește barba. Dacă ele sunt prostituate, el ce este?

  2. Da cum se face ca ajungi sa te culci cu cineva despre care stii atit de putin si ai atit de putina incredere in el/ea incit trebuie sa te “protejezi”? Ai probleme mult mai grave decit “protectia”.

   “Expertii” astia nu au folosit niciodata in viata lor un prezervativ, pt ca daca ar fi folosit unul vreodata ar sti EXACT de ce lumea le evita si o fac “neprotejat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Controale în școlile din Bacău pentru publicarea transparentă a funcțiilor plătite din bani publici și a salariilor, anunțate de Inspecția Muncii. Lista acestora trebuie afișată în școli și online, anual, pe 31 martie și 30 septembrie, potrivit legii

Școlile din județul Bacău vor fi verificate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru publicarea în mod transparent a listelor cu funcțiile personalului plătit din fonduri publice și salariile angajaților,…
Vezi articolul

Ligia Deca vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru școlile eligibile, care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a atinge ținta din PNRR / Amânările de termene și întârzierile în semnarea contractelor pun în pericol PNRAS

Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru cele 400 de școli eligibile care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a…
Vezi articolul

Standardele reduse pentru obținerea titlurilor didactice în Drept și restricțiile mai slabe pentru prevenirea conflictului de interese în cazul atestatului de abilitare – confirmate prin decizie definitivă a Înaltei Curți / Hotărârea vine în momentul în care Ministerul Educației pregătește noi norme în aceste domenii

O decizie de acum doi ani a instanței, ce elimina o parte dintre standardele minimale pentru conferirea titlurilor didactice în domeniul Dreptului și înlătura o măsură de prevenire a conflictului…
Vezi articolul