PSD anunță că a depus aproape 800 de amendamente la legile educației / UPDATE Dezbaterile punctuale la proiectele de legi, în Camera Deputaților, au început cu o amânare

1.533 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
UPDATE Dezbaterile pe amendamente vor începe miercuri, la ora 9. Inițial, marți la ora 14 era programată prima ședință a comisiei de învățământ din camera Deputaților, potrivit calendarului stabilit. Vor fi dezbateri maraton, câte 12 ore pe zi, de la ora 9 dimineața la 9 seara, până joi, 27 aprilie.

Știrea inițială. “Abia la prânz, grupurile parlamentare vor primi câte un exemplar ce conține toate amendamentele depuse la proiectul legii Învățământului Preuniversitar și la proiectul legii Învățământului Superior”, spun surse pentru Edupedu.ro. În total au fost depuse peste o mie de amendamente: USR a anunțat peste 200, iar PSD are 790 de amendamente, scrie pe Facebook președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

Miercuri este prima zi de dezbateri maraton în comisia de învățământ, care vor dura 8 zile, inclusiv sâmbătă, câte 12 ore pe zi. Zilnic, între orele 9 dimineața și 9 seara, până joi, 27 aprilie, deputații vor discuta și vota sute de amendamente depuse la proiectele legilor Educației. În total sunt peste 1.000 de amendamente: USR a depus 200 de amendamente, iar, din interiorul coaliției, PSD a anunțat că a depus 790 de amendamente, scrie pe Faceboo, președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

Potrivit surselor Edupedu.ro, astăzi va fi doar o jumătate de zi de lucru, pentru că deputații vor primi proiectele de legi cu amendamentele aduse abia la ora 14. “Abia la prânz, grupurile parlamentare vor primi câte un exemplar ce conține toate amendamentele depuse la proiectele legii. Vor studia cu atenție amendamentele, iar dezbaterile propriu-zise vor începe de joi”, spun surse pentru Edupedu.ro.

Din cele 9 comisii care trebuie să trimită avizul pe legile Educației până la votul în plen, trei dintre ele au avizat deja favorabil proiectele de legi, în data de miercuri, 12 aprilie, când în comisia de învățământ avea loc o dezbatere pe legi. Avizele primite sunt de la Comisia pentru muncă şi protecţie socialăComisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Deputații vor avea de dezbătut peste 1.000 de amendamente în zilele ce urmează.

Săptămâna trecută au fost la dezbateri în comisie reprezentanți ai profesorilor, elevilor, părinților, cultelor religioase pentru a aduce amendamente la proiectele legilor Educației.

Informații de context

Inițial, votul în plen pentru legile educației era programat pentru data de 26 aprilie.

Președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus în deschiderea dezbaterilor pe proiectul legii învățământului Preuniversitar care au avut loc marți, pe 11 aprilie, că va cere Biroului Permanent ca deputații să aibă “program de lucru non-stop săptămâna viitoare, cu excepția probabil a zilei de duminică”, urmând ca toate amendamentele să fie trimise până pe 18 aprilie, iar pe 26 aprilie să fie votul pe legile Educației în plenul Camerei Deputaților, a spus Intotero.

În partea a doua a dezbaterilor de marți, Natalia Intotero a revenit pe acest subiect explicând că în cazul în care nu vor finaliza dezbaterile, ar putea vota pe 2 mai proiectele de legi.

“Suntem dispuși să venim 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26 aprilie. În cazul în care nu finalizăm aceste dezbateri, vom solicita să intrăm pe cealaltă săptămână pentru a ne încadra în acel termen legal. Adică mergem 27, 28, 29 aprilie, și apoi vine cealaltă săptămână, 1 mai e liber și putem da votul în data de 2 mai”, a mai spus atunci Natalia Intotero.

Marți, în prima zi după zilele libere de Paște, președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților a făcut o cerere de a extinde programul de lucru al deputaților pentru a trece prin toate amendamentele, extinzând termenul de dezbateri până pe 27 aprilie, cu o zi peste termenul stabilit inițial pentru votul în plen, ceea ce înseamnă că “votul în Camera Deputaților ar putea fi dat pe 3 mai”, a mai spus Intotero.

Potrivit surselor Edupedu.ro, procedura de dezbatere de urgență pe care o urmează proiectele legilor Educației în Parlament înseamnă că, dacă nu se primește raportul comisiei de specialitate în termen de 30 de zile de la înregistrarea legilor în prima Cameră (n. red. în acest caz 5 aprilie, în Camera Deputaților), proiectele se adoptă tacit.

În cazul în care comisia de învățământ din Camera Deputaților va trimite la timp raportul (n. red. inițial data era 26 aprilie 2023), acesta va fi trimis către Senat unde va fi stabilit mai departe calendarul procesului legislativ. Din acest punct nu mai există niciun termen limită până la care legile pot fi adoptate. De precizat, sesiunea parlamentară se încheie pe 1 iulie 2023.

USR a anunțat că a depus 200 de amendamente la proiectele legilor Educației. Unul dintre acestea se referă la pierderea mandatului de către ministru, dacă nu respectă alocarea a 15% din bugetul general consolidat, pentru Educație. Alte amendamente propuse de USR sunt legate de generalizarea programului Masă caldă, Școală după școală sau depolitizarea școlilor.

PSD nu a făcut publice deocamdată principalele amendamente aduse dintre cele 790.

Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Maraton al dezbaterilor pe legile Educației, în Parlament. Marți, 11 aprilie, discuțiile cu toate organizațiile încep la ora 10 și se încheie la 19. Ministra Ligia Deca participă la dezbateri în ambele zile
Ora opțională de Religie – Părinții vor face o cerere la fiecare ciclu de învățământ preuniversitar, ca să-și înscrie copiii, potrivit proiectului legii Educației / Ligia Deca: Nu ne dorim în niciun fel să îngreunăm în sens birocratic viața familiilor, însă trebuie și noi să ne supunem regulilor constituționale
Mihnea Costoiu: Consiliul Național al Rectorilor susține proiectul legii învățământului superior / Angajarea asistenților universitari fără studii de doctorat, propusă de universitățile de medicină

2 comments
 1. In 3 Aprilie 2023, G4media scria: “Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini.”

  Daca PSD a depus “aproape 800 de amendamente”, o socoteala simpla arata ca sunt spre 2 amendamente la Pagina, tinand seama ca numarul paginilor cuprinde si pagina cu prefata si pagina de final cu semnaturi si multe pagini incompelete sau cu titluri de capitole!
  Cu vreo 2 amendamente la pagina, “le-au ciuriut” PSDeii!!
  Plus amendamente ce vor veni de la UDMR si celelalte partide!
  O sa iasa o varza bine “calita” si caznita, incepand cu 2014 cand dl Haos ne-a promis o Educatie ce nu vazuse Universul!!!

  1. Mai bine copy-paste de la Câmpeanu, cu ideile lui luate direct de la diletanții din minister, băgate cu forța pe gâtul tuturor prin asumarea răspunderii, ca să bifeze cineva o mare realizare pe ultimul mandat. Și după aceea, potopul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Universitățile vor da titlurile de doctor și tot ele vor verifica plagiatele. Instanțele capătă rol-cheie în cazurile de plagiat, în timp ce CNATDCU e retrogradat și transformat în comisie controlată de o direcție din Minister condusă de 6 ani de o apropiată a lui Sorin Cîmpeanu – Proiectul Deca al Legii învățământului superior

Forul-cheie în verificarea acuzațiilor de plagiat în cazul doctoratelor – Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – reapare în proiectul Legii învățământului superior – varianta…
Vezi articolul
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Danileț, despre cei doi profesori șpăgari din Constanța care predau în continuare copiilor: Au comis un act de corupție. Astfel de indivizi nu mai pot, nu mai au ce profesa în sistemul de învățământ

„Școala transmite mesajul că suntem toleranți la încălcarea legii, că se pot frauda examenele. (…) Orice profesor care a fost condamnat de către justiția română pentru o infracțiune săvârșită cu…
Vezi articolul

VIDEO Un milion de elevi români (peste 33%) fac școala exclusiv online – Monica Anisie / Nu avem informații că vreun profesor nu ar fi fost plătit, pentru că a refuzat să facă ore online – Luminița Barcari

“Elevii care învață exclusiv online sunt aproximativ 1 milion de copii”, a declarat luni ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Datele oficiale arată că în acest an școlar în România învață 2,9…
Vezi articolul