Posibile discuții în Parlament azi cu reprezentanții cultelor religioase și ministrul Educației, după ce dezbaterea pe proiectele legilor Educației s-a suspendat până mâine din cauza unui amendament privind “principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”

374 de vizualizări
Foto: Mircea Florescu – Basilica.ro
Reprezentanții cultelor religioase ar putea fi chemați azi la discuții în comisia de învățământ din Camera Deputaților, după ce dezbaterea pe amendamente pentru proiectul Legii învățământului preuniversitar a fost suspendată până mâine, după doar o oră de când a început ședința. Președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a precizat la ieșirea de la dezbateri că “în cazul în care va fi nevoie”, reprezentanții cultelor ar putea fi chemați joi în comisie pentru a se lămuri blocajul. Amintim că dezbaterile s-au blocat pe un amendament adus articolului care vizează “principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”.
  • Până acum, din cele 500 de pagini de amendamente, ședința s-a oprit la articolul 3. Proiectele legilor Educației se află în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților. Potrivit programului anunțat, până joi, 27 aprilie, deputații ar trebui să lucreze zilnic, inclusiv sâmbătă de la ora 9 dimineața la ora 9 seara, pentru a dezbate cele peste o mie de amendamente propuse de partide. USR a depus peste 200 de amendamente, iar PSD a anunțat 790.

Președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a fost întrebată de jurnaliști la ieșirea de la dezbateri, dacă astăzi vor fi chemați la discuții în comisie, reprezentanții cultelor religioase pentru a se lămuri blocajul privind amendamentul în cauză.

“În cazul în care va fi nevoie, va fi și această discuție. Vom avea o discuție cu doamna ministru, o vom ruga să ne exprime o poziție în acest sens, în cazul în care poziția dumneaei va fi diferită față de cea exprimată săptămâna trecută la întâlnirea cu cultele, vom lua în considerare, chiar și a invita din nou cultele în cursul zilei de astăzi aici la comisie, în prezența colegilor parlamentari, bineînțeles, alături de doamna ministru, pentru a clarifica o diferență de opinie față de săptămână, că dacă va fi cazul”, a explicat Natalia Intotero.

Amintim, articolul din proiectul de lege care a generat suspendarea ședinței: art. 3 lit. „k) principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice.”

Natalia Intotero a spus că „aici avem mai multe amendamente. Primul amendament este din partea grupului parlamentar PSD + deputați PNL și grupul AUR.”

Întrebat care este punctul de vedere al Ministerului Educației, secretarul de stat Sorin Ion a spus că nu poate exprima o poziție clară: „Îmi pare rău, nu pot exprima la acest moment o poziție clară a Ministerului. Și cred că aici ar trebui să mai avem niște discuții pe această temă.”

Și în timpul dezbaterilor, președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților a menționat că propune o discuție cu reprezentanții cultelor:

„Este unul dintre amendamentele solicitate de cele 13 culte religioase din România și asumate de o parte din membri ai Parlamentului României. Față de întâlnirea pe care am avut-o săptămâna trecută, în această sală, cu reprezentanții cultelor, observ că de data aceasta poziția ministerului este alta. În consecință, din punct de vedere al transparenței, al echității, eu vă propun, poate, o discuție, din nou, cu reprezentanții cultelor și, în acest context, aș supune atenției dumneavoastră suspendarea ședinței până mâine, până când reprezentanții Ministerului – dacă va fi nevoie, poate chiar îi invităm aici, în prezența dumneavoastră, a doamnei ministru, dar urmează să discutați, să luați dumneavoastră legătura cu doamna ministru. De aceea, supun atenției dumneavoastră suspendarea până mâine, până la clarificarea acestor aspecte pe care noi le considerăm foarte importante. (…)”, a spus Intotero.

Citește și:
Ședința dezbaterii din Parlament pe legea Educației a fost suspendată până mâine. Blocajul – independența față de dogmele religioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte Română simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2024. Itemi de înțelegere a două texte la prima vedere, de Simona Antonescu și Liviu Papadima, plus cerințe de vocabular și gramatică. „Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?” – subiectul scurt de motivare / Subiectul al II-lea cerea un rezumat

Elevii de clasa a VIII-a au primit două texte la prima vedere la simularea probei de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024, potrivit subiectelor consultate de Edupedu.ro.…
Vezi articolul