Retragerea Catincăi Nistor din funcția de director ICR Londra, cerută printr-o petiție de românii din Marea Britanie / Nistor, fiica unui mason care are legături cu PSD, trimisă în judecată pentru că și-ar fi atribuit bani necuveniți de la Bulandra

5.384 de vizualizări
Foto: Captură – Youtube.com
Mai mulți români din Marea Britanie au inițiat o petiție în care protestează față de numirea Catincăi Nistor la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra, solicitând „retragerea acesteia din funcția de director ICR Londra și organizarea unei noi proceduri de numire.” Amintim că Nistor, propunea președintelui ICR Liviu Jicman, pentru postul de director al ICR Londra, a fost audiată săptămâna trecută în Comisia pentru Cultură a Senatului, care a votat numirea ei la ICR Londra astfel: 13 voturi pentru, 4 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Înregistrarea video de la audiere, făcută publică de USR, arată nemulțumirea unora dintre senatori privind pregătirea și competența Catincăi Nistor. Un senator a propus amânarea votului, după ce candidata nu a putut să spună care sunt principalele sale două obiective pentru mandatul de 4 ani pe care urmează să-l ocupe.

„La audierile din cadrul Senatului României, Catinca Maria Nistor a arătat că nu cunoaște obiectivele și misiunea ICR și a refuzat să răspundă întrebărilor Comisiilor reunite privind activitatea sa. Ne-au mâhnit și indignat problemele sale de exprimare (necunoscând nici măcar diferența dintre termenul britanic și englez, sfidând, astfel, statul unde își va desfășura activitatea) precum și atitudinea condescendență și sfidătoare la adresa membrilor Comisiei”, se arată în petiția românilor din Marea Britanie.

Catinca Maria Nistor (33 de ani) este actriță și actuală colaboratoare a postului lui Adrian Sârbu, Aleph News, în calitate de prezentatoare. Ea este este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra, scrie culturaladuba.ro. Părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea.

Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea, și a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra. Ulterior, a fost trimisă și în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

În primă instanță, pe 19 septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este, însă, definitivă.

Catinca Nistor consideră că ceea ce s-a întâmplat la Bulandra în timpul interimatului său o va ajuta în următoarea misiune.

„Experiența de 11 luni de asigurare a interimatului Teatrului Bulandra, luni care au cuprins chiar perioada începutului pandemiei și am întâlnit situații dificile în primul rând din punct de vedere financiar, care m-au făcut să mă folosesc de toate resursele pe care le-am avut și experiența aceasta cred că mă va ajuta în următoarea misiune, pe care urmează să o încep”, a spus Catinca Nistor în timpul audierii de la Senat, despre situația de la Teatrul Bulandra.

Nistor și-a adus și cazierul judiciar la Parlament, deși nu este nevoie de așa ceva la audieri:

Catinca Nistor: „Ca să vă spulber orice suspiciuni juridice, eu am scos și cazierul meu, l-am pregătit și puteți vedea că este imaculat.

Radu Mihai Mihail, senator USR: Nu suntem la ministerul de interne, nu ne interesează cazierul.

Audierea integrală a Catincăi Nistor, de la minutul 41:25, în video-ul de mai jos:

După audierile de miercuri, USR a acuzat că „PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”, scrie G4Media.ro.

Miercuri, au fost votaţi, pe repede-înainte, alte şase nume pentru funcţii de conducere la ICR Londra, Lisabona, Viena, Chişinău şi Varşovia. Audierile au fost doar de formă, iar votul s-a dat pe linie de partid, doar USR a votat împotriva acestor numiri, mai scrie G4Media.

„Pentru că nu acceptăm ca ICR să devină o altă instituţie compromisă, populată de sinecuri. Am spus-o şi în timpul audierilor: faptul că totul este decis pur politic, fiind funcţii acordate ca sprijin unor colaboratori, nu este în niciun caz constructiv. Cazul Londra este un caz absolut aberant, ce se întâmplă este o ruşine pentru modul în care vrem să reprezentăm cultura română în lume”, a declarat senatorul Radu Mihail, prezent la audieri, conform comunicatului de presă al USR.

Într-un interviu acordat pentru Cultura la dubă în martie 2020, pe când era managerul teatrului Bulandra, Catinca Nistor spunea: „Când am împlinit 28 de ani, mi-am dat termen până la 35 să am rostul meu la Londra, unde merg frecvent. Am început să îmi construiesc un network acolo. Visul meu e să mă trezesc dimineața, să știu cum arată bucătăria mea, make a tea și breakfast, să merg la lucru și să fac în fiecare zi același lucru, să lucrez on stage, în Londra.”

Mai jos, textul integral al petiției pe care o regăsiți pe campaniamea.declic.ro:

„Către: Klaus Werner Iohannis, Președintele României, Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României, Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, Liviu Sebastian Jicman, președinte ICR

Solicităm retragerea Catincăi Maria Nistor din funcția de Director ICR Londra!

În urma audierilor pentru funcția de director al Institutului Cultural Român de la Londra din data de 13 aprilie 2022 solicităm retragerea Catincăi Maria Nistor din această funcție.

Considerăm că incompetența și inadecvarea precum și problemele de ordin legal ale Catincăi Maria Nistor, relatate și de presa din România, reprezintă motive suficiente pentru a considera nominalizarea dânsei atât o vulnerabilitate pentru Ministerul de Externe, ICR și diplomația românească, cât și un prejudiciu de imagine adus culturii române și imaginii țării în Regatul Unit al Marii Britanii.

În anul 2019, în urma unui protest public al actorilor, Catinca Maria Nistor a fost retrasă din funcția de manager interimar al Teatrului Bulandra, după numai 11 luni de exercitare a mandatului. Ulterior, Catinca Maria Nistor a fost trimisă în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite. Tribunalul București a decis în primă instanță, pe 19 septembrie 2021, să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe pârâtă să returneze teatrului aproape 7000 de euro. Decizia nu este definitivă.

La audierile din cadrul Senatului României, Catinca Maria Nistor a arătat că nu cunoaște obiectivele și misiunea ICR și a refuzat să răspundă întrebărilor Comisiilor reunite privind activitatea sa. Ne-au mâhnit și indignat problemele sale de exprimare (necunoscând nici măcar diferența dintre termenul britanic și englez, sfidând, astfel, statul unde își va desfășura activitatea) precum și atitudinea condescendență și sfidătoare la adresa membrilor Comisiei. Audierea în fața Parlamentului se poate găsi aici.

Ținând cont de cele enumerate mai sus, dar și de parcursul profesional al Catincăi Maria Nistor de până acum, solicităm retragerea acesteia din funcția de director ICR Londra și organizarea unei noi proceduri de numire.

În calitate de membri ai comunității românești din Marea Britanie precum și de persoane apropiate și interesate de cultura română, sperăm că instituțiile abilitate vor nominaliza o persoană competentă și onestă, care să contribuie la îmbunătățirea imaginii României și culturii sale.

De ce este important?

Imaginea României și a culturii sale este în pericol.”


6 comments
 1. Nu am mai vazut atata manipulare de cand am studiat la SNSPA. Nu. N-am fost colega cu dl Craciun. Sunt un pic mai in varsta. Dar dl Claudiu Craciun, sotul doamnei Roxana Dumitrache, stapaneste foarte bine “arta” si exceleaza in executie. Poate ca interviul de angajare al Catincai Nistor nu este cel mai grozav (singurul dintre cele 3 nominalizari pt acel post filmat si facut public) si stiu ca toti cititorii articolelor de aici s-ar fi descurcat mai bine, insa in cazul ei, as prefera sa fac o analiza dupa 1 an de la instalarea pe post. Poate din cauza ca am vazut-o pe scena, facandu-si meseria cu atata pasiune. Si as mai vrea sa inteleg cum un director ICR numit si admis in baza unei audieri in Comisie parlamentara (repet: singura filmata si publicata :)) poate inlocui un Referent coordonator care a asigurat, dar nu prin concurs sau audiere, un interimat de 1 an. E adevarat, e posibil dar nu obligatoriu, sa ramana fara privilegiile de care s-a bucurat in acest rastimp, anume indemnizatii pentru intreaga familie i.e. sot si copil.
  Trista tara. Trista manipulare la toate mesele. Scapa cine poate 🙁

  1. Numele meu este Cristian si am fost stagiar la ICR Londra in toamna anului 2021. Va inselati in toate privintele: in primul rand, toate audierile au fost filmate dar a doamnei Catinca Nistor a fost cea mai catastrofala, a facut de ras toate institutiile implicate: MAE si ICR. Obiectivele pentru 4 ani nu se seteaza dupa 1 an de mandat, sa fim seriosi, la orice interviu pentru un amarat de job stii sa spui ce iti propui. Nu a intrebat-o daca stie cine e Zadie Smith, totusi. O cunosc si am lucrat cu dna Roxana Dumitrache, probabil cel mai competent si mai erudit om pe care l-am cunoscut, admirata de comunitate si apreciata de public
   plus o prezenta foarte rafinata. Nu mi-o pot imagine pe dna Nistor fiind in stare sa modereze o dezbatere literara sau academica; prestatia din audiere spune tot. Este pacat de munca de la ICR Londra, in 2 oameni au dus proiecte mari si grele, lucrand si 16 h pe zi (am fost acolo si stiu ce vorbesc). Nu, dna Dumitrache nu are de pierdut nimic, mai informati-va inainte sa spuneti tampenii despre indemnizatii pentru ca sunteti intr-o eroare grava. Este o rusine pentru Romania nominalizarea dnei Nistor ca sa nu mai zic ca imaginea ei era foarte proasta si inainte, dar acum este definitiv compromisa dupa audieri si interviuri jenante. Nu va intrebati de ce actori mari, colegii ei, se dezic de ea? Si de ce are procese si probleme penale?! Nu sa va putea reabilita, oricine va incerca sa afle cine conduce ICR Londra va da peste acele audieri si prestatia ei caraghioasa, obraznica si suficienta. Au spus-o deja oameni de cultura importanti. Pur si simplu este o impostoare care desi stia ca va fi audiata nici macar nu a citit 30 min despre ICR. Jenant!

 2. “Sălile pline de romani vor fi apreciate de englezi”? De ce ar fi apreciate de englezi? Suntem toți VIP-uri și abia așteaptă sa ne vadă cum umplem sălile de spectacole din țara lor? Nu ma prind.
  Nu trebuie sa fi expert în cultura sa observi ca domnișoara în cauza habar nu are cum sa onoreze poziția obținută. Nici nu are nevoie. Ne-a explicat clar cum va urma directivele șefului. In concluzie, salutați noua versiune FSN! PNL+PSD =FSN 2.0. Ne prefacem ca suntem democrați și pretindem ca ajutam la evoluția imaginii acestei tari în timp ce împărțim și furam ce a mai rămas din moștenirea marelui FSN 1.0.

 3. Guvernul Ro adora borfasii si cei care au probleme cu justitia. Sunt o multime de hoti, plagiatori mai mici ori mai mari. Unii acoperiti de pile si relatii. Pornind de la Citu si ajungand la aceasta Nistor. Ce mai conteaza una cu pile in plus!

 4. Se pare ca guvernul Romaniei adora borfasii. Cu cat fura pas cu pas sau au probleme cu justitia cu atat sunt mai bine promovati. Catu V cu probleme cu legea in SUA, Raed cu achizitii dubioase si multi altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plățile împrumuturilor studențești din SUA au fost amânate pentru încă patru luni. Joe Biden a acceptat să taie câte 10.000 de dolari din datoriile fiecărui student care a făcut împrumut pentru studii

Plățile federale ale împrumuturilor studențești din SUA vor fi amânate până la 31 ianuarie 2022, după cum a anunțat Departamentul Educației săptămâna trecută, potrivit publicației 19FortyFive. Cu toate acestea, departamentul…
Vezi articolul

OFICIAL Între 1200 și 2000 euro pe lună, valoarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, acordate prin concurs, pentru cel mult 10 luni, în anul universitar 2023-2024. Condiții de înscriere și domeniile de interes pentru care se acordă bursele

A fost publicat în Monitorul Oficial (MO) ordinul de ministru prin care se stabilește numărul de burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru…
Vezi articolul

Primarul unei comune din Buzău cere ajutor pentru amenajarea toaletei în interiorul grădiniței: Trec peste ruşine şi spun direct şi public: dacă vrea cineva să ne ajute cu orice, o comunitate întreagă vă va mulţumi

Primarul comunei Lopătari, Claudiu Constantin, a făcut un apel public către cei care doresc să ofere o mână de ajutor pentru amenajarea unei toalete interioare la grădiniţa din localitate. „Avem…
Vezi articolul