Populația de etnie romă are cel mai scăzut nivel de educație. Doar 2% au absolvit studii superioare, comparativ cu 16% dintre români și 13% dintre maghiari – Recensământ

1.208 vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Persoanele care s-au declarat ca fiind de etnie romă la recensământ au cel mai scăzut nivel de educație și cel mai mic procent de persoane care au absolvit studii superioare. Doar 2% dintre cele 569.477 persoane rome au absolvit studii superioare, comparativ cu cei care s-au declarat români (16%) sau maghiari (13%), potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului făcute publice de INS.

UPDATE 18:03 INS precizează că “În tabelul 6. Populația rezidentă după etnie și limba maternă, la 1 decembrie 2021 – rezultate provizorii – continuare au fost înlocuite denumirile indicatorilor ‘Chinezi’ cu ‘Ruteni’ și, respectiv, ‘Ceangăi’ cu ‘Albanezi'”.

35,4% dintre români au un nivel de educație scăzut, comparativ cu 37% dintre maghiari și  82,7% din populația de etnie romă. 

Populația de etnie romă înregistrată la recensământ a fost de 569,5 mii persoane (3,4%, creștere ușoară față de 3,3% în 2011), potrivit G4Media. Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.568,9 mii persoane (din totalul celor 19.053,8 mii persoane care formează populația rezidentă a României).

Datele despre persoanele care s-au declarat de etnie romă și cel mai înalt nivel de educație absolvit:

Populația de etnie romă înregistrată – 569.477 mii persoane, dintre care:

  • 12.365 de persoane cu nivel de educație superior,
  • 86.294 de persoane cu nivel de educație mediu,
  • 470.818 de persoane cu nivel de educație scăzut.

Datele despre persoanele care s-au declarat de etnie română și cel mai înalt nivel de educație absolvit:

Populația de etnie română înregistrată – 14.801.442 de persoane, dintre care: 

  • 2.589.282 de persoane cu nivel de educație superior,
  • 6.965.362 de persoane cu nivel de educație mediu,
  • 5.246.798 de persoane cu nivel de educație scăzut.

Datele despre persoanele care s-au declarat de etnie maghiară și cel mai înalt nivel de educație absolvit:

Populația de etnie maghiara înregistrată – 1.002.151 de persoane, dintre care:

  • 13.0051 de persoane cu nivel de educație superior,
  • 50.1411 de persoane cu nivel de educație mediu,
  • 37.0689 de persoane cu nivel de educație scăzut.
Date principale despre recensământ

Populația activă este de 8.185.049 de persoane, față de 9.180.337 persoane în 2011.

Recensământul populației și locuințelor 2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.

Citește și:
În ultimii 10 ani a crescut cu 3% numărul celor care au absolvit studii superioare, potrivit datelor INS privind Recensământul Populației și Locuințelor 2021 / Doar 16% din populația țării a absolvit o facultate, adică 3 milioane de persoane
G4Media.ro – Recensământ: 61% dintre evreii din România au studii superioare, comparat cu 17% dintre români și 12% dintre unguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Politicienii legiferează ca la piață, în Senat, pentru admiterea la liceu a elevilor. De ce examen pe 50% din locuri? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: A fost decis de Camera Deputaților, nu pot să dau studii pentru cei 50% / USR s-a retras de la dezbateri

Un examen de admitere la liceu, pe lângă Evaluarea Națională, va fi introdus în noua lege a Educației, pentru 50% dintre locuri. Prevederea a rămas în actuala formă a proiectului…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală” – Marius Nistor, FSE, după negocierile de la Guvern / Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele? Simion Hăncescu, FSLI: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi

Oferta Guvernului îi nemulțumește pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că,…
Vezi articolul
Cezar Preda / Foto: INQUAM Photos George Calin

Ce a vrut să spună inginerul metalurg Cezar Preda, noul director adjunct al ICR Paris? ”Cultura noastră are valențe nu numai literare, de arte, muzicale, are și valențe tehnice, de informatică, de inteligență artificială” / ”Suveranitatea noastră, a României, este absolut importantă să o facem în domeniul culturii, pentru că, în altă parte, nu”

Numirea recentă a lui Cezar Preda și a lui Victor Paul Dobre, doi ingineri trași pe linie moartă din politică, în posturi de conducere la filialele Institutului Cultural Român (ICR)…
Vezi articolul