Povestea corespondentului Radio România la decernarea Premiilor Nobel, rostită de Corina Negrea astăzi la Muzeul “Grigore Antipa”

623 de vizualizări
Corina Negrea, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de știință din România, va povesti astăzi, de la ora 17.00, cum arată Săptămâna Nobel din perspectiva jurnalistului acreditat la evenimentele Nobel. Conferința va dura o oră și se va desfășura la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa. Timp de 20 ani, corespondenta Radio Romania la Premiile Nobel, Corina Negrea, a realizat peste 60 de interviuri-document cu laureaţi ai premiilor cu același nume.

Premiile Nobel s-au născut din voinţa inventatorului dinamitei, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), care, printr-o clauză menţionată în testamentul său, își donează averea în scopuri filantropice:

  • „O parte pentru acela care va fi făcut descoperirea sau invenţia cea mai importantă în domeniul fizicii; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai remarcabilă în chimie; o parte pentru acela care va fi făcut descoperirea cea mai importantă în domeniul fiziologiei sau medicinei; o parte pentru acela care va fi produs în domeniul literar opera cea mai remarcabilă şi cu o tendinţă idealistă; şi o parte pentru acela care va fi acţionat cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace”.

Corina Negrea este producător și realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural și a înregistrat numeroase ediţii speciale ale emisiunii Planeta Radio din Stockholm şi Oslo şi a făcut transmisii în direct pe toată durata „Săptămânii Nobel”, așa cum se numește, generic, la Stockholm, săptămâna dedicată laureaților și premiilor Nobel. 

Sâmbătă, 9 martie, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  cunoscuta jurnalistă de știință își va spune povestea de la Galele de decernare a Premiilor Nobel de la Stockholm și Oslo. Este vorba despre o săptămână întreagă de conferințe de presă, conferințe publice, întâlniri cu studenți și elevi, punctul culminant al întregii perioade fiind ziua de 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel.

  • Participarea la conferință este gratuită iar înscrierile se pot face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari/ sau la telefon 021.305.60.31.

Povestea mea nu începe cu „A fost odată”, așa cum încep toate poveștile, ci cu „De ce nu?”. Era anul 1998 și tocmai se încheiase „sezonul anunțurilor” premiilor Nobel ale acelui an. Urmau ceremoniile de decernare, în luna decembrie. Și mi-am spus atunci: „De ce n-am fi și noi acolo, „la fața locului”?

„La fața locului” era Stockholm, acolo unde, în fiecare 10 decembrie, are loc ceremonia decernării premiilor Nobel pentru științe – medicină sau fiziologie, chimie, fizică și economie (numele oficial: Premiul Băncii Centrale a Suediei în Științe economice în Memoria lui Alfred Nobel, înființat de Banca Centrală în anul 1968 și acordat pentru prima oară în 1969)- dar și cel pentru literatură.

În 7 decembrie 1998, la capătul a aproape două luni de demersuri – viză, delegație, acreditări – aterizam la Stockholm.

Începeau cei 20 de ani de prezență a mea, pe post de corespondent al postului public de radio, la ceea ce la Stockholm, oficial, se numește Săptămâna Nobel. Și despre care voi vorbi la conferința din 9 martie a.c.” – spune Corina Negrea.

Nobelul a fost acordat până acum de 590 de ori pentru 935 câştigători. Doar şase laureaţi au refuzat premiul, doi au făcut-o voluntar, francezul Jean-Paul Sartre (Literatură, 1964) şi vietnamezul Le Duc Tho (Pace, 1973), iar patru au fost obligaţi de dictaturile din ţările de origine – Germania sau Uniunea Sovietică.
Printre deținătorii premiului Nobel se numără și 4 mari personalitați de origine română: George Emil Palade – Premiul pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, Elie Wiesel, laureat al Premiului pentru Pace în 1986, Herta Muller – Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2009 și Stefan W. Hell, Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2014.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Premierul Ciucă le transmite învățătorilor că vocația lor „rămâne resursă pentru un învățământ de calitate”, alături de „politici guvernamentale coerente” și „de o finanţare adecvată” / Guvernul amână de doi ani și jumătate aplicarea Legii salarizării în Educație, iar domeniul primește constant cel mai mic buget, raportat la PIB, din UE

„Vocaţia dascălilor rămâne, alături de politici guvernamentale coerente şi de o finanţare adecvată, resursă importantă pentru un învăţământ de calitate”, iar „România a avut, are şi va continua să aibă…
Vezi articolul

VIDEO Răbufnire a premierului Orban la adresa ministrului Educației, după ce Anisie a cerut introducerea a 2 ordonanțe de urgență pe Educație: Nu mi se pare normal ca pe nepusă masă să ne trezim cu 2 OUG despre care habar nu am. Nu mai accept!

Tensiuni în ședința de guvern de astăzi, între premier și ministrul Educației. Ludovic Orban i-a replicat dur ministrului Monica Anisie, după ce aceasta i-a cerut să accepte introducerea pe ordinea…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor: „Dacă Guvernul României nu va emite urgent normele privind începerea anului școlar, iar școlile nu vor fi pregătite pentru a primi elevii în deplină siguranță, ne vom revizui poziția privind începerea anului școlar la data de 14 septembrie”

Mai sunt doar câteva săptămâni înaintea începerii noului anului școlar, iar elevii, profesorii și părinții „se află într-o profundă stare de incertitudine – nimeni nu știe în ce condiții se…
Vezi articolul

VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

„Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu…
Vezi articolul